A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Az Udinese az utóbbi években rendszeresen kiharcolta az UEFA-kupában való szereplés jogát, ennek az idénynek pedig a további előrelépés, a BL-selejtező elérésének reményében vágtak neki a fekete-fehérek. A merész terveknek megfelelően is kezdte a bajnokságot a gárda, hiszen sokáig dobogós helyen állt. A 2005-ös naptári évet azonban nagyon rosszul indította az együttes, és visszaesett a középmezőnybe, így Luciano Spalletti csapatának parádés hajrára lesz szüksége ahhoz, hogy elérje a kitűzött célt.

Az Udinese a legutóbbi bajnokságot a hetedik helyen zárta, de a hatodikként befutott Lazio kupagyőzelmének köszönhetően a csapat, mint a legutóbbi években szinte mindig, elindulhatott az UEFA-kupában. A nemzetközi porondon azonban kínos kudarc érte a friuli együttest, hiszen az első fordulóban a görög Panioniosz elbúcsúztatta a fekete-fehéreket, akiknek azóta csak a hazai bajnokságra kell koncentrálniuk.

Ez eleinte sikerült is a gárdának, hiszen tíz forduló után a harmadik helyen álltak a bajnokságban Vincenzo Iaquintáék, úgy tűnt, végre valóra válhat a klubvezetés és a szurkolók nagy álma, a BL-szereplés kivívása.

A remeklés a továbbiakban is folytatódott, hiszen a csapat október közepe és december közepe, azaz a hetedik és a 16. forduló között, tehát pontosan tíz találkozón keresztül veretlen maradt a bajnokságban, és a 2004-es naptári évet a harmadik helyen zárta, mégpedig megnyugtatónak tűnő, hétpontos előnnyel a negyedik helyen karácsonyozó FC Internazionaléval szemben.

Minden a legnagyobb rendben volt tehát, ráadásul a téli átigazolási időszakban sem érték komoly veszteségek a csapatot (egyedül a brazil középpályás, Alberto távozott a Sienához, de ő az ősszel mindössze két találkozón kapott lehetőséget Luciano Spallettitől), sőt, még erősítés is érkezett, az Atalanta szélsője, Damiano Zenoni személyében.

Ilyen előzmények után valóságos sokként érte a szurkolókat a csapat januári szereplése: a 2005 első hónapjában lejátszott öt bajnoki közül négyet elveszített az együttes (különösen a parmai, illetve a Reggina elleni hazai vereség volt fájó és megmagyarázhatatlan) úgy, hogy ezeken a találkozókon mindössze három gólt szereztek Spalletti játékosai, miközben kaptak nyolcat.

Még egy ilyen pocsék hónap nem jöhet - reménykedtek a drukkerek és a klub vezetői is, de a helyzet februárban sem sokat javult: ugyan két győzelemmel kezdett a gárda, de utána ismét három, nyeretlenül megvívott találkozó következett, majd március elején, a Bologna FC ellen hazai pályán is "sikerült" kikapniuk Marek Jankulovskiéknak, akik így természetesen jelentősen visszaestek a táblázaton. 27 forduló után a hatodik helyen állt az együttes, négy ponttal lemaradva a negyedik, azaz az áhított BL-selejtezőt érő helyen álló Intertől (a milánói kék-feketék tehát 11 forduló alatt 11 ponttal szereztek többet, mint az Udinese).

A helyzet tehát közel sem volt drámai, de valamit sürgősen ki kellett találnia Spallettinek, hogy megállítsa a zuhanást. Egyelőre úgy tűnik, a trénernek alaposan sikerült felráznia a csapatot, aminek Palermóban nem különösebben örültek, hiszen a feltámadást éppen a rózsaszín mezesek ellen kezdte az Udinese: a csapat, többek között David di Michele mesterhármasának köszönhetően 5-1-re győzött a Renzo Barbera stadionban.

A nyáron a Regginától igazolt csatár a következő fordulóban bizonyította, hogy szicíliai remeklése nem volt véletlen: a Lecce ellen 2-1-re megnyert mérkőzésen mindkét hazai gólt Di Michele szerezte. A 29 éves játékos 11 találatnál jár a bajnokságban, kettővel lőtt többet, mint Iaquinta.

A csatárokon tehát nem múlik semmi (az Empolitól szerződtetett Antonio di Natale hat gólnál tart), inkább a hátsó alakzat problémáival magyarázható az év eleji visszaesés: az utóbbi időben a veterán argentin, Nestor Sensini és az ifjú dán, Per Kroldrup is kidőlt a sorból, nélkülük pedig nem olyan stabil a védelem, mint velük. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a brazil Cribari még szeptemberben szenvedett súlyos térdsérülést, és ebben a bajnokságban már biztosan nem léphet pályára, látható, hogy Spallettinek nem sok választási lehetősége van a védelemben.

Szerencséjére a többi csapatrészben igazi klasszisok állnak a rendelkezésére, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy Massimo de Sanctis kapus, a középpályás Giampiero Pinzi, valamint a két csatár, Di Michele és Iaquinta is meghívást kapott Marcello Lippi szövetségi kapitánytól az Izland elleni barátságos mérkőzésre készülő keretbe.

A négy játékost minden bizonnyal igencsak feldobja majd a squadra azzurrában való szereplés, egészséges önbizalmukból pedig az Udinese is profitálhat a bajnoki mérkőzéseken. Erre szüksége is lesz a csapatnak, hiszen nem nagyon hibázhat a hátralévő találkozókon, ha a negyedik helyen akarja zárni a szezont.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!