Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia
Vágólapra másolva!
Az SC Freiburg soha nem tartozott a német Bundesliga "nagymenő" klubjai közé (jelenleg éppen a kiesés ellen küzd a dél-badeni csapat), ám egyvalamiben orrhosszakat ráver a többi élvonalbeli egyesületre: Freiburgban igen nagy fontosságot tulajdonítanak a környezetvédelemnek, a környezetbarát technikának.

Ebben bizonyára szerepe van a labdarúgó egyesület vezetőedzőjének. Az 56 éves Volker Finke 1987 óta tagja a legnagyobb német környezet- és természetvédő egyesületnek, a NABU-nak. Emellett büszke tulajdonosa egy családi háznak, amelynek energiafogyasztását túlnyomórészt a tetőre szerelt napkollektorok fedezik.

A dél-badeni térség Németország "napos csücske": vitathatatlanul itt a legmagasabb az éves napsütéses órák száma. Ezt ismerte fel az egyesület elnöksége, amikor évekkel ezelőtt elhatározta, hogy az újonnan létrehozandó futballiskola épületének és a Dreisam-stadionnak az energiaellátását megújuló forrásokra alapozza.

A klub utánpótlását biztosító "focisuli" csarnokának üvegtetején napkollektorok gyűjtik a sugarakat, ezzel az energiával működik a melegvíz-ellátás. Az épület fűtését és a gyepszőnyeg jég- és hómentességét hulladékfával üzemelő kazán biztosítja. Mindezt kiegészíti az épület korszerű hőszigetelése és olyan szellőzőrendszer, amely nyáron friss levegővel, télen pedig a föld mélyéből nyert hővel látja el a helyiségeket.

A leglátványosabb lépés Freiburgban azonban kétségtelenül a stadion hónapokon át tartó átalakítása volt. Ennek nyomán tavaly ősszel került a helyére az utolsó napkollektor a Dreisam-stadion északi tribünjének a tetején. Az összesen 2200 négyzetméternyi napelem a terv szerint fedezni képes az egész sportlétesítmény éves energiaigényét, ami nem kevés: 250 ezer kilowattóra.

A freiburgi beruházás az első, igen látványos lépés volt a dél-badeni régió becsvágyó napenergia-projektjének megvalósítása felé. A következő években mintegy 8000 négyzetméternyi napkollektort kíván az egyesület a futballiskola, valamint a közeli szolgáltatóközpont tetején elhelyezni; ezek összesen egy Megawatt villamos teljesítményt adnak le - vagyis óránként egy MWh energiát.

A projekt megvalósítója a regiosonne GmbH & Co.KG, vagyis az SC Freiburg, a Badenova villamosművek és az Ökostrom AG által létrehozott gazdasági társaság. A regiosonne nyitva áll minden helyi befektető előtt: legalább 1500 eurónyi törzstőke jegyzésével bárki szerepet vállalhat a megújuló energiaforrások hasznosításának elterjesztésében - és várhatóan anyagilag sem jár rosszul. A GmbH vezetői középtávon 6 százalékos hozadékot ígérnek minden befektetőnek.

Mindent egy helyen az Eb-ről