Vágólapra másolva!
Futballrekordokat bemutató sorozatunk aktuális történetének szereplői - bár sikeresnek számítottak a maguk idejében - nem emberfeletti teljesítményükkel, hanem már "alanyi jogon", azaz pályára lépésükkel bekerültek a rekorderek közé. Igaz, ehhez kellett, hogy mindannyian testvérek legyenek, mi több a görög válogatott játékosai, ismerkedjünk meg az Andrianopulosz fivérekkel, akik az 1930-as években a fél Olimpiakoszt jelentették!

Az Olimpiakosz SFP-t (Syndesmos Filathlon Pirea) két helyi klub, a Piraikos Podosferikos Omilos és az Omilos Filathlon Pirea egyesítésekor 1925. március 10-én alapították Pireuszban. Az azóta eltelt több mint 82 esztendő alatt a piros-fehér egyesület a legsikeresebb görög klub lett, 34 bajnokságot és 22 országos kupát nyert.

Erről persze az alapítók még csak álmodni sem mertek, hiszen jóval fontosabb teendőkkel voltak elfoglalva azon a tavaszon. Az új klub életrehívói között volt a dúsgazdag kereskedő, Andreasz Andrianopulosz is, az egyik legismertebb pireuszi család feje. Az idősebb Andrianopulosz nem maga miatt volt ilyen aktív, hiszen jól boldogult az üzleti életben, elismert, megbecsült tagja volt a felső osztálynak, nem hiányzott neki, hogy a zöld gyepen is bizonyítson.

Viszont fiai kapva kaptak a papa által fundált futballklubon, mi több családon belül el is osztották a csatársor posztjait. Az Andrianopulosz famíliában ugyanis hat fiú született, Jannisz, Dinosz, Jorgosz, Vasszilisz, Leonidasz és a legfiatalabb, Szteliosz pedig egyaránt megismerkedett a labdarúgással. A legidősebb fiú, Jannisz 1900-ban jött a világra, Jorgosz 1903-ban, Dinosz két esztendővel később, Vasszilisz 1908-ban, Leonidasz pedig 1911-ben született.

Forrás: [origo]

A legendás Andrianopulosz fivérek, balról jobbra: Jannisz, Dinosz, Jorgosz, Vasszilisz és Leonidasz

Az Andrianopulosz klán az alapítástól kezdve meghatározónak számított az Olimpiakosz életében, hiszen a klub első edzője 1925 és 1927 között maga Jannisz volt, aki 1932 és 1935 között irányította is a klubot. A hatodik fivér Szteliosz volt a legügyetlenebb a futballpályán, ő nem is játszott sokat, ha mégis szerelést húzott akkor Kosztasz Kliduhakisz kapussal, valamint Nikosz Panopulosszal, Haralambosz Pezonisszal, Panosz Koroneosszal és Kosztasz Terezakisszal kiegészülve össze is állt az olimpiakosz.

Mindent egy helyen az Eb-ről