Vágólapra másolva!
Máj és más belső szervek károsodása következtében 26 évesen elhunyt a kenyai Kipyegon Bett, a 800 méteres síkfutás világbajnoki bronzérmese, junior világbajnoka.

A Daily Nation című nairobi újság beszámolója szerint az atléta Bomet város kórházában halt meg, ahová szombaton került, miután állapota rosszabbodott, s vért hányt. Mindezt a sportoló nővére, a 3000 méteres akadályfutásra specializálódott hosszútávfutó, Purity Kirui erősített meg.

Kipyegon Bett
Mindössze 26 évesen meghalt a kenyai sztáratléta, Kipyegon Bett
Fotó: AFP 

"Nagyjából egy hónapja kezdődtek a rosszullétek, a kenyai AIC Litein kórházban járóbetegként kezelték. Szombaton olyan rohamos romlott az állapota, hogy átszállították Tenwekbe további vizsgálatokra. Vasárnap még beszélgetett a családdal, de néhány órával később meghalt" – mondta Purity Kirui, a 2014-es Nemzetközösségi Játékok 3000 méteres akadályfutásának bajnoka.

Bett 2016-ban lett junior világbajnok, majd egy évvel később már a felnőttek között szerzett vb-bronzérmet, illetve a 4x800 méteres váltóban világbajnoki ezüstérmet nyert. 2018-ban négy évre eltiltották, mivel a doppingmintájának elemzése eritropoetin (EPO), az állóképességet növelő tiltott szer használatát mutatta ki. Miután 2022-ben visszatért, bronzérmes lett 400 gáton egy kenyai versenyen, azóta viszont nem versenyzett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!