Vágólapra másolva!
1983. október 22-e óta először tudott győzni a Real Madrid a Barcelona vendégeként a Primera Divisiónban. A királyi gárda 2-1-re verte az idén gyengélkedő gránátvörös-kékeket, míg a Betis idegenben ütötte ki a Sociedadot. A Deportivo a Málagát, az Osasuna a Celtát verte.

Ellentétes előjelekkel készült a Primera División csúcsrangadójára a Barcelona és a Real Madrid, hiszen a katalánok egy 5-1-es málagai vereségbe futottak bele a hétközi fordulóban, míg a királyi gárda félgőzzel nyerte a madridi derbit az Atlético ellen.

Az utóbbi időszak eredményei alapján esélyesebbnek tartott vendégeknek a "szokásos" fogadtatásban volt részük Barcelonában, hiszen tojás- és paradicsomzápor zúdult Beckhamékre, amikor a szálloda előtt leszálltak az autóbuszukról. A katalán szurkolók ellenszenv-megnyilvánulása nem igazán zavarta meg a vendégeket, akik önbizalommal telve készültek arra, hogy 1983 után ismét három ponttal térjenek haza a gránátvörös-kékek otthonából. A Real elnöke, Florentino Pérez is vendégsikert jósolt, míg a hazaiak első embere, Joan Laporta úgy vélekedett, hogy egy látványos meccsen győzzön a jobbik.

A nagy meccs kezdetére nem sok hely maradt üresen a Nou Campban, a közel százezer szurkoló pedig azt láthatta, hogy mindkét csapat meglehetősen óvatosan kezdte a rangadót. A néhány percig tartó tapogatózást követően enyhe Real-fölény alakult ki, azonban nem tudtak komoly helyzetet kialakítani Ronaldóék, míg a Barca - némileg talán meglepő módon - kontratámadásokra látszott berendezkedni. Az első félidő derekára kiegyenlítődött a továbbra is helyzet nélküli összecsapás, a hazaiak egyre többször tudták megjátszani a vendégvédőkkel egyedül birkózó Kluivertet, aki azonban egyszer sem tudott gólveszélyesen kapu felé fordulni.

Aztán a 37. percben minden előzmény nélkül, a semmiből szerzett vezetést a Real: Zidane a bal oldalról gurított vissza az érkező Roberto Carlos elé, a brazil hátvéd lövése megpattant Reizigeren, és Victor Valdést becsapva a kapu közepében kötött ki.

A második félidő elején egy hiányos öltözetű katalán szurkoló pályára történő berohanása jelentett némi izgalmat, azonban a meztelenkedőt a biztonságiak villámgyorsan kitessékelték a játéktérről.

Frank Rijkaard kettős cserével igyekezett felfrissíteni csapatát a második játékrészre, és Quaresma, valamint Overmars személyében két támadó szellemű játékost is a pályára vezényelt.

Mindez nem sokat segített a katalánokon, mert hajtott, küzdött ugyan a hazai együttes, de elképzelés nélküli darálása nem eredményezett helyzetet. Egészen a 62. percig, amikor Overmars játszotta magát tisztára, a holland válogatott szélső bombáját Casillas nagy bravúrral mentette szögletre.

Erősödött a barcelonai nyomás, Kluivert, majd Gerrard egyenlíthetett volna, azonban a katalánok egész egyszerűen nem tudtak betalálni a vendégkapuba. Nagyon érett az egyenlítő gól, ennek ellenére ismét a Madrid talált be: a 74. percben Figo zseniális labdával szöktette Roberto Carlost, aki remekül centerezett, Ronaldo lövése pedig a menteni igyekvő Cocu lábáról vágódott a hazai kapuba.

Nem adta fel a Barcelona, és a 83. percben siker koronázta a katalánok erőfeszítéseit: egy jobb oldali szögletet követően Kluivert négy védő közül remek mozdulattal fejelt a kapu bal oldalába. Egy perccel ezután egyenlíthettek volna a hazaiak, azonban Gerrard ajtó-ablak helyzetben a kivetődő Casillasba talpalta a labdát.

Elképesztő ostromot indított a Barcelona az egyenlítésért: a királyi gárda teljesen beszorult, a hazaiak pedig alaposan körbelőtték a vendégkaput, de újabb gólt már nem tudtak szerezni, így húsz év után ismét győztesen távozhatott a Real a Nou Campból.

Primera Division, 15. forduló:
Barcelona - Real Madrid 1-2 (0-1)
Nou Camp, 98 ezer néző
Barcelona:
Víctor Valdés - Gabri (Quaresma, 46.), Reiziger, Puyol, Van Bronckhorst - Gerard, Xavi, Motta (Saviola, 78.), Cocu - Luis García (Overmars, 46.), Kluivert.
Real Madrid:
Casillas - Salgado, Pavón, Raúl Bravo, Roberto Carlos - Helguera, Beckham, Figo, Zidane - Raúl, Ronaldo (Portillo, 77.)
gól:
Kluivert (83.), illetve Roberto Carlos (37.), Ronaldo (74.)

Real Sociedad - Real Betis 0-4 (0-2)
gól:
Capi (5.), Joaquin (15., 59.), Juanito (49.)

Deportivo La Coruna - Málaga 1-0 (0-0)
gól:
Capdevila (58.)

Osasuna - Celta Vigo 3-2 (1-1)
gól:
Aloisi (28., 49.), Bakayoko (73.), illetve José Ignacio (37.), Catanha (91.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!