Vágólapra másolva!
Meglepetésre Chester Weber nyerte a díjhajtást a szilvásváradi négyesfogathajtó-világbajnokságon, melynek első száma után legjobb magyarként Lázár Zoltán a 12. helyről várja a folytatást.

Az amerikaiak csapatvilágbajnoka elképesztően precíz, gyönyörű és elegáns produkciót nyújtott a lovak idomítottságáról, elengedettségéről, hajlékonyságáról, a négy ló együttes munkájáról, a jármódok szabályosságáról és a feladatok pontos végrehajtásáról számot adó díjhajtásban. 

A 31,06 hibapontjával alaposan feladta a leckét a sorozatban hatszor aranyérmes Boyd Exellnek, a díjhajtás koronázatlan királyának. Az ausztrál hajtó most is remek teljesítményt nyújtott, de az öt pontozóból csupán egy látta jobbnak a címvédőt, így tíz év után először - közel 2,5 ponttal - kikapott a nyitószámban a világbajnokságon. Egy évtizede a franciaországi Caenben szintén Weber tudta megelőzni. A harmadik helyen a csütörtöki nap után vezető német Anna Sandmann végzett, az ő lemaradása majdnem kilenc hibapont.

Chester Weber óriási bravúrt ért el a négyesfogathajtó-világbajnokságon
Fotó: ddp images via AFP

Magyar részről a legfontosabb a harmadik csapattag, Lázár Zoltán bemutatkozása volt, aki bár a legjobb hazai versenyző lett, de korántsem volt maradéktalanul elégedett a produkciójával és az érte kapott 47,51 hibapontos eredménnyel, amely a 12. helyre volt elég az első számban.

Azt sajnálom, hogy nem sikerült kihozni a maximumot a fogatból, mert ennél sokkal több van benne. Ha a két nappal ezelőtti teljesítményt sikerül produkálni díjhajtásban, akkor akár összejöhetett volna a titkon remélt negyven hibapont körüli eredmény"

 - értékelt az MTI-nek a kilencszeres világbajnok magyar hajtó, aki a hibák között említette, hogy a jobb első lova kétszer beügetett a lépésben és a megállás sem volt tökéletes. 

"Két bíró nagyon lepontozott, de nem szeretnék ezzel foglalkozni, mert ennek a versenynek minden pillanatát élvezni akarom".

Az 51 éves sportember elárulta, az sem kedvezett neki, hogy a megélénkülő szél miatt a fogatának fiatal lova emiatt gyakran tekintgetett ki a közönségre, ezért nagyon oda kellett rá figyelnie.

A másik két csapattag, a díjhajtó négyszögben egyaránt csütörtökön bemutatkozott Dobrovitz József és fia, ifj. Dobrovitz József a harmadik és nyolcadik pozícióból a 15. és 24. helyre esett vissza a mezőny második felének pénteki szereplése nyomán.

A csapatversenyben, melyben minden számban a három hajtóból a két jobbik eredményt számítják bele, az ausztrálok vezetnek a címvédő hollandok, valamint a németek előtt, a magyarok a hatodik pozícióból várják a folytatást.

A csak egyéniben érdekelt magyarok közül Papp János 26., a szilvásváradi ménest képviselő ifj. Galbács Ferenc 28., apja, Galbács Ferenc 30., az ugyancsak teljesen hazai közönség előtt szereplő Váczi István 36., a mezőny legfiatalabbjaként Juhász Péter 39., míg Tóth-Simon Sándor 41. a díjhajtás után.

A verseny szombaton 10 órától a leglátványosabb és ingyenesen megtekinthető maratonhajtással folytatódik, vasárnap ugyancsak 10 órától pedig az akadályhajtással zárul a szilvásváradi vb.

Állás a díjhajtás után:

egyéni:
1. Chester Weber (amerikai) 31,06 hibapont
2. Boyd Exell (ausztrál) 33,53
3. Anna Sandmann (német) 40,99
...12. Lázár Zoltán 47,51
...15. Dobrovitz József 51,38
...24. ifj. Dobrovitz József 57,44
...26. Papp János 58,10
...28. ifj. Galbács Ferenc 59,83
...30. Galbács Ferenc 60,30
...36. Váczi István 62,16
...39. Juhász Péter 68,16
...41. Tóth-Simon Sándor 77,55

csapat:
1. Ausztrália (Boyd Exell, Tor Van Den Berge) 80,91 hibapont
2. Hollandia (Bram Chardon, Ijsbrand Chardon, Koos de Ronde) 86,44
3. Németország (Mareike Harm, Georg von Stein, Michael Brauchle) 89,29
...6. Magyarország (Lázár Zoltán, Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József) 98,89

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!