A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Javier Saviola, az “új Maradona” átigazolása a Barcelona csapatához az argentin futball és a River Plate “pótolhatatlan vesztesége”, legalábbis Ramón Díaz, a River edzője szerint. A tranzakció azonban elkerülhetetlen volt az 50 millió dolláros deficittel küszködő argentin klub számára.

Az argentin sajtóban többféle becenévvel (Conejo, azaz Nyulacska és El Pibito, azaz a Kisfiú) illetett, 19 éves csatárzseni a negyeddöntőben és az elődöntőben rúgott összesen öt góljával berepítette az argentin válogatottat a 20 évek aluliak világbajnokságának döntőjébe, ahol vasárnap Ghana volt a “gauchók” ellenfele (a 3-0-s argentin sikerből egy góllal vette ki részét a Maradona-utód). Saviola barcelonai szerződése már régóta napirenden volt, ám David Pintado, a Buenos Aires-i klub elnöke egy hete még visszautasította kollégája, Joan Gaspart ajánlatát. Az azóta eltelt időben azonban a katalánok emelték a licitet, s mivel a River anyagi csődben van – 50 millió dollár az adóssága, és a minap az is kiderült, hogy a játékosainak és edzőinek fizetés gyanánt adott csekkek beválthatatlanok, mert nincs mögöttük fedezet -, megköttetett az alku.

Saviola 22 millió dolláros vételárát a következőképpen utalja át a Barca: július 16-ig 4 milliót, szeptember 16-ig további 3,3 milliót, 2002 júniusában és szeptemberében ugyanezeket az összegeket, majd 2003-ban ismétlődik a procedúra, azaz törlesztődik a háromszor 7,3 millió dollár. Amennyiben 2004 júniusa előtt továbbadná a Barcelona Saviolát, a mostani és az akkori ár közötti különbség 15 százaléka az argentinokat illeti meg.

Saviola hat évre írt alá, és összesen 16 millió dollár (évi 2,66 millió) lesz a fizetése. Argentína jelenlegi legnépszerűbb labdarúgójának távozása óriási felzúdulást keltett a dél-amerikai országban. A szurkolók dühösek, amiért kedvencük búcsú nélkül távozott, Ramón Díaz, a River edzője pedig egyenesen a nemzeti értékek elherdálásának nevezte a 19 éves szupertehetség eladását.

Ch. Gáll András

(SZTÁR Sport)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!