Vágólapra másolva!
A sorozatban hatszor aranyérmes Boyd Exell nyerte a szombati maratonhajtást, részsikerével pedig átvette a vezetést összetettben a szilvásváradi négyesfogathajtó-világbajnokságon, amelyen legjobb magyarként Dobrovitz József a 14. helyről várja a vasárnapi zárószámot.

A másfél évtizede szinte verhetetlen ausztrál hajtó ugyan meglepetésre tíz év után alulmaradt díjhajtásban, csakhogy a második számban kétséget sem hagyott afelől, hogy a vasárnapi akadályhajtást mégis ő várja majd toronymagas esélyesként. Az MTI azt írja, Exell elképesztő lendülettel hajtotta gyönyörű fogatát az akadályok labirintusában, szemre is feltűnő volt, mennyivel gyorsabban teljesíti a kihívásokat, alig volt olyan rész, amikor lépést engedett volna a lovainak. A nyolc akadályból, amelyeket Szőke Gábor Miklós szobrászművész alkotásai díszítettek, négyben is a leggyorsabbnak bizonyult.

A másik négyben a maratonhajtás német specialistája, Michael Brauchle érte el a legjobb időt, de neki az utolsó kettőben volt verőhibája, így harmadik lett maratonhajtásban, amivel összetettben a nyolcadik helyre kapaszkodott fel.

EXELL, Boyd
Boyd Exell a maratonhajtás megnyerésével átvette a vezetést a négyesfogathajtó-vb-n
Fotó: MTI/Komka Péter

Exell legnagyobb riválisa, a díjhajtást megnyerő Chester Weber 11. lett, így az amerikai hajtó jelentős, több mint kilencpontos hátrányba került. Annak is örülhetett, hogy csupán egy pozíciót rontott, de a hollandok kiválósága, Bram Chardon a második legjobb maratonhajtással 4,5 pontra megközelítette.

A magyar hajtók közül hetedik helyével a kettesfogathajtásban csapatvilágbajnok ifj. Dobrovitz József szerepelt a legjobban a lovat és embert próbáló második számban, de mivel díjhajtásban jelentős hátrányt szedett össze, így csupán a 17. helyre jött fel. Édesapjának, Dobrovitz Józsefnek, valamint a kilencszeres világbajnok Lázár Zoltánnak akár jobb is lehetett volna a maratonhajtása, csakhogy mindketten "beragadtak" a négyes akadályba, utóbbinak még verőhibája is volt, így egyikük sem tudott a közvetlen élmezőnyhöz csatlakozni: a legutóbb, 2004-ben vb-aranyérmes magyar csapat két tagja közül Dobrovitz 14., Lázár Zoltán pedig 15. összetettben.

Csapatban a magyarok így is egy pozíciót javítva feljöttek az ötödik helyre, de mivel 17 pontos hátrányban vannak a dobogós helyektől, így éremszerzésre csekély az esély. Amennyire egyéniben egyértelműen vezet Exell, annyira kiélezett a csapatverseny, ugyanis a címvédő Hollandia három ponttal sem előzi meg Ausztráliát, azaz az akadályhajtásra átszámolva egyetlen verőhiba sincs a két együttes között, ráadásul a németek hátránya is alig több mint három hibapont.

Vasárnap 10 órától az akadályhajtással zárul a szilvásváradi négyesfogathajtó-világbajnokság.

Az állás a maratonhajtás után:
egyéni:
1. Boyd Exell (ausztrál) 143,93 hibapont

2. Chester Weber (amerikai) 153,13

3. Bram Chardon (holland) 157,74

...14. Dobrovitz József 173,14

15. Lázár Zoltán 173,33

...17. ifj. Dobrovitz József 177,45

...25. Váczi István 192,92

26. ifj. Galbács Ferenc 196,79

27. Papp János 196,88

...32. Juhász Péter 220,66

...35. Tóth-Simon Sándor 228,63

...37. Galbács Ferenc 235,12

csapat:

1. Hollandia (Bram Chardon, Ijsbrand Chardon, Koos de Ronde) 320,74 hibapont

2. Ausztrália (Boyd Exell, Tor Van Den Berge) 323,59

3. Németország (Mareike Harm, Georg von Stein, Michael Brauchle) 323,77

...5. Magyarország (Lázár Zoltán, Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József) 340,66

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!