A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Óriási bírói tévedésnek is köszönheti az Eb-elődöntőt Dánia

fbl Horizontal
(From L) Denmark's defender Jannik Vestergaard and Denmark's defender Joakim Maehle and Denmark's midfielder Thomas Delaney celebrate their team's third goal during the UEFA EURO 2020 quarter-final football match between the Czech Republic and Denmark at the Olympic Stadium in Baku on July 3, 2021. a (Photo by OZAN KOSE / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjében Dánia 2-1-re legyőzte Csehországot és bejutott az elődöntőbe. A meccs 5. percében egy fejessel már hamar vezetést szereztek a dánok, előnyüket pedig növelték az első félidőben. A második játékrész elején Schick ötödik Eb-góljával azonnal szépítettek a csehek, akik jobban futballoztak, mint az elsőben, de nem tudták kiharcolni a hosszabbítást. A szenzációsan menetelő Dánia az elődöntőben az ukrán-angol párharc továbbjutójával küzdhet meg a fináléba kerülésért.
Vágólapra másolva!

A közép-európai és a skandináv együttes egyértelműen a torna meglepetéscsapatai közé tartozik, előzetesen kevesen vártak tőlük negyeddöntőbe jutást, azt meg pláne, hogy kettejük közül az egyik ott lesz majd a legjobb négy között.

Egyébként mindkét nemzet nyert már labdarúgó Eb-t a története során. Csehország még Csehszlovákia részeként 1976-ban, míg Dánia 1992-ben lett Európa-bajnok.

Kontinenstornán legutóbb 2004-ben találkozott a két válogatott, akkor a negyeddöntőben a csehek nyertek 3-0-ra.

A csehek a csoportjuk harmadik helyén jutottak tovább a legjobb 16 közé. Jaroslav Silhavy együttese az első meccsén 2-0-ra legyőzte a skótokat, a horvátokkal 1-1-es döntetlent ért el, míg Angliától kikapott 1-0-ra, így négy ponttal lépett tovább a nyolcaddöntőbe. A Puskás Arénában megrendezett meccsen Hollandiát óriási meglepetésre 2-0-ra legyőzték a csehek, ráadásul egyetlen kapuralövést sem engedtek Memphis Depayéknak.

A dán válogatott szintén harmadikként lépett tovább a csoportjából, azonban csak 3 pontot gyűjtött. Kasper Hjulmand csapata az első meccsén 1-0-ra kikapott Finnországtól, bár ebben nagy szerepe volt annak, hogy legnagyobb sztárja, Christian Eriksen a 43. percben összeesett a pályán és újra kellett éleszteni. A középpályás azóta szerencsére jobban van, a dánok érte is küzdenek ezen az Eb-n. A skandinávok a belgák ellen egy szoros meccsen 2-1-re kikaptak, azonban az oroszokat 4-1-re kiütötték, így elcsípték csoportjuk harmadik helyét, és bejutottak a nyolcaddöntőbe. A legjobb 16 között megtartották remek formájukat, és 4-0-s győzelemmel küldték haza a walesi válogatottat.

A csehek védelmébe eltiltása után visszatért a balhátvéd, Jan Boril, a Hertha játékosa, Vladimir Darida azonban még nem épült fel teljesen a sérüléséből, ezért csak a kispadon kapott helyet. Az előre tolt csatár természetesen ezúttal is a tornán már 4 gólos Patrik Schick volt, elsősorban a Leverkusen támadójától várták a gólokat a csehek.

A dánok kezdőjében nem történt változás a walesiek elleni meccshez képest, ugyanaz a 11 játékos futott ki a pályára a csehek elleni negyeddöntőben is, így az előző meccsen 2 gólt szerző Kasper Dolberg ismét bekerült a csapatba.

A bakui Olimpiai Stadionban megrendezett negyeddöntőt kiválóan kezdték a dánok, ugyanis már az 5. percben megszerezték a vezetést.

Jens Styger Larsen tökéletesen ívelt be a jobb oldalról szögletet, a teljesen őrizetlenül hagyott Thomas Delaney pedig 12 méterről a kapuba fejelt.

Ez volt a dánok első fejes gólja az Eb-n, ráadásul már a hetedik különböző játékosuk talált be, amellyel rekorderek eddig ezen a tornán. Tegyük hozzá azonban, hogy ez a szöglet nem járt volna a dán csapatnak, mert a sarokrúgást megelőzően nem a cseh játékosról hagyta el a labda a pályát. Csakhogy a partjelző így látta, a VAR pedig ilyen tévedéseknél nem avatkozik közbe.

Delaney egy korai fejesgóllal juttatta előnyhöz Dániát Forrás: Getty Images/Valentyn Ogirenko

A túloldalon a 12. percben villant először a csehek házi gólkirálya, Schick, akinek szép cselek után leadott lövését mentették szögletre a dán védők.

A 13. percben Pierre-Emil Höjbjerg passzából Mikkel Damsgaard révén 2-0-ra vezethettek volna a dánok, ám az emelést követően a gólvonalon mentett Vladimir Coufal. A 17. percben Delaney is lőhetett volna még egy gólt, de a jobb oldali beadás után nem talált kaput a középpályás. A dánok veszélyesen futballoztak, a csehek egyelőre nem találták a saját játékukat.

A 22. percben a hollandok elleni meccs hőse, Tomas Holes került helyzetbe, ám éles szögből leadott lövését bravúrral védte Kasper Schmeichel kapus. Kezdtek éledezni a csehek. A 26. percben a csapatkapitány Tomas Soucek veszélyeztetett fejjel egy szöglet után. Egy perccel később Martin Braithwaite válaszolt a túloldalon, éles szögből leadott, nagy erejű lövése azonban nem talált kaput.

A dán kontrákban mindig benne volt a veszély Forrás: AFP/Darko Vojinovic

A 30. percben egy beívelés után Onrej Celustka kerülhetett volna helyzetbe, de lemaradt a jól beérkező labdáról. Nem sokkal később egy dán kontra után Dolberg okosan ugratta ki Larsent, ám Tomas Vaclik kapus egy ütemmel hamarabb ért oda és felszedte a labdát a szélső elől. A 35. percben Coufal szép beadása után Holes lőtt kapásból, de pont középre, ahol Schmeichel állt. A 38. percben Damsgaard lőtt a 16-oson belülről, jobbról, Vaclik azonban jól zárta a szöget és hárítani tudott.

A csehek igyekeztek nyomást gyakorolni ellenfelükre, de a dán kontrák nagyon veszélyesek voltak, a játék képe alapján inkább a 2-0, mintsem az 1-1 volt benne a meccsben. Így is történt, mert a 42. percben meg is szerezték a második gólt Damsgaardék.

A bal oldalon Joakim Maehle futott el, majd zseniálisan adott be külsővel, a középen érkező Dolberg pedig megelőzve védőjét, közelről a kapuba belsőzött.

Az első félidő képe alapján nagyon nehéz folytatás várt a csehekre.

Az első félidő után a dánok szurkolói örülhettek Forrás: AFP/Dan Mullan

A második játékrészt aktívabban kezdték a csehek, és két helyzet után a harmadikból már gólt szereztek a 49. percben. Coufal jobb oldali beadását Schick hét méterről kapásból, Jannik Vestergaard mellől a kapuba lőtte.

A cseh válogatott támadója ezzel ötgólos a tornán, és utolérte a góllövőlistán éllovas Cristiano Ronaldót, valamint beérte legendás honfitársát, Milan Barost, aki a 2004-es Eb-n szintén öt találatig jutott.

A 62. percben a csereként beállt Yussuf Poulsen és Braithwaite játszott össze, végül előbbi lőtt kapura, lövését azonban becsúszva blokkolta hősiesen Soucek, akit véletlenül fejbe is rúgott a dán támadó.

A 69. percben újra Poulsen tört kapura, de a 16-os előteréből leadott lapos lövését könnyedén fogta Vaclik. A 72. percben a csereként beállt Jakub Jankto lőtt éles szögből kapura, de Simon Kjaer szögletre rúgta a labdát. Egyre fogyott a csehek ideje, de nem játszottak rosszul, jobban benne volt a játékukban a gól, mint az első félidőben.

A 74. percben veszélyes helyről íveltek be szabadrúgást a csehek, Schmeichel bravúrjára volt szüksége Dániának. A csehek nagy erőket mozgósítottak az egyenlítés érdekében, izgalmas hajrára volt kilátás.

A 82. percben egy újabb dán kontrát követően Maehle eldönthette volna a továbbjutást, de a földön fekvő Vaclik kapus mellett nem tudta elrúgni a labdát, aki nem mellékesen bravúrral mentett szögletre.

Nagyot küzdöttek a második félidőben a csehek Forrás: AFP/Ozan Kose

Egyre fogyott a csehek ideje, akiknek már csupán néhány perce volt arra, hogy kiegyenlítsenek. A dánok szervezetten kivédekezték az utolsó pillanatokat és a hatperces hosszabbítást, és bejutottak az elődöntőbe. Tovább folytatódik tehát a dánok csodája, akikre a legjobb négy között az Eb egyik legnagyobb esélyese várhat. Ehhez persze még az kell, hogy Anglia továbbjusson Ukrajna ellen a szombat esti negyeddöntőben.

Európa-bajnokság, negyeddöntő:
Dánia-Csehország 2-1 (2-0)
Baku, Olimpiai Stadion, 16 306 néző, v.: Björn Kuipers (holland)
gólszerzők: Delaney (5.), Dolberg (42.), illetve Schick (49.)
sárga lap: Krmencik (84.), Kalas (86.)

1Sípszó (kezd + vég)
5GólThomas Delaney
5GólThomas Delaney
42GólKasper Dolberg
42GólKasper Dolberg
46Sípszó (kezd + vég)
46CsereTomas Holes
46CsereLukas Masopust
49Sípszó (kezd + vég)
49GólPatrik Schick
49GólPatrik Schick
59CsereKasper Dolberg
60CsereMikkel Damsgaard
65CsereOndrej Celustka
71CsereJens Stryger Larsen
79CserePatrik Schick
80CserePetr Sevcik
81CsereAndreas Christensen
81CsereThomas Delaney
84Sárga lapMichael Krmencik
84Sárga lapMichael Krmencik
86Sárga lapTomas Kalas
86Sárga lapTomas Kalas
Összeállítások
4-2-3-1
3-4-2-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!