Vágólapra másolva!
Nagy vihart kavart a múlt heti Chelsea-FC Barcelona BL-elődöntő játékvezetője, a norvég Tom Henning Övrebö, akinek teljesítményét elsősorban az angolok kritizálták. A bíró még halálos fenyegetéseket is kapott az interneten - ami az utóbbi időben egyre gyakoribb eset a nemzetközi játékvezetőknél.

A londoni egyesület szurkolói több elmaradt tizenegyest kértek számon Övrebőn, akinek a mérkőzés utolsó perceiben előbb Michael Ballack üvöltött közelről az arcába, majd a lefújás után a Chelsea elefántcsontparti csatára, Didier Drogba fejtette ki véleményét magából kivetkőzve a televíziós kamerák előtt. Drogba később elnézést kért viselkedése miatt, a drukkerek azonban nem voltak ilyen elnézőek: az egyik közösségi oldalon például olyan csoportot alakítottak, amelynek célja saját meghatározásuk szerint Övrebö meggyilkolása... Egy másik, norvég honlapon a játékvezető címét is nyilvánosságra hozták, és a fenyegetés olyan komolynak tűnt, hogy még a helyi rendőrség is vizsgálatot indított az ügyben.

Úgy tűnik, a Chelsea és az FC Barcelona összecsapásai kifejezetten veszélyesek a játékvezetők számára, hiszen Övrebö már a harmadik bíró volt, akit a két együttes BL-találkozójának dirigálását követően megfenyegettek. Amikor a két sztárgárda 2006-ban a BL nyolcaddöntőjében találkozott, és a katalánok 2-1-re nyertek a Stamford Bridge-en, a norvég Terje Hauge azért került rá a londoni drukkerek feketelistájára, mert kiállította az angolok spanyol balhátvédjét, Asier del Hornót. A párharcot a Barca nyerte, Hauge pedig több halálos fenyegetést is kapott, mindez azonban semmiség volt ahhoz képest, amit egy évvel korábban Anders Frisknek kellett kiállnia.

A svéd bíró a Barca-Chelsea BL-nyolcaddöntőt vezette, és a második félidőbe leküldte a pályáról Didier Drogbát - ráadásul az akkor a londoniakat irányító José Mourinho váltig állította, hogy a Barca mestere, Frank Rijkaard a szünetben bent járt a játékvezető öltözőjében. A meccs után Frisket is többször megfenyegették, és a dolog odáig fajult, hogy két héttel később bejelentette: befejezi pályafutását. "Túl messzire mentek, lassan már a gyermekeimet sem merem elengedni a postára" - mondta Frisk, aki akkor már 42 éves volt, vagyis hamarosan mindenképpen abba kellett volna hagynia a bíráskodást, legalábbis nemzetközi szinten.

Hogy az angolok rossz vesztesek, azt a svájci Urs Meier is megtapasztalhatta. Ő vezette a 2004-es Európa-bajnokságon a Portugália-Anglia negyeddöntőt, amelyet tizenegyesekkel a portugálok nyertek meg, miután a 89. percben a játékvezető lökés miatt érvénytelenítette Sol Campbell gólját, ami alighanem angol győzelmet jelentett volna.

Forrás: AFP

A meccs másnapján az egyik angol bulvárlap, a The Sun egyszerűen lehülyézte a bírót, és több személyes adatát is közzétette. Többek között az email-címét is, amelyre a következő napokban mintegy 16 ezer fenyegető levél érkezett. A lapnak azonban ennyi nem volt elég, kinyomozta Meier lakhelyét, és egy tudósítóját elküldte Svájcba, hogy egy angol zászlót helyezzen el a lakás közelében. Ezt már a helyi hatóság is komolyan vette, és az inzultust követően Meier egy ideig rendőri védelem mellett élt. Amikor hazautazott, akkor a repülőtérről egy ideiglenes búvóhelyre vitték, és csak pár nappal később térhetett otthonába.

Skóciában Mike McCurry számít az Aberdeen-fanatikusok első számú közellenségének, amióta egy Hearts elleni bajnokin érvénytelenítette a Dons egyik gólját. Az Aberdeen ezt követően hivatalosan kérte a skót szövetséget, hogy McCurry többé ne vezethessen nekik meccset, a játékvezető pedig elmondása szerint a halálos fenyegetések mellett borotvapengét és döglött patkányt is kapott a feldühödött szurkolóktól.

Hasonló esetek persze nem csak Nagy-Britanniában fordulnak elő. A spanyol játékvezető, Javier Turienzo Álvarez 2007 tavaszán a Racing Santander-Real Madrid bajnokin az utolsó 20 percben két tizenegyest adott a hazaiaknak, és két madridit is kiállított - a meccset így a Racing nyerte meg 2-1-re. A következő napokban ötven telefonhívást kapott, többek között a családja kiiktatását is kilátásba helyezték

Oroszországban az is megesett, hogy egy játékvezető már a meccs előtt fenyegetéseket kapott. 2005 őszén, a Szpartak-Lokomotiv fővárosi rangadó előtt (amely a második helyről, egyben a BL-indulásról volt hivatott dönteni) egy ismeretlen telefonáló halálosan megfenyegette a meccs bíróját, Valentin Ivanovot, aki jelentette az esetet a szövetségnek. A találkozót így is ő vezette, mindenki teljes megelégedésére. A rendőrségnek pedig sikerült kinyomoznia, hogy ki telefonált: az illetőt Vagyim Grebenkinnek hívták, és másfél éves börtönbüntetést kapott.

www.global-soccer.eu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!