Vágólapra másolva!
Ahogy tavaly az elsőnek, a második Ladies Day Tournament golfversenynek is a lenyűgöző szépségű Zalai-dombság lankáin kialakított, modern, 18 szakaszos, nagy golfpályás Zala Springs Golf Resort adott otthon. Mindenki igyekezett magából kihozni a legjobbat - ahogy mondani szokták a golfozók-, megpróbálta legyőzni önmagát. Egyvalakinek ez mindenki másnál jobban sikerült ezen a száraz, nyári hőséget idéző napon.

Rózsaszínű sapka, nadrág, póló, kesztyű, cipő, napszemüveg. Ki ezt, ki azt választotta, de olyan női golfozó is akadt, aki tetőtől talpig pink öltözéket viselt a II. Ladies Day Tournamenten Zalacsányban, amellyel gyakorlatilag hivatalosan is ez lett az esemény színe. 

LB_20240922_golf_0003
Turkovics Ilona és Balogh Mónika
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Tökéletes pálya, kiváló golfidő

Hendikep szerint hármas fligthokban ütöttek el nyári meleget idéző szeptemberi napon a versenyzők két szakaszon. Az 1-esnél és a 10-es elütőnél gyülekeztek a női golfozók. A legjobb hcp-vel, 5.4-el a Balaton Golf Senior U65 női kategóriájába tartozó játékosa, Nagy Réka nevezett a versenyre. Ő a két másik single hendikepessel, a kilencszeres magyar bajnok Kocsis Rékával (6.0) és a modern női golf nagyasszonyával, a versenyszervező Turkovics Ilonával (9.4) játszhatta végig a 18 szakaszt az 1-estől kezdve. 

Tulajdonképpen a papírforma győzött azzal, hogy közülük került ki a golfverseny bruttó bajnoka, 

de azért a rendkívül jól golfozó, tizes számmal kezdődő hendikeppel rendelkező hölgyeknek is volt rá esélyük. 

LB_20240922_golf_0027
egy tökéletes swing közepe
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Mi az a hendikep, azaz hcp?

A játékoshendikep (player handicap) a golfjátékos potenciális eredményességét kifejező szám, amelynek nagysága fordítottan arányos a játékos képességével. Az eredményesebb játékosoknak kisebb értékű, a gyengébb játékosoknak pedig nagyobb értékű a hendikepszáma. A játékoshendikep teszi lehetővé, hogy a játékosok tájékozódjanak egymás képességéről, és az egymás elleni játékban az önmagukhoz mért eredményességet a játék során egymással összevessék. A játékoshendikep alsó értéke negatív szám, a felső érték pedig általában plusz 54-ig terjed. A játékos hendikepszámítása a játék során elért eredményből – Paarhoz viszonyított eltérésből – és a pálya hendikepértékéből kalkulálható, amely kalkulációhoz számtalan segédprogram ad lehetőséget, illetve a Magyar Golf Szövetség a versenyen részt vevő játékosok eredményeinek alapján kiszámolja, és a játékosok számára elérhetővé teszi a játékosok hendikepjét.
Forrás: Wikipédia

Bár az első 9 szakaszon hajszálnyival rosszabbul ment a játék Nagy Rékának, mint a második kilencen, és a 17-es szakaszon Kocsis Réka még egy birdiet is ütött, így sem sikerült őt senkinek legyőznie. 

A senior női válogatott tagja úgy játszott, mint egy igazi profi. 

Mivel Turkovics Ilona lemondott a harmadik kupáról (golfban mindhárom helyen kupát osztanak), így az dr. Fiserné Koplányi Eszterhez (14.1) került, a második helyen pedig Kocsis Réka végzett. 

Sok-sok támogató

A Nettó kupát a Forest Hills Senior U65 kategóriába tartozó golfozója, Tarjányi Emese (24.8) vehette át 1 birdievel, 3 PAR-ral, 5 bogey-val, 7 dupla bogey-val és 2 ezeknél rosszabb szakasszal. 

LB_20240922_golf_0009
női golfozók Zalacsányban a II. Ladies Day Tournamenten 2024. szeptember 21-én
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A második a Budapest Highland Golf Club Junior 12-es kategóriába tartozó golfozója, Gölcz Rebeka (35.7) lett, a harmadik helyet pedig a Magyar Mid-Amatőr Golf Sportegyesület Felnőtt kategóriába tartozó játékosa Fehér Anita (26.4) érte el.

Ezen kívül több kategóriában is osztottak díjakat és ajándékokat a verseny után a remek hangulatú díjkiosztón. 

Mivel idén is számtalan szponzor támogatta a rangos kezdeményezést, az eseménynek ezen része majdnem addig tartott, mint a bajnoknak lejátszani 18 szakaszt. Az örömünnep végén grillparty, másnap pedig még egy páros golfverseny várta a golfozó nőket. Ez utóbbin már a hölgyeket kísérő férfiak, férjek, barátok is részt vehettek. 

Nagy erőt képviselünk, mi nők a golfban és ezt nagyon jó megmutatni. Sokszor érezzük, hogy picit háttérbe vagyunk szorítva a golfpályán a férfiakhoz képest, de itt láthatták, hogy mennyire erős ez a női közösség"

- mondta korábban Turkovics Ilona. 

LB_20240922_golf_0053
egy golfozó
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Egy világklasszis nyomában

A magyar golf „szárnyalt” a két világháború között, a Horthy-korszakban. Jelentős, nemzetközileg jegyzett férfi golfozóink mellett volt egy nő, aki egész Európát maga mögé utasította. Őt nem csak nők, hanem a legjobban golfozó férfiak sem tudták legyőzni. 

Tizenkilencszeres magyar, ötszörös osztrák, négyszeres cseh bajnokunk,

Szlávyné Hevesi Erzsébet 1926-ban a német országos női golfbajnokságon is első lett. Ezzel az Európai női golfozók ranglistájának az élére, a világranglistán pedig az ötödik helyre került. 

LB_20240922_golf_0001
Sok szponzor támogatta női golfozók örömünnepét
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Ez nem kis teljesítmény, tekintettel arra, hogy az amerikaiak, a britek, az észak-európaiak (például a skandinávok) vagy Ázsia nagy golfnemzeteinek hölgy tagjai már ebben az időszakban is nagyon jól tudtak golfozni. 

A  nagy díj és a vele járó számtalan ajándék mellett 10 PAR-ral és 8 bogey-val Nagy Réka vihette haza a mindenidők legjobb magyar női golfozójáról, Dr. Szlávy Béláné Hevesi Erzsébetről elnevezett különdíjat, amelyet tavaly egy Egyesült Államokban golfozó fiatal PRO, Vadkerti Adél szerzett meg csodálatos játékkal. 

LB_20240922_golf_0008
a későbbi bruttó bajnok Nagy Réka és Kocsis Réka a háttérben a II. Ladies Day Tournamenten 2024. szeptember 21-én Zalacsányban
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Nagy köszönet és hála a Magyar Golf Szövetségnek, amely felismerte, hogy milyen fontos a női golfozó lét, és támogatott minket egy gyönyörű kupával”

- tette hozzá Turkovics Ilona, a Ladies Day ötletgazdája az Origónak.

Forrás: Zala Springs Golf Resort
másodjára adott otthont a zalacsányi pálya a női golfozók nagy versenyének
Fotó: Zala Springs Golf Resort

Magyar bajnokunk öröksége kelt életre Zalacsány tökéletes, álomzöld fairwayein és gyors greenjein az első Ladies Day Tournamenten. Minden tökéletesen alakult. Ki gondolta volna, hogy az idei versenyen sikerül majd a szervezőknek ezt túlszárnyalnia.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!