A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Dudás Ádám pályafutása legjobb szezonját produkálja, a Győr 22 éves szélsője eddigi legeredményesebb idényében három bajnoki gólig jutott, míg most 13 forduló alatt ötször volt eredményes. Az U20-as válogatottal vb-bronzérmet szerző Dudás elismeri, hogy akkori csapattársai közül sokan nem léptek még arra az útra, amit elvártak tőlük, de az ő példája is mutatja, néha időre és türelemre van szükség, míg a tehetség utat tör magának.

Dudás legutóbbi gólja nem csak látványos volt, de győzelmet és bajnokverést is ért, ezzel győzte le ugyanis a Győr a Videotont. "Nem ez volt a legjobb meccsem a szezonban, sosem lehetek elégedett magammal, de azért örülök a gólnak és a győzelemnek is" - mondta a maximalista Dudás az [origo]-nak a fehérváriak elleni teljesítményéről.

Mivel a Debrecen csak döntetlent ért el Pécsett, a második helyezett ETO hátránya mindössze két pont, vagyis az őszi bajnoki címre is esélyes még Csertői Aurél csapata. Dudás szerint a győriek jó szereplésének kulcsa, hogy nagyon együtt van a csapat, amelynek tagjai jól megértik egymást, és harcolnak egymásért.

"A légiósaink bizonyítják, hogy nem véletlenül kerülnek a csapatba, ez az eredményeken is látszik. Nem a nemzetiség, hanem a teljesítmény alapján lehet bekerülni a csapatba, az játszik, aki jól teljesít, de aki a cserepadra kerül, annak is megmarad a lehetősége, hogy visszaszerezze a helyét" - mondta az U20-as vébén bronzérmet szerző játékos, amikor felvetjük neki, a Győrt milyen sok kritika érte azért, mert sok külföldit alkalmaz.

Külföldiekből éppenséggel a vasárnap legyőzött Videoton is jól áll - a hazaiaknál kettő, a fehérváriaknál négy magyar volt a kezdőben -, és bár a címvédő hátránya jelenleg 11 pont a Győrhöz képest, Dudás amondó, nem szabad még leírni. "Nagyon jó, masszív csapatnak tartom a Videotont, de szinte teljesen kicserélődött a keretük, idő kell nekik, mire meg tudják valósítani, amit elterveztek. Úgy érzem, hosszútávon a Debrecennel lehetünk harcban a bajnoki címért" - latolgatta az esélyeket a Győr házi gólkirálya.

Mivel a Győr kilencpontos előnyben van a negyedik helyezett Kecskeméthez képest, egyelőre tuti kupaindulónak tűnik Csertői Aurél csapata, amely felveti a kérdést, mi lesz az UEFA által kiszabott eltiltással. Az európai szövetség hároméves eltiltással bűntette a Győrt, amiért szerinte a klub az észt Jarmo Ahjupera átigazolásánál a 2009. december 31-ével lejárt fizetési kötelezettségének nem tett eleget. Dudás új fejleményről nem tudott beszámolni, annyit tud, hogy a Győr fellebbezett a döntés ellen, de azt mondja, a csapat egyelőre teszi a dolgát, nem foglalkozik a büntetéssel, ráérnek akkor körbejárni a témát, ha kijutottak a nemzetközi porondra.

Dudás 2007-ben Németh Krisztiánnal együtt tagja volt az U18-as Európa-válogatottnak, és a két magyar tehetség gólt is szerzett Afrika legjobbjai ellen. "Nehéz azt megmondani, hogy most hol tartok ahhoz képest, amit akkor elterveztem, sok idő telt, és nem tudom, mi lett volna, ha elkerülnek a sérülések. Nem szeretnék arra gondolni, mi történhetett volna másképp, egyelőre örülök annak, hogy jó állapotban vagyok, és hogy rendszeresen játszom" - mondta Dudás, aki szerint a jelenleg csapat nélküli Németh Krisztiánnak arra lenne szüksége, hogy legyen egy sérülésmentes szezonja, és akkor mehetne tovább azon az úton, amit elkezdett.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
A 22 éves szélső szezonja eddig úgy alakul, ahogy régóta szerette volna

Nem Németh az egyetlen, akinek a pályafutása egyelőre nem igazolja az előzetes várakozásokat, az U20-as hősök közül is többen vannak, akik alig játszanak klubcsapatukban, pedig titkon mindenki azt remélte, ez a korosztály lesz az, amely új lendületet hoz a magyar futballba. "Mindenki sokkal előbbre várta az egész csapatot, de annak örülök, hogy Egervári Sándor kapitánykodása során több velem egykorú fiatal került be a válogatottba, gondolok itt Koman Vladimirre vagy Korcsmár Zsoltra. Még mindig csak 22 évesek vagyunk, úgyhogy nem szabad pálcát törni senki felett, van még időnk bizonyítani. Van, akinek az első pillanattól sikerül jól teljesítenie, másoknak idő kell, hogy a felnőttek között is felvegyék a ritmust, és a pályán is képesek legyenek mindazt megmutatni, ami bennük van" - védte meg a fiatalokat a jobbszélső, akinek az idei szezonja eddig úgy alakul, ahogy régóta szeretné, és reméli, a folytatásban nem jön közbe semmi.

Dudás 2007 nyarán, 18 évesen a légióséletbe is belekóstolt, az orosz Szpartak Moszkva igazolta le három hónapra, és bár nem sikerült kinn ragadnia, mégis sikeresnek érzi az orosz túrát. "Csak pozitív élmények értek Moszkvában, megtapasztaltam, milyen érzés más országban szerencsét próbálni, és mennyivel többet kell dolgozni, hogy egy fiatal külföldi játékos előtérbe kerülhessen. Egy sérülés után igazoltam ki, és nem sikerült a korábbi formámat maradéktalanul visszanyerni, bár az első csapattal készültem, a felnőtteknél egy alkalommal léptem pályára, a juniorokkal viszont megnyertük a bajnokságot. Az orosz bajnokság stílusa vadabb, harcosabb, nem lehet a magyar bajnokságéhoz hasonlítani, a kevésbé technikásabb játékosok szeretik az erőfölényüket fitogtatni. Az orosz bajnokságban akkor is voltak már sztárok, az azóta a Tottenhamben játszó Roman Pavljucsenko például a csapattársam volt a Szpartaknál."

A Videoton elleni gól szép és fontos is volt egyben:


Bár játékával és góljaival elképzelhető, hogy bekerült a menedzserek noteszébe, Dudás egyelőre nem szeretne azzal foglalkozni, hogy lesz-e újra lehetősége külföldre igazolni. Azt azért elárulja, akár Oroszországba is szívesen visszamenne, de egy belga vagy holland csapatban is kipróbálna magát, annak ellenére, hogy a spanyol bajnokság áll a legközelebb hozzá. Ahhoz, hogy most a csapattal együtt szárnyaljon, kellett az is, hogy a Győrtől kölcsönbe Paksra kerülve egy sérülés után az NB III-as tartalékcsapatot is megjárja, de ebben az időszakban is megtalálta a pozitívumot. "Jól éltem meg a paksi kölcsönadást, kellett a környezetváltozás, ez is hozzájárult ahhoz, hogy a pályán ismét vállalni tudjam a felelősséget és megtegyem, amire képes vagyok. Nincs hiányérzetem amiatt, hogy akkor hagytam el a csapatot, amikor a Paks Ligakupát és ezüstérmet nyert, a sorsom azt kívánta, hogy visszatérjek Győrbe, és ott kezdjem újra felépíteni magam."

A góljait a Tankcsapda dobosától, Fejes Tamástól ellesett kézmozdulattal ünneplő Dudás magyarságát hangsúlyozva címeres csuklószorítóban szokott játszani, de azzal kapcsolatban egyelőre nem akar jósolni, mikor kerülhet rá a válogatott címeres meze. Bár Egervári Sándor az U20-as csapatban edzője volt, azóta nem került kapcsolatba a jelenlegi kapitánnyal, de ha az ETO sikersztorija folytatódik, az az ő esélyeit is növelheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!