A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
A 2010-es világbajnokság mezőnyéből még kilenc válogatott hiányzik, hárman Afrikából csatlakoznak az eddigi továbbjutókhoz, a maradék hat brigád kiléte pedig a pótselejtezőkön dől el. A hat párviadalból a hét végén az egyiknek már a visszavágóját rendezik, a többi ötben viszont még csak az első mérkőzésre kerül sor. A legnagyobb érdeklődés természetesen az európai találkozókat kíséri, hiszen olyan válogatottak is pótselejtezőre kényszerültek, mint Portugália vagy Franciaország.

A portugál válogatott abban a csoportban végzett a második helyen, amelyben a magyar is szerepelt, és Carlos Queiroz együttese a selejtezősorozat egyik meglepetéscsapatát, a bosnyák válogatottat kapta.

Az első találkozóra Portugáliában kerül sor, ami a bosnyákoknak kedvez, főleg, hogy Decóék a selejtezők során hazai pályán nem szerepeltek valami fényesen, csak a magyar és a máltai válogatottat tudták legyőzni. Ráadásul a portugál együttesben biztosan nem lesz ott a legnagyobb sztár, Cristiano Ronaldo, aki körül hatalmas volt a felhajtás, lévén annak ellenére is meghívót küldtek neki, hogy a Real Madridban hetek óta nem játszik sérülés miatt.

A klasszis kénytelen volt hazautazni, hogy a szövetség orvosai is megállapítsák a nyilvánvalót, jelesül hogy bokasérülése miatt nem léphet pályára. A bosnyákok mestere, a 74 esztendős Miroslav Blazevic a párviadal előtt kijelentette: "Hosszú edzői karrierem során még nem volt ilyen fontos mérkőzésem", ami már önmagában is sokat mond, figyelembe véve, hogy Blazevic anno a horvát válogatottat 1998-ban világbajnoki elődöntőig vezette.

A veterán kapitány szerint még egy minimális vereség is elfogadható lenne csapata számára, ám a bosnyákok a bombaformában lévő támadóik segítségével (Zvjezdan Misimovic és Edin Dzeko) akár meglepetést is okozhatnak.

A portugálok mellett a másik sztárcsapat, amely pótselejtezőre kényszerült, a francia válogatott, amelynél a bukás alighanem a szakvezető, Raymond Domenech menesztését jelentené. A közvélemény szemében a szövetségi kapitány nem túl népszerű, hiszen a franciák szerint a klasszisokkal teletűzdelt csapatnak gond nélkül kellett volna megnyernie a csoportját.

Ehelyett most izgulniuk kell az Írország elleni pótselejtező miatt, ráadásul a párviadalban nem számíthatnak a sérült Franck Ribéryre. Domenech a sorsoláskor kissé lekezelően nyilatkozott az írekről (egyszerűen csak angol B csapatnak nevezte őket), ami érthetően felbőszítette Robbie Keane-éket. Az ír válogatott csapatkapitánya, Richard Dunne tovább fokozta a feszültséget azzal, hogy kritizálta Domenech-t, mondván, a rengeteg világklasszisból sem tudott ütőképes gárdát kovácsolni.

A franciákon érezhető, hogy szinte csak veszíthetnek a pótselejtezőn: a Manchester Unitedben légióskodó balhátvéd, Patrice Evrát például állítólag annyira irritálja a zöld szín (ami megegyezik az írek mezével), hogy még az egyik ilyen színű üdítőt sem hajlandó meginni!

A görög-ukrán párviadalban a 2004-es Európa-bajnok volt a kiemelt, ám mégis inkább az ukránokat tartják esélyesebbnek - már csak azért is, mert a görögök utoljára az 1994-es világbajnokságon szerepeltek. Jellemző egyébként, hogy a görögök az első, hazai mérkőzésen akár egy gól nélküli döntetlennel is elégedettek lennének, legalábbis középpályásuk, Kosztasz Kacuranisz szerint, míg a vendégek mestere, Olekszij Mihajlicsenko kijelentette: csapata győzni utazik Athénba, számukra nincsen különbség az otthoni és az idegenbeli találkozó között.

A negyedik európai pótselejtezőn Oroszország és Szlovénia csap össze, és az oroszok szakvezetője, a holland Guus Hiddink számára a személyes presztízs is tét lesz. A szakember eddig ugyanis sohasem bukott el selejtezőt: 1998-ban Hollandiát, 2006-ban Ausztráliát vezette ki a vébére, az oroszokkal pedig 2008-ban jutott ki az Európa-bajnokságra.

Forrás: AFP

Hiddink Eb-n már volt az oroszokkal, most a vébét is megcélozta

A két interkontinentális pótselejtező közül az egyikben Dél-Amerika és Közép-Amerika csap össze: Uruguay Costa Rica ellen lép pályára. Az uruguayiak a legutóbbi két vébé előtt szintén pótselejtezőre kényszerültek, tehát van rutinjuk az ilyesmiben, azonban mindkét alkalommal Ausztrália ellen játszottak - a közép-amerikai ellenfél ebből a szempontból újdonság lesz a számukra. Costa Rica egyébként ott volt a legutóbbi világbajnokságon, amelyről Uruguay lemaradt.

A világbajnoki pótselejtezők, illetve csoportmérkőzések mellett 17 barátságos találkozót játszanak szombaton világszerte, köztük a Belgium-Magyarország összecsapást, Brüsszelben. A meccsdömpingből a Brazília-Anglia, a Spanyolország-Argentína és az Olaszország-Hollandia csaták emelkednek ki.

barátságos mérkőzések szombaton:
Macedónia - Kanada 13 ó
Dél-afrikai Köztársaság - Japán 14.30
Észtország - Albánia 15
Wales - Skócia 16
Szlovákia - Egyesült Államok 16
Lengyelország - Románia 17
Bulgária - Bolívia 17
Horvátország - Liechtenstein 17.30
Svájc - Norvégia 17.45
Brazília - Anglia 18
Észak-Írország - Szerbia 18.30
Luxemburg - Izland 19
Dánia - Koreai Köztársaság 20
Spanyolország - Argentína 20.45
Belgium - MAGYARORSZÁG 20.45
Olaszország - Hollandia 20.50
Honduras - Lettország 23


A Bahrein-Új-Zéland párviadal pedig szombaton már el is dől, és miután az első mérkőzésen Bahreinben gól nélküli döntetlen született, így most az óceániai válogatott számít favoritnak. Az új-zélandiak eddig egyszer szerepeltek világbajnokságon, még 1982-ben, míg Bahrein sohasem kvalifikálta magát a sportág legrangosabb viadalára - négy évvel ezelőtt a Trinidad és Tobago elleni pótselejtezőn bukott el.

A bahreiniek az első mérkőzésen közelebb álltak a győzelemhez, az óceániai gárda nagyrészt csak a védekezett, ám most nagyon fogadkoznak, hogy saját közönségük előtt támadni fognak. Az ázsiai válogatott kispadján egyébként az a cseh Milan Macala ül, aki már hat különböző ország válogatottját is irányította - de most először juthat ki a vébére.

A pótselejtezők műsora:
szombat:
európai pótselejtezők, első mérkőzés:
Oroszország - Szlovénia, Moszkva 17 ó
Görögország - Ukrajna, Athén 19 ó
Írország - Franciaország, Dublin 21 ó
Portugália - Bosznia-Hercegovina, Lisszabon 21.30

vasárnap:
ázsiai-óceániai pótselejtező, visszavágó:
Új-Zéland - Bahrein, Wellington 8 ó

amerikai pótselejtező, első mérkőzés:
Costa Rica - Uruguay, San Jose 3 ó

www.global-soccer.eu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!