A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00VízilabdaMagyarország-Szerbia

Messi őrült és tökéletes bosszúja

Argentina v Croatia: Semi Final - FIFA World Cup Qatar 2022 soccer Qatar22 Qatar2022 worldcup22 worldcup2022 worldcup Qatar Katar Lusail City Lusail Stadium Josko Gvardio Lionel Messi Argentina Paris Saint-Germain Josko Gvardiol Croatia RB Leipzig FIFA Wo
Lionel Messi right winger of Argentina and Paris Saint-Germain and Josko Gvardiol centre-back of Croatia and RB Leipzig compete for the ball during the FIFA World Cup Qatar 2022 semi final match between Argentina and Croatia at Lusail Stadium on December 13, 2022 in Lusail City, Qatar. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto) (Photo by Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A zseniális Lionel Messi vezetésével Argentína története során hatodik alkalommal jutott be a labdarúgó-világbajnokságok döntőjébe. A dél-amerikai csapat a katari vb első elődöntőjében esélyt sem hagyott az eddig jól védekező Horvátországnak és 3-0-ra győzött. Messi ötödik világbajnokságán december 18-án lehet először világbajnok, miközben az argentinok várják döntőbeli ellenfelüket, amely vagy Franciaország vagy Marokkó lesz.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Elkezdődött a katari focivébé utolsó hete, már csak négy mérkőzés volt hátra az idei tornából. Papíron ennek kellett volna (kellene) a legizgalmasabbnak lennie, ám Marokkó váratlan betolakodása miatt azért vannak az emberben kérdőjelek. Ám a keddi, első, Loszaílban megrendezett elődöntő előtt a kérdőjelek mellett az óriási várakozás is ott volt mindenkiben.

  • 2014 után újra világbajnoki döntőbe tud-e jutni Lionel Messi?
  • A horvátok 2018 után újra vb-döntőt játszanak-e?
  • Megint hosszabbításban dől-e el a továbbjutás sorsa, vagy a 90 perc elég lesz a döntéshez?

Csak a három legfontosabb kérdést soroltam fel, de volt a zsákban még vagy egy tucat. A mérkőzés közeledtével a feszültség is egyre csak nőtt. A stadion környékén, a városban, a médiabuszon, a sajtóközpontban. Utóbbiban igazi nemzetközi kavalkád alakult ki, ahol a székek és a helyek vadászása volt a meccs előtti néhány óra legfontosabb kérdése. A médiasátor ugyanis nem lett nagyobb, csak az emberek száma nőtt. A szervezők okos megoldásként a sajtósátor elé pár tucat babzsákot szórtak le, ebben pihenhetett minden megfáradt test.

A két csapat legutóbbi vb-meccse az oroszországi Nyizsnij Novgorodban meglehetősen érdekesre sikerült, mert akkor a horvátok 3-0-ra legyőzték a dél-amerikai csapatot.

Az a világbajnokság nem Messiről és nem Argentínáról szólt - és akkor még nagyon finoman fogalmaztunk. A korán kieső kék-fehérek semmiféle komoly nyomot nem hagytak maguk után Oroszországban, ellenben a horvátok kockás zászlaját csak a franciák tudták ellopni a döntő mérkőzésén Moszkvában.

A Loszaíl Stadionban minden jegy elkelt, nem is volt akkora balhé, mint a másik elődöntő helyszínén, Al-Khorban, ahol a marokkói szurkolók kedden valóságos ostrom alá vették a pénztárakat. A marokkói csapat előrejutásával egyre többen érkeznek Katarba az észak-afrikai országból, úgy, hogy nincsen jegyük. Helyi beszámolók szerint a katari vb-n a nézők szempontjából a marokkói csapat meccsei voltak a legrázósabbak, mert rengetegen akartak jegy nélkül, vagy hamis jegyekkel bemenni a stadionba. De ez már a szerdai nap programja volt, csak ehhez képest Loszaílban sokkal nyugodtabb volt a hangulat. Persze, amikoi Lionel Messi blazírt arccal, rágózva kijött melegíteni, az ordítás majdnem szétvetette a stadion falait - hol voltunk még ekkor a kezdéstől. A himnuszok alatt viszont már teljesen megtelt a döntő helyszíne, a vb legnagyobb stadionja. Az argentin himnuszt nem is lehetett szinte hallani, annyira üvöltöttek a dél-amerikai csapatért szorítók,

Meg kell azonban jegyezni, hogy nem minden kék-fehér csíkos mezes ember volt argentin.

Nagyon sok helyi lakos vette magára ezt a szerelést és így ült be a meccsre.

Ő sem argentin ember, mégis argentin szurkoló Forrás: Lantos Gábor

Az olasz Daniel Orsato a vébén az eddig kevesebbet hibázó bírók közé tartozott, ő vezette akatari világbajnokság első elődöntőjét.

Egészen különleges elődöntő kerekedett ebből, de ez kizárólag az argentin csapatnak és Lionel Messinek volt köszönhető. Ő már a kezdés előtt beállított egy rekordot: ez volt a 25. világbajnoki meccse és ennyiszer eddig csak a német Lothar Matthäus lépett pályára a világbajnokságok történetében. Na de ami utána következett, arra nehéz jelzőket találni.

Azt eddig is tudtuk, hogy az öt világbajnoksága közül Lionel Messi most játszik messze a legjobban és a legnagyobb alázattal.

A horvátok elleni összecsapáson mindhárom argentin gólban benne volt. Az elsőt tizenegyesből szerezte. A másodiknál Messi gyönyörű csele után került a labda Julian Alvarezhez, aki úgy vitte végig az akciót, mintha csak a FIFA-játékban rángatta volna az irányítókart. A harmadik? Na az mindent betetőzött. Messi a jobboldalon, az alapvonal közelében kezdett végtelen cselsorozatba Gvardiollal szemben, majd betette a labdát Alvareznek, aki bevágta a harmadikat. Nem volt kérdés, az eddig csodált horvát védelem atomjaira hullott, semmi esélyük nem lehetett az elképesztően játszó dél-amerikai csapat ellen.

Lionel Messi és Josko Gvardiol párharcát az argentin zseni nyerte meg Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Messi amúgy még egy hihetetlen statisztikai mutatónál tart: 11 gólja mellett most már 9 gólpassza is van a vb-k történetében.

Pont a mostani két, Alvareznek adott passz mutatta meg, milyen alázattal áll hozzá ehhez a játékhoz. Mert nem gólkirály akar lenni, nem azt akarja, hogy minden meccs csakis róla szóljon (persze, így is róla szól), hanem azt, hogy a csapattal vasárnap világbajnok legyen. A magyar sportban is volt egy hasonló szituáció: amikor 1999-ben Kemény Dénes, a vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya félrehívta Benedek Tibort és elmondta neki: csak akkor lesz olimpiai bajnok, ha innentől kezdve nem azzal foglalkozik, hogy gólkirály legyen, hanem azzal, hogy a csapat érdekeit tartsa szem előtt. A folytatást tudjuk: Benedek háromszoros olimpiai bajnok lett.

A meccs emberének nem Alvarezt, hanem Messit választották meg, de Alvarez ugyanúgy megkaphatta volna ezt a díjat. Az örömittas argentin szurkolók énekelve, táncolva hagyták el a stadiont, miután előtte a csapattal együtt ünnepeltek. Nincs, nem lehet kétség, hogy a világbajnokság egyik legjobb együttese jutott be a vasárnapi döntőbe, ahol vagy a franciák, vagy a marokkóiak várnak rájuk.

A horvát sajtó - kissé érthetetlen módon - a tizenegyes jogosságán lamentált a meccs utáni első gyorsértékelésében.

Megemlítik, hogy az arentinok bosszúja tökéletesen sikerült a négy évvel ezelőtti 0-3 után most 3-0 következett. A horvát csapatot a langyos játék és a gyermeteg védekezési hibák miatt bírálták.

"Jó buli" - ezzel a címmel jelentkezett a Cronica című argentin lap a meccs után. Nem csoda, hiszen az argentin válogatott eddig minden egyes alkalommal sikerrel vette a vb-elődöntőket, amikor ebben a formában rendezték meg a világbajnokságot. A meccs után Lionel Messi a következőket nyilatkozta:

A két gólt szerző Juan Alvarez a következőket mondta:

Óriási argentin öröm a horvátok elleni meccsen Forrás: Brazil Photo Press via AFP/BRAZIL PHOTO PRESS/William Volcov

A horvátok edzője, Zlatko Dalic nagyon sportszerűen beszélt. "Most fel kell emelni a fejünket és meg kell próbálni minden erőnket a szombati bronzmeccsre összpontosítani.

A La Nacion című argentin újság a meccs után nem fukarkodott a dicsérettel: mind Messi mind Alarez 10-es osztályzatot kapott az újságtól.

Nem tudjuk, hogy a következő napokban mi minden játszódik majd le Lionel Messiben, de azt igen, hogy az utolsó világbajnokságán, az utolsó meccsen azért lép majd pályára, hogy világbajnok legyen. Ennél szebb, magasztosabb történettel akkor sem zárulna le a katari világbajnokság, ha tudjuk: a túloldalon lesz egy ellenfél is a pályán. Franciaország vagy Marokkó.

A végére még egy személyes megjegyzés.

Valahol elképesztő, hogy még mindig a 37 éves Luka Modric, vagy éppen a 35 éves Lionel Messi játéka jelenti a csúcsfutballt ebben a sportágban. Nagy-nagy üresség vár ránk, amikor ezek a sztárok befejezik és visszavonulnak.

Doha, 2022. december 13. kedd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!