A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A sztárklubok vezetői gyakran panaszkodnak arra, hogy a barátságos válogatott mérkőzéseknek nincsen semmi értelmük, de a mostani meccsnap kifejezetten rosszul jött nekik. Az egyesületeknek ugyanis a felkészülési időszak kellős közepén kell elengedniük legjobbjaikat - kivéve azt a pár országot, ahol a szövetségi kapitány tekintettel volt rájuk.

A nemzeti válogatottak pontosan egy hónappal a világbajnokság döntője után ismét pályára lépnek, de most nem tétmérkőzésen (a kivételt Észtország és a Feröer-szigetek jelentik, a két ország legjobbjai ugyanis már Eb-selejtezőt játszanak). A vébé mindig egy négyéves ciklus végét jelenti, így aztán jó néhány válogatottnál új szakvezető mutatkozik be, sok helyen új csapat építésébe kezdenek, ám a mérkőzés időpontja nem kis fejtörést okozott a szövetségi kapitányoknak.

A müncheni sztárok otthon maradtak

A legtöbb európai sztárklub számára ugyanis még tart a felkészülési időszak: a topligák közül egyedül a francia bajnokság kezdődött el, de a Ligue 1-ben is még csak egyetlen fordulót rendeztek. A Liverpoolnak és a Juventusnak már volt két tétmeccse, hiszen ez a két egyesület a legutóbbi idény gyengébb eredménye miatt már az Európa Liga selejtezőjében pályára lépett, ám a többi neves gárda számára az idénykezdet még hátra van. Nem csoda, hogy a klubok nem kifejezetten örültek annak, hogy el kell engedniük legjobbjaikat, azonban nem tehettek mást: a FIFA augusztus 11-ét hivatalos mérkőzésnapnak jelölte ki.

Az egyesületek így csak abban bízhattak, hogy a szövetségi kapitányok eltekintenek azoknak a futballistáknak a szerepeltetésétől, akik a világbajnokság után hosszabb pihenőt kaptak, és csak nemrégiben kapcsolódtak ismét be a közös munkába. Németországban a Bayern lobbija rendkívül erősnek bizonyult: a müncheniek két nappal a nemzeti csapat Dánia elleni mérkőzését követően a Real Madriddal játszanak gálameccset, és Joachim Löw tekintettel volt erre a keret kihirdetésekor, és a bajoroktól csak Toni Kroost és Mario Gomezt hívta meg. De vb-hősök közül nincs ott a keretben Lukas Podolski, Sami Khedira és Mesut Özil sem, vagyis a többi egyesület sem panaszkodhat: "A válogatott mérkőzés időpontja a lehető legrosszabb a számunkra, de így rendben van a dolog" - mondta például a Werder Bremen edzője, Thomas Schaaf.

Del Bosquét nem érdekelte a Barcelona óhaja

A Bayern edzőjének, Louis van Gaalnak kedvében járt a holland kapitány, Bert van Marwijk is. A vb-ezüstérmes Ukrajna ellen játszik barátságos mérkőzést, és a keretben mindössze egyetlen olyan futballista akad, aki ott volt Dél-Afrikában: a kapus Michel Vorm. A Bayern középpályásának, Mark van Bommelnek tehát nem kellett utazni, és a többi sztárklubnál is megnyugodhattak: Wesley Sneijder (Internazionale), Robin van Persie (Arsenal) vagy Rafael van der Vaart (Real Madrid) az egyesületénél készülhet. "Nem akartam a játékosaimat feleslegesen fárasztani" - nyilatkozta Van Marwijk, ami egyben jól mutatja a barátságos mérkőzésekkel kapcsolatos hozzáállást is.

A világbajnok spanyoloknál azonban Vicente del Bosque nem volt ilyen megértő. Iker Casillasék Mexikó vendégei lesznek, és a szövetségi kapitány Andrés Iniesta és Fernando Torres kivételével az összes sztárjának meghívót küldött. Mindez azt jelenti, hogy a Real Madridból négy, a Barcelonából pedig nyolc futballista kénytelen elutazni Mexikóba, alig egy héttel azt követően, hogy egyáltalán megkezdték az edzéseket.

A madridiaknak legalább annyi előnyük van, hogy a csapat az Egyesült Államokban edzőtáborozik, így ők nem Spanyolországból utaznak. Arról nem is beszélve, hogy a Barcának szombaton már a Sevilla ellen kell pályára lépnie a spanyol szuperkupa döntőjének első mérkőzésén... Ha ehhez hozzávesszük, hogy a katalánok vasárnap még Kínában voltak, akkor elmondható, hogy Lionel Messinek vagy Zlatan Ibrahimovicnak (akik természetesen szintén ott vannak hazájuk válogatottjának keretében) egy héten belül a fél világot át kell repülniük. Mindez aligha nevezhető ideális felkészülésnek.

A program:
Augusztus 10., kedd: Olaszország-Elefántcsontpart, Bosznia-Hercegovina - Katar.
Augusztus 11., szerda: Anglia-Magyarország, Egyesült Államok-Brazília, Írország-Argentína, Dánia-Németország, Norvégia-Franciaország, Izland-Liechtenstein, Csehország-Lettország, Ukrajna-Hollandia, Málta-Macedónia, Svédország-Skócia, Moldova-Grúzia, Mexikó-Spanyolország, Montenegró-Észak-Írország, Litvánia-Fehéroroszország, Törökország-Románia, Szlovénia-Ausztrália, Szerbia-Görögország, Ciprus-Andorra, Angola-Uruguay, Lengyelország-Kamerun, Szlovákia-Horvátország, Albánia-Üzbegisztán, Izrael-Gambia, Paraguay-Costa Rica, Kazahsztán-Omán, Finnország-Belgium, Wales-Luxemburg, Oroszország-Bulgária, Ausztria-Svájc, Azerbajdzsán-Kuvait.
Eb-selejtező (augusztus 11., szerda): Észtország-Feröer-szigetek.

www.global-soccer.eu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!