Vágólapra másolva!
Az olimpiai 4. helyezett Vas Kata Blanka nyerte a női Tour de France 5., Bastogne és Amnéville közötti 152,5 kilométeres szakaszát. A magyar bajnoki trikóban versenyző Vas nagyszerű sprintben húzta be ezt a fantasztikus sikert, miközben csapattársa, az összetettben eddig vezető Demi Vollering egy óriási tömegbukás miatt elvesztette a sárga trikót.

A párizsi olimpia országúti kerékpáros versenyében a negyedik helyen végző Vas Kata Blanka történelmi sikert ért el a női Tour de France 5. szakaszán, miután első magyarként szakaszt nyert a világ legrangosabb versenyén.

A magyar bajnoki trikóban tekerő Vasról sokáig úgy tűnt, hogy az összetettben vezető csapattársát, Demi Volleringet kell "védenie", így hol a mezőny első, hol a második felében volt. Az utolsó 20 kilométeren viszont már szinte végig elől volt a főmezőnyben, amely a három szökevényt üldözte, majd utol is érte. A szakasz forgatókönyve akkor változott meg, amikor 6,5 kilométerrel a cél előtt egy hatalmas tömegbukásba Vollering is belekeveredett, több esélyes sprinterrel együtt.

Vas Blanka ekkor már egyértelműen a szakaszért mehetett, és egy nyolcfős szökéssel el is lépett a mezőnytől, amelyről az utolsó 4-5 kilométeren sorra szakadtak le a bringások. Az utolsó 5 fős csoportban ott volt az az amerikai Kristin Faulkner is, aki Párizsban az esélyeseket megtréfálva megnyerte az olimpiát. Vas kezdetben az ő kerekére tapadt, majd a holland Niewiedoma és a német Lipperttel maradtak hárman, közülük pedig a magyar bajnok bírta legjobban az enyhén emelkedő befutót.

Eredmény, női Tour de France,
5. szakasz, Bastogne - Amnéville, 152,5 km
1. Vas Kata Blanka (SD Worx)
2. K. Niewiadoma (lengyel, Canyon / Spram Racing)
3. L. Lippert (német, Movistar)

Az összetett állása:
1. Niewiedoma
2. K. Faulkner (amerikai, EF-Oatley - Cannondale) 19 mp hátrány
3. P. Pieterse (holland, Fenix - Deceuninck) 22 mp hátrány
...44. Vas Kata Blanka, 8:44 perc hátrány

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!