Vágólapra másolva!
Manapság, amikor a futball-labdák a modern technika csúcstermékeinek számítanak, meglehetősen ritka eset, hogy a játékszer a mérkőzés közben kidurranjon és használhatatlanná váljon - de persze a szabálykönyvben erre az esetre is megvan a megfelelő rendelkezés: ilyenkor játékvezetői labdával folytatódik a mérkőzés, mégpedig arról a helyről, ahol a laszti "megadta magát".

Éppen ezért okozott nem kis megrökönyödést néhány éve a belga élvonalban, amikor az RSC Anderlecht-La Louviere összecsapáson hasonló eset történt, és a játékvezető annak ellenére megadta a gólt, hogy a labda jól láthatóan már kipukkadt állapotban jutott a hálóba.

Ráadásul a találat sorsdöntő volt a mérkőzés alakulása szempontjából, hiszen a La Louviere 1-0-ra vezetett Brüsszelben, amikor egy kapusról kipattanó labdát a lila-fehérek játékmestere, Walter Baseggio a tizenhatos vonaláról kapásból kapura lőtt. A játékszer annak rendje s módja szerint be is vágódott a felső sarokba - azonban közben jól láthatóan kidurrant, még a belső is kijött a helyéről.

A vendégek azonban hiába tiltakoztak, a játékvezető érvényesnek ítélte a találatot, és az Anderlecht az egyenlítő gól után a győzelmet is megszerezte. Baseggio persze megvédte gólját: "Megnéztem a videofelvételeket, és világosan látszik, hogy a labda a kipukkadása ellenére sem változtatja meg irányát. Sőt, ha egyben maradt volna, akkor még nagyobb sebességgel vágódik a kapuba, vagyis a lövés még védhetetlenebb lett volna" - jelentette ki a focista, aki az ominózus játékszert azóta valóságos ereklyeként kezeli, és fő helyre tette otthoni vitrinjébe.

Mint a bevezetőben említettük, ehhez hasonló eset csak ritkán történik meg, annak a valószínűsége pedig, hogy pár napon belül megismétlődjön, ráadásul a Belgiumhoz közeli Hollandiában, szinte elhanyagolható - azonban éppen ez történt. Két nappal később a holland tartalékbajnokságban lejátszott Ajax Amsterdam-SC Heerenveen összecsapáson a hazaiak focistája, Jos Hooiveld 1-0-s Ajax-vezetésnél szabadrúgáshoz készülődött, és elemi erővel be is bombázta a labdát a kapuba - azonban a játékszer menet közben kidurrant.

A bíró azonban itt tisztában volt a szabályokkal, mert nem adta meg a gólt, és a mérkőzés játékvezetői labdával folytatódott. Hooiveld mindenesetre nem izgatta magát különösebben a dolgon: "Igyekeztem minél erősebben meglőni a labdát, aztán egyszer csak egy nagy durranást hallottam. Furcsa, hogy két nappal korábban láttam az Anderlecht mérkőzésén történteket, és pont azt gondoltam, hogy egyszer én is szeretném ilyen nagy erővel eltalálni a játékszert. Igazán szórakoztató dolog volt, ráadásul nem számított, hogy a bíró nem adta meg a gólt, hiszen nyertünk 4-2-re" - nyilatkozta a labdarúgó.

Mindent egy helyen az Eb-ről