Vágólapra másolva!
A Manchester United ebben az esztendőben már begyűjtötte az angol bajnoki címet és a Bajnokok Ligáját is, de még van egy trófea, amelyet megszerezhet az idén. Decemberben kerül sor a klubvilágbajnokságra, amelynek a mezőnye a múlt héten vált teljessé, és a résztvevő csapatok névsorán végigtekintve nagy meglepetés lenne, ha nem a MU végezne az élen.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a 2000-es "próbajáratot" követően 2005-ben írta ki először a sorozatot, amely a Világkupát váltotta. Utóbbi során rendre a Bajnokok Ligája, illetve a Libertadores-kupa győztese, vagyis a legjobb európai és dél-amerikai csapat mérte össze erejét, és a klubvilágbajnokság ebből a szempontból nem hozott sok változást.

Ugyan a tornán részt vesz a többi kontinens bajnoka is, de a legutóbbi három kiírásban ugyanúgy Európa és Dél-Amerika legjobbja játszotta a döntőt. Persze e két csapat helyzetét könnyíti, hogy nekik csak az elődöntőben kell csatlakozniuk a mezőnyhöz, ellenfelük pedig legalább egy mérkőzésen már túl van.

Mindez az idei kiírásban sem változik: az Európát képviselő Manchester United, illetve a szubkontinensről érkező LDU Quito két találkozót játszik majd Japánban: egyet a döntőbe kerülésért, egyet pedig az eredménytől függően az elsőségért, vagy a bronzéremért. Bár utóbbi összecsapásra gondolni sem akarnak.

Persze az ecuadori együttestől már az is óriási eredmény, hogy eljutott a klubvébére, hiszen az LDU nem számított a Libertadores-kupa esélyesei közé, ám a quitóiak, ha némi szerencsével is, de mindenkinél jobbnak bizonyultak. A gárda a negyeddöntőtől kezdve összesítésben egyik ellenfelét sem múlta fel a rúgott gólok számát tekintve: az argentin San Lorenzót tizenegyesekkel verte ki, a mexikói Club Américát idegenben szerzett góllal, majd a döntőben a brazil Fluminensét megint csak büntetőpárbajban múlta felül. Mindezek alapján a csapat kapusára, José Cevallosra várhatóan főszerep hárul majd, főleg, ha belegondolunk, hogy idén a BL is tizenegyesekkel dőlt el.

Az LDU ellenfele az elődöntőben az Al-Ahli-Pachuca mérkőzés győztese lesz, és a párosítás alapján egyértelműen megállapítható: talán az idén van a legnagyobb esély arra, hogy a dél-amerikai együttes ne jusson be a döntőbe. A mexikói Pachuca a CONCACAF-térség bajnokaként utazik Japánba, és a klub már tavaly is ott volt a klubvilágbajnokságon, ám a negyeddöntőben 1-0-ra kikapott a tunéziai Etoile du Saheltől. A Pachucának tehát van mit kijavítania, de nem lesz könnyű dolga, mert Afrika bajnoka, az egyiptomi Al-Ahli rendkívül erős kerettel érkezik.

A Fáraók csapatában több olyan focista is található, aki tagja volt az év elején Afrika-kupát nyert egyiptomi válogatottnak, és a három középpályás, Mohamed Barakat, Mohamed Abutrika, illetve Ahmed Hasszán ott is húzóemberek voltak. A gárda erőssége még a két angolai támadó, Gilberto, illetve Flávio, akiket a 2006-os világbajnokságon is láthattunk.

A másik ágon eggyel több mérkőzésre kerül sor, hiszen elsőként a Waitekere United és az Adelaide United találkozik. Utóbbi együttes annak ellenére is ott van a klubvébén, hogy az ázsiai Bajnokok Ligájának fináléjában kikapott a Gamba Oszakától - a kiírás értelmében ugyanis eredetileg a japán bajnok lett volna a hetedik résztvevő, ám mivel az ázsiai BL-t is egy japán együttes nyerte meg, így a döntő vesztese is elindulhat a tornán. A papírforma alapján tehát várhatóan megismétlődik majd az ázsiai finálé, mert Óceánia legjobbja, a Waitekere United nem képvisel túl nagy játékerőt. Persze, ugyanez az Adelaide-ről is elmondható, hiszen a Gamba november elején kétszer is legyőzte az ausztrálokat: előbb 2-0-ra, majd 3-0-ra.

A Manchester United ellen tehát nagy valószínűséggel az oszakaiak játszanak majd, és a Gambánál úgy vélik, hogy akár meg is lephetik majd európai ellenfelüket. A japán klub az ázsiai BL során meglehetősen gólerősen futballozott, kilenc meccsen 27 gólt ért el, amiből a gárda brazil támadója, Severino Lucas (aki korábban a francia Stade Rennes-ben is megfordult) egymaga hatot vállalt. Kérdés, hogy ez mire lesz elég mondjuk Nemanja Vidic vagy Rio Ferdinand ellen.

www.infosport-focivilag.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!