Vágólapra másolva!
A világ csaknem 100 országából érkezett már nevezés a 39. Wizz Air Budapest Félmaratonra. Eddig több mint 3200 külföldi futó jelentkezett a különböző távokra, a 21 kilométeres verseny mezőnyének minden harmadik tagja külföldi futóturista lesz. Ez egyértelműen rekordnak számít és nemzetközi viszonylatban is csak kevés város mondhatja el magáról, hogy egy szabadidős versenyre ilyen nagy arányban érkezzenek a rendező országon kívülről. Különleges nevezők is indulnak a versenyen: rajthoz áll Japán magyarországi nagykövete, Ono Hikariko és Marjan Cencen, Szlovénia magyarországi nagykövete is.

Egy héttel a szeptember 8-i rajt előtt 93 országból, összesen már több mint 3200 külföldi nevezett a 39. Wizz Air Budapest Félmaraton különböző távjaira, hogy a magyar főváros legszebb részein futhasson. 

A britek lesznek a legtöbben, összesen 315-en, de rengeteg francia (239), német (215), spanyol (118) és norvég (101) is érkezik. Természetesen a környező országokból is sokan jönnek, Szlovákiából több mint 300-an, és nem sokkal maradnak el tőlük a lengyelek (265), valamint a csehek sem (189). 

A félmaratonon minden második magyar indulóra jut majd egy külföldi. Japánból 38 nevezés érkezett erre a távra a szervező Budapest Sportirodához, a népes csapat mellett pedig japánt képviselve rajthoz áll Japán magyarországi nagykövete, Ono Hikariko nagykövet asszony is.

Wizz Air Budapest Félmaraton
Több mint tízezer résztvevőre számítanak a Wizz Air Budapest Félmaratonon
Fotó: budapestfelmaraton.hu

"Nagyon örülök, hogy lehetőségem nyílik részt venni a 2024-es Wizz Air Budapest Félmaratonon és sok magyar futó mellett ebben a gazdag történelemmel rendelkező városban futhatok, érintve Budapest világörökségi helyszíneit. A maratoni futás olyan sport, amelyet mindenki a saját tempójában élvezhet. Lehetőséget kínál testünk és elménk felfrissítésére, valamint arra, hogy megtapasztaljuk a szívünk és elménk szabadon engedésének örömét. Nagyon várom, hogy megosszam ezt a tapasztalatot minden résztvevővel" - mondta Ono Hikariko asszony, Japán magyarországi nagykövete, aki mellett, Marjan Cencen, Szlovénia magyarországi nagykövete is nevezett a 21,1 kilométeres táv teljesítésére.

"A megterhelő diplomáciai munkavégzés közben számomra a futás egy lehetőség a kikapcsolódásra. Hozzátartozik az életstílusomhoz, ezért már több éve hirdetem a diplomáciai körökben is, és igyekszem bátorítani a kollégáimat is, hiszen a kikapcsolódás és a társasági élet szempontjából így lehetőség nyílik arra, hogy diplomáciai eseményeken kívül is ismerkedjenek különböző emberekkel. Ugyanakkor a különböző helyszíneken zajló futásokon való részvétel remek lehetőség Magyarország és az itt élő emberek megismerésére, de ha a Wizz Air Félmaratonról beszélünk, akkor ez egy felejthetetlen esemény, hiszen a pálya a magyar főváros legfestőibb részein halad át és kivételes hangulatáról is ismert" - nyilatkozta Marjan Cencen, Szlovénia magyarországi nagykövete.

A 39. Wizz Air Budapest Félmaraton különböző távjaira nevezett külföldiek száma rekordnak számít. 

Ez lesz a verseny történetében minden idők legnépesebb nemzetközi mezőnye, magasan túlszárnyalva a 2018-ban 2700 külföldi nevezőt számláló eddigi csúcsot. A külföldi futóturisták jelenléte nem pusztán a verseny rangját emeli, de a főváros és az egész ország imázsára is pozitív hatással van.

"A jövő vasárnapi verseny is bizonyítja, hogy Budapest a futóturisták egyik leginkább kedvelt célpontja Közép-Kelet-Európában. A covidos évek pangása után végre ott folytatjuk, ahol 2019-ben abbahagytuk. Azt is látjuk, hogy a külföldi futók általában nem egyedül utaznak, hanem ismerőseik, családtagjaik is elkísérik őket, így összességében sok ezer látogatót vonz a 39. Wizz Air Budapest Félmaraton Budapestre. Általában 2-4 napot is itt töltenek, azaz több, mint 10000 vendégéjszakát hoznak a fővárosnak. Ez öröm, egyben felelősség is számunkra, hiszen azt szeretnénk, hogy szép emlékekkel távozzanak tőlünk, és másoknak is ajánlják a magyarországi utazást" - mondta Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda ügyvezetője. 

A 21,1 km-es táv teljesíthető két fős váltóban a Kometa Páros Félmaratonon, illetve három fős váltóban a Xylem Trió Félmaratonon. Ezek mellett rajthoz lehet állni a 10 kilométeres Szimpatika, illetve a 2,3 kilométeres Wizz Air Lágymányos-kör futamon is szeptember 8-án. 

A rajt és a cél minden esetben a lágymányosi Pázmány Péter sétányon lesz, a félmaratoni pálya érinti Budapest legszebb részeit, a Duna belvárosi szakaszának mindkét partján. A Budapest Sportiroda arra biztatja a fővárosiakat, hogy minél nagyobb számban látogassanak ki a rakpartokra  jövő vasárnap, és szurkoljanak a nemzetközi futókaraván tagjainak, hogy a külföldi résztvevők számára örökké emlékezetes élmény legyen a budapesti látogatás.  

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!