Vágólapra másolva!
Az Arsenal játékospolitikáját gyakran érik kritikák, a csapat edzője, Arséne Wenger mégis következetesen kitart saját futballfilozófiája mellett. A szakember azt mondja, nem tud megszökni a labdarúgás elől, már harminc éve csak a szakmával foglalkozik, ehhez pedig egy kicsit őrültnek is kell lennie.

- Ön szerint a labdarúgás művészet?
- Úgy gondolom, hogy bármi, amit rendkívül magas színvonalon űzünk, művészetté válik. Ha egy irodalmi remekművet olvasunk, mélyen megérint, az ember felfedez valami újat az életről. Mindenki megpróbálja a saját világát úgy formálni, hogy közel kerüljön a művészethez, ilyen a labdarúgás is. Ha a Barcelona játékát nézem, az számomra művészet.

- Nincsen ellentét a siker és az esztétikum között? Bírálói szerint az Arsenal szépen játszik, de nem eredményesen.
- Utóbbival egyetértek, de összességében véve az esztétikum sikert eredményez. Melyik a világ legsikeresebb válogatottja? Brazília. Mit játszanak? Szép futballt. Melyik csapat nyert meg az előző idényben mindent? A Barcelona. Hogyan játszanak? Fantasztikusan. Mindez nem azt jelenti, hogy a pragmatikusság nem fontos: nem rossz, hanem jó passzt kell adni. Ilyen egyszerű a dolog.

- Sokszor nem látja azokat a szabálytalanságokat, amit a játékosai követnek el, legalábbis ez derül ki a nyilatkozataiból.
- Előfordul, hogy valójában láttam az eseményt, de azt mondom, hogy nem vettem észre, mert így megvédem a játékosomat. Úgy gondolom, hogy a versenyképesség érdekében mindent meg kell tenni. Egy edzőnek úgy kell élnie, mint egy játékosnak, ugyanúgy nem mehetek el iszogatni este, mint a focisták. Nem engedhetek meg magamnak egyetlen napot sem, amikor nem koncentrálok maximálisan.

- Nem lenne jobb, ha nem kellene aggódnia ilyen dolgok miatt?
- Az embernek mindenfajta szenvedélyéért meg kell fizetnie a megfelelő árat. Azt szoktam mondani a játékosoknak, ha éhes vagy, akkor csak a tested egy bizonyos része éhes, de ha sikerre éhezel, akkor az egész életed e köré szerveződik. Nincs olyan része a testednek, amely ne azt mondaná egy meccs előtt, hogy gyerünk és nyerjük meg a mérkőzést. Van valami benned, ami azt mondja, hogy ennél nincsen fontosabb, és ennek megfelelően viselkedsz. Természetesen sok olyan teendőm van, amit nem szeretek, sokszor jobb lenne elvonulni, és élvezni az életet, de aztán belegondolok, hogy ezzel mit veszíthetek, és inkább teszem a dolgom.

- Akkor sohasem kapcsol ki, sohasem feledkezik meg a futballról?
- Nem. Már több mint 30 éve foglalkozom ezzel a szakmával, és biztos vagyok benne, hogy ehhez egy kicsit őrültnek kell lenni. Ez az életem, és ez elől nem lehet megszökni.

- Gondolt már arra, hogy megszabaduljon ettől a szenvedélytől?
- A legfontosabb az életben, hogy az embernek legyenek céljai. Annál nincsen rosszabb, ha semmilyen célkitűzéssel nem rendelkezel. Felkel az ember reggel, és semmit sem kell tennie. Az első percet még valószínűleg élvezi - de utána? Egy életet nem lehet így leélni. Mindenkiben benne van a vágy, hogy hasznosnak és jónak érezze magát valamiben. Sir Bobby Robson nemrég hunyt el, az utolsó mérkőzése, amit megnézett, egy jótékonysági találkozó volt, de a szemében ugyanaz a csillogás volt, mint korábban. Otthon is maradhatott volna, ő mégis elment arra a meccsre, pedig alighanem tudta, hogy csak napjai vannak hátra. Mit tehetett volna otthon: ül és gondolkozik a halálról, vagy retteg tőle? Ő inkább kiélvezte az utolsó pillanatait is a szenvedélyének.

Forrás: Getty Images

- Mit gondol, a futballhoz is kell intelligencia?
- Mindenképpen. Egy sikeres csapat egyik titka, hogy a játékosok intelligensek legyenek. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy magasan iskolázottak - a lényeg, hogy elemezni tudjanak egy problémát, és megtalálják rá a megoldást. A mérkőzések után gyakran megkérem a játékosaimat, hogy értékeljék a saját teljesítményüket. Ha úgy látom, hogy valaki megfelelően értékelte saját magát, akkor tudom, hogy hazafelé tartva is végig azon fog gondolkodni, hogy miként javulhatna. Ha az önértékelése helyes, akkor legközelebb képes lesz változtatni. Ha valaki rosszul játszott, és mégis azt mondja, hogy jól ment neki a foci, az aggasztó jel.

Forrás: www.timesonline.co.uk

www.global-soccer.eu

Mindent egy helyen az Eb-ről