A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kiütötte Ukrajnát a szenzációsan játszó Anglia

fbl Horizontal
England's players celebrate their second goal during the UEFA EURO 2020 quarter-final football match between Ukraine and England at the Olympic Stadium in Rome on July 3, 2021. (Photo by Alberto PIZZOLI / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-bajnokság utolsó negyeddöntőjében Anglia 4-0-ra kiütötte Ukrajnát és bejutott a legjobb négy közé. Az angolok már a meccs elején megszerezték a vezetést, majd a második félidőben három gólt is lőttek, pillanatok alatt eldöntve a továbbjutást. Az ukránok becsülettel küzdöttek, de csak asszisztálni tudtak a könnyed angol sikerhez. Gareth Southgate csapata Eb-esélyeshez méltó módon futballozott és még mindig nem kapott gólt a tornán. A szenzációs formába lendülő Anglia a torna meglepetéscsapatával, Dániával játszik majd a Wembley-ben a döntőbe jutásért.
Vágólapra másolva!

Az ukránok az első három meccsükön két vereség mellett csak az észak-macedónokat győzték le, így 3 ponttal éppenhogy befértek a csoportkör végén a négy legjobb csoportharmadik közé. Ukrajna története első Eb-nyolcaddöntőjében drámai csatában, hosszabbításban győzte le a svédeket és jutott be a legjobb 8 közé.

Az angolok a csoportkört veretlenül, két győzelemmel és egy döntetlennel zárták, a nyolcaddöntőben a németeket búcsúztatták, és négy találkozó után kapott gól nélkül állnak a tornán. Bár Gareth Southgate együttese először volt kénytelen a Wembleytől távol pályára lépni a negyeddöntőben, és így nélkülözte a hazai pálya előnyét, így is az összecsapás esélyesének számított.

A két válogatott a legemlékezetesebb meccsét 9 évvel ezelőtt, a 2012-es Eb-n, Doneckben játszotta. Akkor még a mostani szövetségi kapitány, Andrij Sevcsenko játékosként erősítette az ukránokat. A csoportmérkőzés legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor Kassai Viktor nem adta meg Marko Devics szabályos gólját, és végül az angolok nyertek 1-0-ra. A nemzetközileg elismert magyar játékvezető és stábja nagyot hibázott, az ítélet jelentős sajtóvisszhangot váltott ki, és ez volt az egyik olyan eset, amely a gólvonal-technológia és a videobíró-rendszer bevezetését elősegítette.

A mostani negyeddöntőnek a római Stadio Olimpico Stadion adott otthont, ahol az angol válogatott legutóbb 1997-ben lépett pályára Olaszország ellen vb-selejtezőn. Most egyértelműen azzal a céllal futott ki a pályára Southgate együttese, hogy története során először bejusson az Európa-bajnokság döntőjébe.

Ehhez a masszív Ukrajnán keresztül vezetett az út, amelyben az éppen Angliában futballozó Olekszandr Zincsenko ezúttal a középpályán kapott helyet, míg a Fradi légiósa, Olekszandr Zubkov a sérülése óta már jobb állapotba került, így a kispadon már ott lehetett.

Southgate először állította a kezdőcsapatba a Manchester United friss igazolását, Jadon Sanchót, és a Chelsea-vel idén BL-győztes Mason Mount is újra lehetőséget kapott.

Remekül kezdte a meccset az angol válogatott, a 4. percben Raheem Sterling szép cselek után ugratta ki Harry Kane-t, aki befordult, majd estében a kapus mellett a hálóba lőtt. Mindjárt a mérkőzés elején megszerezte a vezetést Anglia.

Sterling az Eb-n eddig már három gólt lőtt és egy gólpasszt adott.

A bekapott gól után az ukránok próbálták többet birtokolni a labdát és támadásokat vezetni, az angoloknak nem volt sürgős, minden a terveik szerint alakult. A 17. percben Roman Jaremcsuk lőtt az ötös bal sarkától, Jordan Pickford azonban zárta a szöget és szögletre ütötte a labdát. Nem volt túlzottan eseménydús a mérkőzés, az angolok ráérősen passzolgattak, az ukránok ritkán tudtak az ellenfél védelme mögé kerülni.

Az angol szurkolók öröme felhőtlen volt, csapatuk korán vezetést szerzett Ukrajna ellen Forrás: AFP/Paul Ellis

A 33. percben Sterling cselezte be magát a bal oldalról a 16-oson belülre, az alapvonalról középre adott, a védők viszont középre rúgták a labdát, éppen Declan Rice-hoz, aki jó 17 méterről küldött kapura egy életerős lövést, de Georgi Buscsan kivédte.

A 37. percben egy szép támadást vezettek az ukránok Andrij Jarmolenko és Zincsenko vezérletével a bal oldalon, utóbbi lőtt is, ám odaért az angol védelem és blokkolta a kísérletet. A 39. percben Luke Shaw tette középre, Sanchóhoz a labdát, de az először kezdőként lehetőséget kapó szélső pont a kapusba lőtt. Egy perrcel később megint az ukránok veszélyeztettek, Jaremcsuk futott az alapvonalig, centerezését azonban szögletre mentette John Stones.

A félidő vége előtt egyre aktívabban támadtak az ukránok, leginkább az angolok védelmének jobb oldalát próbálták megbontani, a szünetben azonban továbbra is 1-0-s angol vezetés állt az eredménykijelzőn.

A második játékrészt is góllal kezdték az angolok.

A Kane felrúgásáért megítélt szabadrúgást Shaw ívelte be, Maguire mindenkit megelőzött és a kapu jobb oldalába fejelte a labdát.

A látottak alapján úgy tűnt, eldőlt a mérkőzés, bár a hollandok ellen álltak már fel 0-2-ről az ukránok (igaz, végül 3-2-re kikaptak), szóval Sevcsenko még bízhatott abban, hogy játékosai csodát tehetnek.

Ukrán csoda helyett azonban újra angol találatot láthatott a római közönség. Sterling szépen játszott sarokkal Shaw elé, aki beadta a labdát a bal oldalról, a középen teljesen üresen érkező Kane a kapus lábai között befejelte a harmadik angol gólt.

A csapatkapitány a csoportmeccseken még nem talált be, azonban az egyenes kieséses szakaszban már három gólt is szerzett.

Harry Kane megkezdte a gólgyártást az Eb-n Forrás: The FA via Getty Images/2021 UEFA/Eddie Keogh

Kane megszerezhette volna a harmadik gólját is a meccsen, ám Buscsan hatalmasat védett. Az újabb angol találatra azonban nem kellett sokat várni, a csereként beálló Jordan Henderson egy remekül elvégzett szöglet után szintén fejjel volt eredményes. Érett a kiütéses angol győzelem, az ukránok teljesen összetörtek.

A 74. percben Jevhen Makarenko próbálta egy átlövéssel meglepni Pickfordot, az angol kapus azonban védte a furcsán szitáló labdát. A meccs hátralévő részében a becsületgólért küzdöttek az ukránok, a kérdés csupán az volt, megússza-e kapott gól nélkül ezt a meccset is Anglia.

Az utolsó 10 percben nagyobb helyzet már nem adódott a csapatok előtt, Anglia nagyon magabiztosan, újra kapott gól nélkül jutott tovább, és az elődöntőben a torna meglepetéscsapatával, Dániával küzd majd meg a fináléba jutásért a Wembley-ben.

Az angolok négygólos győzelemmel jutottak be az elődöntőbe Forrás: Getty Images/2021 AMA Sports Photo Agency/Robbie Jay Barratt

1Sípszó (kezd + vég)
4GólHarry Kane
4GólHarry Kane
35CsereSerhiy Kryvtsov
46Sípszó (kezd + vég)
46GólHarry Maguire
47GólHarry Maguire
50GólHarry Kane
50GólHarry Kane
57CsereDeclan Rice
63GólJordan Henderson
63GólJordan Henderson
64CsereSerhiy Sydorchuk
65CsereLuke Shaw
65CsereRaheem Sterling
66CsereKalvin Phillips
73CsereHarry Kane
90Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
5-3-2
4-2-3-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!