Vágólapra másolva!
A Birmingham Citytől közvetlenül a feljutása után még kiváló eredménynek számított a biztos bennmaradás, az elmúlt szezonban a középmezőny azonban már csalódást okozott a szurkolóknak, figyelembe véve, hogy a klub mennyit költött új labdarúgókra. A nyáron tovább folytatódott a költekezés, a Kékek közel kilencmillió eurót költöttek két régi-új csatárra - a gárda azonban immár öt forduló óta gólképtelen, és az utolsó előtti helyen áll a tabellán.

A birminghami klubvezetés a legutóbbi idény előtt alaposan "odatette magát" a játékospiacon, hiszen a birminghamiek tavaly nyáron összesen 14,5 millió eurót költöttek olyan nemzetközileg is ismert labdarúgókra, mint Emile Heskey, Jesper Grönkjaer vagy Mario Melchiot. A gyenge szereplés miatt aztán a szezon közben a vezetőség ismét tovább csappantotta a klub bankszámláját, és további eurómilliókat költött, elsősorban kölcsönjátékosokra: akkor érkezett a városba Walter Pandiani, Salif Diao, Jermaine Pennant és Mehdi Nafti. Ők sem segítettek sokat a helyzeten, a csapat végül két pozíciót rontva korábbi helyezésén végül 12. lett. A menedzser, Steve Bruce ezek után is további erősítésekben látta a megoldást, és elsősorban a támadórészlegbe keresett új arcokat, aminek köszönhetően a City előbb végleg megvette Pandianit az RC Deportivótól, majd pedig a korábban az egyesületnél már megfordult Mikael Forssellt is leigazolta a Chelsea FC-től - fejenként 4,4 millió euróért.

A szakvezető azonban nemcsak ezt a csapatrészt szerette volna "felturbózni", hanem a középpályát is, már csak azért is, mert két alapembere, Muzzy Izzet és David Dunn is hosszabb időre kidőlt a sorból. Bruce legszívesebben a Newcastle United focistáját, Lee Bowyert látta volna csapatában, azonban a legfanatikusabb szurkolók szabályosan megvétózták a transzfert: az egyesület híveinek hivatalos szervezete nyílt levélben tiltakozott a problémás labdarúgó leigazolása ellen, és a vezetőség így jobbnak látta, ha letesz Bowyer megszerzéséről. Egy másik newcastle-i középpályással viszont már nem volt gondjuk a drukkereknek, így aztán a Birmingham kölcsönvette a Szarkáktól Nicky Buttot, akit Bruce még a Manchester Unitedből ismert. Szintén kölcsönjátékosként érkezett a csapathoz a Chelsea FC cseh középpályása, Jirí Jarosík, és mivel az előző szezon kölcsönjátékosai közül Pennantot és Naftit is sikerült "tartósítani", így a keret valóban elég erősnek tűnt ahhoz, hogy az első tíz között végezzen a Premier League-ben.

Az első fordulóban a Fulham FC ellen idegenben elért gól nélküli döntetlen biztató kezdetnek tűnt, de ezután két vereség következett. A West Bromwich Albion elleni helyi derbi megnyerése ismét reményt adott a szurkolóknak, de gyorsan csalódniuk kellett: azóta ugyanis képtelenek győzni kedvenceik, vagyis immár nyolc mérkőzés óta nyeretlenek, arról nem is beszélve, hogy legutóbbi öt meccsén még csak gólt sem szerzett a gárda. Ezzel a teljesítménnyel persze a tabella hátsó felében tanyázik a gárda, egészen pontosan az utolsó előtti helyet foglalja el 12 forduló után.

Mindez elsősorban a támadórészleg kritikája, legfőképpen a két méregdrága csatáré, akik közül Pandiani eddig egyszer volt eredményes, Forssell pedig még adós az első találatával. Kettejük közül általában csak az egyik van a pályán, hiszen Heskey kihagyhatatlannak számít a kezdő tizenegyből - nem mintha ő ontaná a gólokat, elvégre a volt liverpooli csatár két találatnál jár, mindkettőt a WBA ellen érte el. Több támadót viszont nem találunk a BC keretében, hiszen Clinton Morrisont az első fordulót követően eladták a másodosztályú Crystal Palace-nak - ahol az ír válogatott labdarúgó már hét gólt szerzett. Bruce-nak tehát nincs sok alternatívája, ám a helyzetre jellemző, hogy a legutóbbi játéknapon a Newcastle United ellen már sem Pandiani, sem pedig Forssell nem kezdett, a Birmingham egy csatárral lépett pályára.

Persze nem csak az ékek hibája a kevés gól, a szakértők szerint a probléma fő oka inkább a középpályán keresendő, ahonnan a támadók nem kapnak megfelelő kiszolgálást. Bruce-nak ebben a csapatrészben sincsen könnyű dolga, hiszen Nafti még a felkészülési időszakban súlyos sérülést szenvedett, Pennanttel pedig fegyelmi problémák akadtak - az egyik edzésről például egyenesen haza kellett küldeni, mivel nem volt olyan állapotban, hogy részt vegyen a foglalkozáson. Ennek ellenére ő eddig minden meccsen kezdő volt, ami valószínűleg nem segítette a csapatmorált.

A még az előző idény végén megsérült Izzet és Dunn csak lassan gyógyul, de hamarosan már mindketten bevethetőek lesznek, és Bruce szerint velük elindulhat a csapat felfelé. A klub tulajdonosa, David Sullivan mindenesetre bízik a mesterben, hiszen azt nyilatkozta: Bruce akkor is marad a kispadon, ha a szezon hátralévő részében egyetlen mérkőzést sem nyer a gárda.

Mindent egy helyen az Eb-ről