A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Idén a finnek lesznek a foci-Eb Izlandja - videó

Finland v Turkey - FIFA 2018 World Cup Qualifier FIFA 2018 FIFA World Cup Russia Finland Soccer huuhkajat in Finland in Turku qualifying suomi turkki Horizontal FIFA FOOTBALL GAME MATCH QUALIFICATION TURKEY
The flag of Finland during the FIFA World Cup 2018 qualification football match between Finland and Turkey in Turku, Finland on October 9, 2017. (Photo by Antti Yrjonen/NurPhoto) (Photo by Antti Yrjonen / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A finn válogatott 110 éves fennállása során először jutott ki nagy tornára, ahol értelemszereűen mindent meg fog tenni, hogy letegye a névjegyét.
Vágólapra másolva!

2016-ban egy másik északi csapat, Izland volt a torna újonca, és a vikingek egy pillanat alatt elrabolták minden semleges szurkoló szívét – sőt, mondhatjuk, hogy a skandinávok lettek sokak második kedvencei. A tízezer drukker által a csapattal közösen előadott harci induló, valóban libabőröztető volt.

Ezúttal egy másik északi csapat, nyelvrokonaink, a finnek teszik tiszteletüket a világ második legnagyobb futballtornáján. A finn válogatott első hivatalos meccsén 1911-ben még orosz zászló alatt kapott ki 5-2-re Svédországtól, és nagyons sokáig egy kézlegyintéssel intézte el őket mindenki.

Az elmúlt egy-két évtizedben azonban egyre többször jelezték, hogy számolni kell velük, olyannyira, hogy a selejtezők végén a J csoportból Olaszország mögött csoportmásodikként egyenes ágon jutottak ki a tornára. Ők nem harcias izlandiak, hanem kissé zárkózott, melankóliára hajlamos, de büszke finnek, ami tökéletesen átjön a Huuhkajat csodaszép kisfilmjéből.

Hogy mi az a Huuhkajat? Nos, az a válogatott beceneve, és nem más, mint az uhu, más néven nagy fülesbagoly, ami egy belgium elleni 2007-es Eb-selejtező során lett a csapat kabalája és névadója, miután a játékvezető kénytelen volt a madár miatt megállítani a meccset, amit a finnek végül 2-0-ra megnyertek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!