A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A téli átigazolási időszakból már csak alig több mint egy hét van hátra, de a topligás egyesületeknél kevés kivételtől eltekintve eddig nem volt nagy pénzmozgás. Az orosz sztárklubok viszont nem takarékoskodnak, és már több mint 30 millió eurót költöttek új futballistákra.

Nyugat-Európában a januári transzferperiódusban nem jellemző, hogy a klubok tulajdonosai mélyen belenyúlnának a pénztárcájukba, ilyenkor általában csak azok a csapatok vesznek drágán focistát, amelyeknél úgy érzik, hogy csak így lehet segíteni az együttesen. Ennek megfelelően a topligákban eddig csak a West Ham United (amely Luis Boa Mortáért, Nigel Quashie-ért és Lucas Neillért közel 12 millió eurót fizetett) és a Real Madrid (Fernando Gago, Marcelo és Gonzalo Higuaín ára összesen több mint 40 millió volt) költött kiemelkedő összeget, illetve Villarreal CF által a chilei Matías Fernándezért kifizetett 11 millió eurót érdemes még megemlíteni.

Oroszországban viszont naptári év szerint zajlik a bajnokság, így aztán a klubok az esztendő elején igyekeznek kialakítani a végleges játékoskeretüket, vagyis ilyenkor tartják a nagybevásárlást. Márpedig az orosz sztáregyesülek mostanában nem szűkölködnek a pénzben, ennek megfelelően nem spórolnak az átigazolásoknál sem. Ez már az elmúlt években is így volt, hiszen a Szpartak Moszkva már 2004-ben több mint tízmillió eurót fizetett az argentin Fernando Cavenaghiért (ez azóta is átigazolási rekordot jelent Oroszországban), tavaly nyáron pedig a Zenit Szankt-Petyerszburg pontosan tízmillióért vette meg a Trabzonspor török válogatott csatárát, Fatih Tekkét.

Idén is a szentpéterváriak kezdték meg a költekezést, hiszen a Zenit rövid idő alatt kétszer is megdöntötte az országhatáron belüli transzferrekordot. A holland Dick Advocaat által irányított gárda, amely a 2006-os bajnokságban negyedik lett, és így idén az UEFA-kupában indulhat majd, előbb ötmillió eurót fizetett a Tom Tomszk válogatott csatáráért, Pavel Pogrebnyakért, majd pár nappal később erre is rátett egy lapáttal, és hétmillió eurót adott a Rubin Kazany argentin támadójáért, Alejandro Domínguezért. Utóbbi játékos hároméves szerződést írt alá, és éves fizetése a hírek szerint kétmillió euró lesz - nem meglepő, hogy szívesen marad Oroszországban.

A bajnok CSZKA Moszkva sem akart elmaradni riválisától, de a fővárosiak ezúttal kifejezetten a jövő számára vásároltak be. A klubnál lévő négy brazil mellé érkezett egy ötödik a Corinthians balszélsője, Ramón személyében, akiért 6,2 millió eurót fizetettek. A dologban az az érdekes, hogy Ramón mindössze 19 esztendős bár kétségtelen, hogy hatalmas tehetségnek tartják, 2005-ben például tagja volt az U17-es világbajnokságon ezüstérmet szerzett brazil korosztályos válogatottnak. Ugyanezen a tornán a törökök bronzérmesek lettek, és egyik legjobbjuk a Manisaspor középpályása, Caner Erkin volt - nos, a napokban ő is a CSZKA Moszkvában kötött ki, potom 3,5 millió euróért.

A bajnoki bronzérmes Lokomotiv Moszkva viszont mindkét egyesületen túltett, a Vasutasok ugyanis kilencmilliót sem sajnált egyetlen futballistáért. A klub új szerzeménye az Udinese ghánai válogatott csatára, Asamoah Gyan, akit a nyári világbajnokságon is láthattunk. A támadó testvére, Baffour Gyan szintén Oroszországban légióskodik, ő a Szaturn Ramenszkoje játékosa, vagyis a focista nem az ismeretlenbe ugrott fejest. Az egy hónap múlva kezdődő orosz bajnokság ezen transzferek után különösen izgalmasnak ígérkezik, arról nem is beszélve, hogy január végéig még van idő - és a Szpartak Moszkva például még senkit sem igazolt...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!