Vágólapra másolva!
Ekler Luca aranyérmet nyert távolugrásban a párizsi paralimpián, ezzel a győri atléta a 2021-es tokiói paralimpia után megvédte az olimpiai bajnoki címét.

A paralimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok Ekler Luca a szakadó eső ellenére is elképesztő formában kezdte a távolugrás döntőjét a párizsi paralimpián. A 25 éves győri atléta két ugrást követően már az első helyen állt a mezőnyben.

Ekler elsőre 552 centimétert ugrott a Stade de France-ban, majd másodjára 556 centimétert, ezzel pedig megjavította az eredményét. A harmadik kísérletében belépett, így az ugrását érvénytelenítették, de az élen maradt a brit Olivia Breent megelőzve. 

PARA ATHLETICS WORLD CHAMPIONSHIPS - PARIS 2023
Ekler Luca elképesztő szerepléssel őjra aranyérmes a paralimpián
Fotó: KMSP via AFP

A világ- és paralimpiai rekorder magyar versenyző a negyedik körben nyugodtan ugorhatott, ugyanis a brit Breen csak 454 centimétert tudott ugrani, így nem tudott feljönni rá. Ekler Luca végül a negyedik körben kockáztatott egy nagy ugrást, de ezúttal is belépett, így nem tudta megjavítani a 556-os idejét, amivel toronymagasan vezetett a versenyben. 

Eklerhez a negyedik kört követően a kolumbiai Karen Palomeque volt a legközelebb 4.99-es eredménnyel, ami több mint fél méterrel volt kevesebb, mint a magyar atléta legjobbja. 

Az ötödik körben a kolumbiai Palomeque a 4.77-es idejével meg sem tudta közelíteni Ekler Lucát, a magyar versenyző pedig ismét megpróbálkozott egy hatalmas ugrással, de sorozatban harmadszor is rálépett a deszkára, így az az ugrása sem volt érvényes. 

A hatodik körben aztán a német Nele Moos bekezdett egy 5.13-as ugrással, ezzel átvette a második helyet a kolumbiai Karen Palomeque-től, de meg sem tudta közelíteni Ekler Lucát. 

Majd jött a brit Breen, aki a belépett a hatodik körben, ezzel pedig már itt eldőlt, hogy Ekler Luca biztosan érmet szerez a párizsi paralimpián. Breen után jött a kolumbiai Palomeque, aki 4.99-es eredményével meg sem tudta közelíteni a magyar atlétát, aki az utolsó körben már biztos olimpiai bajnokként ugorhatott és a tokiói ötkarikás játékok után Párizsban megvédte az olimpiai bajnoki címét. 

Ekler Luca a magyar küldöttség negyedik érmét szerezte Párizsban: a mérleg két arany, egy ezüst, egy bronz.

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!