Vágólapra másolva!
Nincs megállás a sportvilágban, ugyanis alig ért még csak véget a németországi labdarúgó-Eb, máris jön az idei nyár másik csúcseseménye: Július 26. és augusztus 11. között az ugyanis olimpiát rendeznek Párizsban, az eseményen 15 ezer sportoló vesz részt.

Jövő hét pénteken rendhagyó ceremóniával - ezúttal nem stadionban, hanem a Szajna folyón kerül sor a hivatalos megnyitóra - megkezdődik a 2024-es párizsi olimpia. 

Párizs 2024, olimpia
Ebben az olimpiai faluban laknak majd a magyar sportolók is
Fotó: Emmanuel Dunand / AFP

Negyven lakásban várják a magyarokat

A magyar ötkarikás küldöttség vezetője, Fábián László MOB-főtitkár a Ripostnak beszélt arról, milyen körülmények között várják sportolóinkat az olimpiai játékokon Párizsban.

"Bár más színhelyről, így a Stade de France-stadionról is szót ejtettek, de végleges, hogy 

július 26-án a Szajna vízén, száz hajón ringatóznak a küldöttségek a mintegy háromórás ünnepélyes megnyitón"

 - mondta a lapnak az egykori öttusázó olimpiai bajnok, Fábián László, aki hozzátette, a magyarok egy másik ország küldöttségével osztoznak a fedélzeten, és haladnak az Austerlitz-hídtól a Trocadéro felé.

Kiderült, hogy a sportolói olimpiai faluban összesen 40 lakásban 230 ágyon osztoznak a mieink.

A pesti Corvin-negyedre emlékeztető épületkomplexumról van szó, amelyben a játékok után párizsi családok élnek. Fémkerítéssel körülvett, állandó fegyveres őrség biztosítja a tökéletes kényelmet és a nyugalmat.

Párizs 2024, olimpia
Az egyik szoba az olimpiai faluban 
Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP

Több sportág, így a birkózók, vívók és öttusázók a faluban edzhetnek, s ha elkezdődnek a küzdelmek, ahonnan kényelmes, légkondicionált Toyota-gyártmányú buszokkal tartanak majd versenyük színhelyére.

A sportolói falu 100x50 m-es alapterületű étterme 14 250 sportolót lát majd el a saláta- és gyümölcsbártól kezdve európai, ázsiai, észak-amerikai, afrikai ízlésnek és gyomornak megfelelő ínyencségekkel.

A nagy vihart okozó Szajnáról - itt rendezik a a nyílt vízi úszók, illetve a triatlonisták versenyeit - elmondta Fábián, hogy 

a szervezők háromnaponta ellenőrzik a folyó E.coli-baktériummal való szennyezettségi szintjét. Jelen állás szerint a szervezők nem hátrálnak meg, azaz ebben a versenyközegben vetélkednek majd.

 

Paris Olympics / Preparation for Opening Ceremony, Párizs 2024, olimpia
Senki nem szívesen ugrik be a Szajnába, mégis muszáj lesz a sportolóknak 
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP / The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri

Végül az is kiderült a magyar programról, hogy a mieink „aranygépe” augusztus 12-én 13 órakor az Orly-repülőtérről indul haza Budapestre.