Vágólapra másolva!
A 2009-2010-es idényben a magyar labdarúgás rég nem látott sikert ért el azzal, hogy a Debrecen bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Ennek ellenére a magyar bajnokság egy hellyel visszaesett az UEFA ranglistáján - ahhoz, hogy jelentősebb előrelépés történjen, egyetlen sikeresebb szezon nem elegendő. Viszont enélkül Magyarország pozíciója még rosszabb lehetne.

A Loki és a magyar labdarúgás számára a legjobbkor jött az, hogy Michel Platini 2009 nyarától megváltoztatta az európai kupák selejtezőinek rendszerét.

Az átszervezésnek köszönhetően a magyar bajnokcsapat a korábbiaknál könnyebb ellenfeleket kapott, nem kellett topligás gárdákkal megküzdenie, és a Debrecen élni tudott a lehetőséggel.

A hajdúságiaknak így is bravúrt kellett végrehajtaniuk ahhoz, hogy bejussanak a Bajnokok Ligájába, hiszen náluk előrébb rangsorolt csapatok voltak az ellenfeleik. A Bajnokok Ligájában ugyan pont nélkül maradt a gárda, ám a csoportkörbe kerüléssel nagy szolgálatot tett a magyar futballnak.

Ez a kijelentés annak ellenére is igaz, hogy a Loki BL-szereplése ellenére Magyarország egy hellyel hátrébb csúszott az UEFA aktuális ranglistáján - azonban ha a Debrecen nem kvalifikálja magát a Bajnokok Ligájába, akkor a visszaesés sokkal nagyobb lett volna. Az európai szövetség a ranglistáját - ami az európai kupákba nevezhető csapatok számát és azok kiemelését is meghatározza - a klubok által megszerzett pontok alapján állítja össze.

A sokat emlegetett UEFA-koefficienst úgy számolják, hogy a győzelmekért kettő, a döntetlenekért pedig egy pont jár, azonban a selejtezők során ennek csak a felét kapják meg a csapatok. Ezen kívül négy bónusz pont jár a BL-be kerülésért, majd pedig egy-egy bónusz pontot adnak a csoportkörből való továbbjutásért, illetve a negyed-, elő- vagy a döntőbe jutásért mind a BL-ben, mind az Európa Ligában.

Az egyes országok csapatainak pontjait összeadják, majd elosztják az együttesek számával, így jön ki, hogy az adott ország a szezonban mennyivel gyarapította koefficiensét. A rangsor pedig öt idény eredményeiből áll össze, mégpedig úgy, hogy az egyes szezonok pontszámát összeadják. Mivel egy idény kiírása (hogy melyik országból hány csapat indulhat, mikor csatlakoznak a küzdelmekhez) rendszerint már tavasszal elkészül, így a 2009-2010-es szezon eredményei majd csak 2011 nyarától számítanak.

Mindez azt jelenti, hogy a jelenlegi, 2009-2010-es szezon kiírásakor még a 2008-as ranglistát vették figyelembe, amelyen Magyarország a 26. helyen állt. Az aktuális ranglistán, amely a következő idény kiírását meghatározza, és amelyben a Debrecen mostani eredménye még nincs benne, már csak 35. a magyar labdarúgás - egy évvel később pedig, a Loki BL-szereplése ellenére csak a 36. pozíciót foglaljuk majd el.

Mindez annak köszönhető, hogy 2005 és 2009 között, négy idényen keresztül a magyar együttesek gyalázatosan szerepeltek az európai színtéren. Szerencsénkre egészen idáig a Ferencváros 2004-2005-ös szezonban mutatott teljesítménye (amikor a zöld-fehérek bejutottak az UEFA-kupa csoportkörébe, és ott négy pontot szereztek) viszonylag magasan tartotta a magyar bajnokságot a rangsorban - azonban ha a Debrecen nem jutott volna be a BL-be, akkor bizony még nagyobb lett volna a visszaesés.

A Loki azzal, hogy a selejtezők során hat mérkőzéséből ötöt megnyert, rögtön szerzett öt pontot, és ehhez jött még a BL-be kerülésért járó négy bónuszpont. A debreceniek által begyűjtött kilenc ponthoz a másik három csapat (Szombathelyi Haladás, Honvéd és Újpest) mindössze kettőt tudott hozzátenni, de Magyarország 2009-2010-es szezonra vonatkozó értéke így is 2,75 lett, amivel az európai országok között az idényben a 24. helyen állunk.

Mögöttünk van például Skócia, Svédország vagy Lengyelország is, amelyek azonban a teljes UEFA-koefficienst tekintve jelentősen megelőznek. Belegondolni is rossz, hogy mi lett volna, ha megint úgy szerepelnek a magyar csapatok, mint az ezt megelőző négy szezonban - akkor az összesített ranglistán alighanem a 40. hely alatt állnánk, ott, ahol most Kazahsztán, Észtország vagy Albánia.

Az elmúlt évekhez képest kiugróan magas mostani pontszám is csak arra volt jó azonban, hogy a visszaesés csak egyetlen pozíciót jelentsen - a mögöttünk állók közül Moldova előzött, amelynek a mostani idényben volt képviselője az Európa Liga csoportkörében, sőt, a Seriff Tiraspol ott még mérkőzést is nyert.

De a moldávok elsősorban nem ezért kerültek elénk, hanem amiatt, mert az elmúlt öt szezonban (a 2008-2009-es idény kivételével) mindig több pontot szereztek, mint mi. A rangsor ezen részében egy-egy helyezés a kiemelés szempontjából nem számít sokat, hiszen a 16. helytől lejjebb minden ország bajnoka a BL selejtezőjének második körében kezdi meg szereplését (azon belül pedig már a klubranglista határozza meg, hogy egy gárda kiemelt lesz-e vagy sem), viszont az élmezőny határán egy-egy pozíció is sokat jelenthet.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A Celtic és a Rangers hiába volt rendszeres szereplője a BL-nek, a skótok 2011 őszén már csak egy csapatot indíthatnak a legfontosabb sorozatban

Ebből a szempontból a skótok jártak a legrosszabbul, akik a 2008-as rangsorban még a tizedikek voltak, vagyis a 2009-2010-es idényben bajnokuk selejtező nélkül jutott be a BL-be. A 2009-es ranglistán viszont már csak 13. helyen állnak, vagyis ha idén esetleg egy olyan csapat nyeri meg a BL-t, amely alanyi jogon nem lenne ott a csoportkörben (a CSZKA Moszkva például ilyen, de lemaradhat a kvalifikációról a Stuttgart vagy a Sevilla is), akkor az idei skót bajnoknak is selejteznie kell, nem csak az ezüstérmesnek

A 2011-2012-es idényben pedig egészen biztosan így lesz, sőt, a 2010-es második már csak az Európa Ligában indulhat, mivel a legfrissebb UEFA-ranglistán Skócia csak 16. Dánia viszont a 2011-2012-es szezonban már két csapatot indíthat a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

www.global-soccer.eu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!