Élő:
Vágólapra másolva!
A La Nación című Buenos Aires-i napilap összeállítása szerint az elmúlt évtizedben mintegy 700 millió dollár (515 millió euró, azaz 130 milliárd forint) értékben exportált a dél-amerikai ország futballistákat.

A legnépszerűbb célállomás Spanyolország, a második helyen Mexikó következik. Az utolsó tíz évben az argentinok Javier Savioláért kasszírozták a legtöbb pénzt: a "Nyulacskát" 2001-ben 18 millió euróért adta el a River Plate a Barcelonának. Ha viszont általában az átigazolási összeget nézzük - függetlenül attól, hogy az eladó argentin csapat volt-e vagy sem -, akkor Hernán Crespo a rekorder: a csatárt 2000-ben a Parma 54 millió dollárért, azaz 40 millió euróért adta el a Laziónak, egy évre rá pedig - ugyancsak a Lazio - Juán Sebastián Verónt 40 millió dollárért a Manchester Unitednek. Igaz viszont, hogy amikor 1996-ban a Boca Juniors eladta Verónt a Sampdoriának, csupán 6,6 millió dollár volt az ára. A robbanást egyébként ez az esztendő hozta: 1996-ban 28 játékos kelt el, összesen 46 millió dollár értékben.

A klubok ranglistáját az utóbbi tíz évben a River Plate vezeti, amely összesen 200 millió dollárért (147 millió euró) exportált játékosokat, a második helyen a Boca Juniors áll 153,7 millióval. Ami a célállomásokat illeti, az összes külföldre eladott argentin futballista 25 százaléka Spanyolországba került, 15 százalék Mexikót választotta, 12,5 százalék Olaszországban folytatta, 7,5 százaléknak Franciaország, 7 százaléknak a szomszédos Chile jelentette az új hazát.

A közvetlenül Argentínából valamely más országba szerződött labdarúgók toplistáját tehát Saviola vezeti a már említett 18 millió euróval, a második helyen Walter Samuel áll, akit a Boca 2000-ben 16,3 millióért adott el a Romának, harmadik Carlos Tévez, aki a minap került Brazíliába, a Corinthianshoz ugyancsak a Bocától, 14,6 millió euró ellenében.

Ch. Gáll András

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!