Vágólapra másolva!

Az Európai Labdarúgó Szövetség monacói gálaműsorán, egy nappal a Milan-Porto Szuperkupa-finálé előtt kiosztotta a 2002-2003-as Bajnokok Ligája- és UEFA-kupa-sorozatban mutatott teljesítmények alapján a legjobbaknak járó díjakat.

A szezon MVP-je, azaz legértékesebb játékosa az olasz Gianluigi Buffon lett, a Juventus kapusa az első hálóőr, aki megkaphatta ezt a díjat. Természetesen Buffon ezzel kiérdemelte a legjobb kapus büszke címet is, előbbiért Albert monacói herceg, utóbbiért az egykori MU-legenda, George Best gratulált neki.

A többi poszton is nagy versengés folyt az elsőségért. A legjobb védőnek járó trófeát Roberto Bettega adta át "druszájának", Roberto Carlosnak. A Real Madrid balhátvédje Cristian Chivu (Ajax), Paolo Maldini (Milan), Alessandro Nesta (Milan) és Lilian Thuram (Juventus) előtt nyert.

A legjobb középpályás Pavel Nedved lett, a Juventus cseh klasszisa az egykori Juve-sztártól, Didier Deschamps-tól fogadhatta először a gratulációkat. Nedved olyan klasszisokat előzött meg, mint Edgar Davids (Juventus), Claude Makelele (Real Madrid), Paul Scholes (Manchester United) vagy Zinedine Zidane (Real Madrid).

Sir Bobby Charltont hatalmas tapsvihar fogadta, az 1968-as világbajnok stílszerűen egy manchesterinek, Ruud van Nistelrooynak nyújtotta át a legjobb csatár címért járó díjat, amelyre Raúl (Real Madrid), Ronaldo (Real Madrid), Andrij Sevcsenko (Milan), valamint Christian Vieri (Inter) is pályázott.

Lennart Johansson, az UEFA elnöke életműdíjjal jutalmazta Paolo Maldinit, kiemelve páratlan pályafutását és a manapság már divatjamúlt lojalitást: Maldini ugyanis gyerekkora óta a Milan labdarúgója.

Az uefa.com látogatói első alkalommal megszavazhatták a szezon legszebb találatát: a büszke címet Luis Figo Manchester elleni parádés gólja érdemelte ki. Külön jutalmazták Carlo Ancelottit és José Mourinhót, a Milan és a Porto edzője a BL-, illetve az UEFA-győzelemért kapott díjat. Eusebio, Európa első aranycipőse átadta a legjobb kontinensbeli gólszerzőnek járó díjat a holland Roy Makaaynak, aki a nyáron szerződött La Corunából a Bayern Münchenhez. Az UEFA Fair Play-díját a Celtic szurkolótáborának ítélték oda, köszönhetően a sevillai UEFA-kupa-döntőn mutatott feledhetetlen szurkolásért és a Porto szurkolóival való baráti viszonyért.

Mindent egy helyen az Eb-ről