Vágólapra másolva!
Alighanem élte utolsó nagy lehetőségét kapta meg Patrick Kluivert, amikor pénteken a Newcastle Unitedtől átszerződött a Valencia csapatához. A július 1-én 29. születésnapját ünneplő holland labdarúgó három évre kötelezte el magát a tavalyi spanyol bajnokhoz, plusz opcióval a negyedik évre. Kluivert bére évi 1,4 millió euró lesz, ami százezerrel elmarad a klub által megszabott 1,5 milliós fizetési maximumtól.

Kluivert hihetetlenül fiatalon robbant be a világ élmezőnyébe: 1994. augusztus 21-én debütált az Ajax felnőtt csapatában, alig túl 18. születésnapján, és a Feyenoord elleni holland Szuperkupa-döntőben meg is szerezte első gólját. A következő év májusában ő szerezte az AC Milan elleni Bajnokok Ligája döntőjének 83. percében a találkozó egyetlen találatát, s ezzel egy csapásra nemzeti hős lett hazájában.

Három szezon alatt 70 bajnoki meccsen 39 gólt szerzett az Ajax színeiben, majd 1997-ben ingyen - a Bosman-szabály értelmében - átszerződött ahhoz a csapathoz, amelyet megvert a két évvel korábbi BL-döntőben: a Milanhoz. Itt nem volt igazán sikeres, 27 mérkőzésen csak hatszor talált a hálóba, ezért az idény befejeztével engedett szeretett mestere, Louis van Gaal hívó szavának, és követte a holland mágust Barcelonába.

Itt az akkori idők legerősebb támadó kettősét alkotta a brazil Rivaldóval, s az 1998-1999-es idényben sikerült elnyernie a spanyol bajnoki címet. Hat idény alatt 182 bajnokin 94 gól volt a mérlege, továbbá 57 európai kupamérkőzésen 24-szer talált az ellenfelek hálójába. Mindent egybe véve hivatalos mérkőzéseken 123 gólt szerzett Barca-mezben, s ezzel a klub örökranglistáján az ötödik César Rodríguez, Kubala László, Rivaldo és Mariano Martín mögött. A tavalyi év már nagyon gyengére sikerült, s eladták a Newcastle-nak, ahol 15 bajnokin mindössze hat gólt rúgott.

Kluivert mindig is problémás ember volt: még Milánóban halálos gázolása volt, amit némi közmunkával úszott meg, s egy ízben erőszakos nemi közösüléssel is megvádolták, de jó volt az ügyvédje, s felmentették. A pályán és azon kívül is renitens természetű, viszont ha megy neki a játék, szinte megállíthatatlan. A holland válogatottban abszolút gólrekorder: 79 válogatottsága alkalmával 40 gólt szerzett.

Valenciai szerződésének érdekessége, hogy van benne egy olyan záradék, mely szerint ha bármiféle fegyelmezetlenségen kapják, százezer eurós büntetéssel sújthatják.

Ch. Gáll András

Mindent egy helyen az Eb-ről