Vágólapra másolva!
Valószínűleg az idén sem képviselteti magát a román labdarúgás a Bajnokok Ligája 32-es mezőnyében. A Steaua hazai pályás veresége a Dinamo Kijevtől csak arra a feladatra hatalmazhatja fel a bukaresti "katonákat" a két hét múlva esedékes visszavágóra, hogy az eseményhez méltó módon, díszlépésben búcsúzzanak a BL további küzdelmeitől.

Egy élő legendával a kispadon, Valerij Lobanovszkij legénysége hírnevéhez méltó módon (az utóbbi 12 évben egyszer sem hiányoztak a BL főtáblájáról) vonult ki a Ghencea-stadion küzdőterére, nem illetődött meg egykor szebb napokat látott ellenfelétől, amelytől 1987-ben kikapott az európai Szuperkupában. De hol van már az akkori hó, és hol van már az akkori Steaua tiszteletet parancsoló gárdája.

A kijevi gárda Európa keleti blokkjának legfélelmetesebb (és leggazdagabb) csapatává nőtte ki magát az utóbbi tíz évben, s hogy ennek a Steaua szurkolói előtt is nyomatékot adjon, már a szerda esti mérkőzés kilencedik percében riadalmat okozott a Bjalkevics által értékesített büntetővel. Majd húsz perccel később szintén Bjalkevics gondoskodott arról, hogy végképp eloszlassa a vendéglátók kétségeit a mérkőzés kimenetelét illetően. Lobanovszkij mester szinte már idegesítő nyugalma tükröződött tanítványainak játékán, akiknek minden mozdulatán látszott, hogy alaposan felkészültek a Steaua ellen. Noha fizikai és technikai oldalról is felülmúlták a románokat, játékukban nyoma sem volt az erőlködésnek, ismerték az ellenfél gyenge pontját (amely főleg a védelmi hibákban csúcsosodott ki), s ezeket könyörtelenül kihasználva, szinte minden ellentámadásuk góllal, de legalábbis gólveszéllyel zárult. Amikor Trică megkísérelte góljaival a felzárkózást (mellesleg mindkét találat szépségdíjat érdemel), Idahor és Melaszcsenko gondoskodott a kétgólos előny egyensúlyban tartásáról.

Szinte érthetetlen, honnan meríti Lobanovszkij mester azt a kiapadhatatlan frissességet és utánpótlást, amivel már több mint negyedszázada Európa élvonalában tartja a kijevi gárdát. Mert Sevcsenko és Kaladze (AC Milan), Luzsnyij (Arsenal), Rebrov (Tottenham), Demetradze (Ajax) távozásával mindig talált hasonló kaliberű utánpótlást. Szerda este a magyar Bodnár László harminc percnyi, a román Cernat pedig nyolcpercnyi lehetőséget kapott a mestertől, hogy "szokja" a győztesek hangulatát.

A román válogatott technikai igazgatója, Jenei Imre nem lepődött meg a kedvezőtlen eredményen: "Egy jól felkészült, fegyelmezett kijevi csapat mutatkozott be Bukarestben, amelyet nem lehet egy súlycsoportban említeni a mostani Steauával. Persze, a visszavágó még hátra van, de a mieink reménye minimális."

Bajnokok Ligája, 3. selejtező-forduló, 1. mérkőzés:
Steaua Bucarest - Dinamo Kijev 2-4
Gól: Trica (30., 53.), illetve Bjalkevic (9. - 11-esből, 28.), Idahor (43.), Melaszcsenko (64.)

Balla István

Korábban:

Vereségek olasz módra

Régen a Securitate kémkedett a Dinamónak

Bukaresti riválisok sikeres rajtja

Mindent egy helyen az Eb-ről