Vágólapra másolva!
UEFA Pro-licence-es edzői végzettsége nincs, mégis ő kapta meg az Internazionale kispadját. Andrea Stramaccionit alapossága miatt José Mourinhóhoz hasonlítják, utánpótlásszinten Európa legjobb csapatává rakta össze az Intert, most a felnőtteken a sor. Fiatalabb, mint az együttes csapatkapitánya, Javier Zanetti, a tehetséges saját nevelésű játékosok beépítésével azonban kihúzhatja a mély gödörből az Intert.

A hétfői események még az Internazionale szurkolói számára is szinte követhetetlenek voltak. Egy nappal azután, hogy a csapat újabb vereséget szenvedett a bajnokságban az ősi rivális Juventustól, és gyakorlatilag minden esély elszállt nem csak a BL-részvételre, hanem az európai kupaindulásra is, a klub tulajdonosa, Massimo Moratti kijelentette: Claudio Ranieri a szezon végéig marad. Este azonban a hírügynökségek mégis arról számoltak be, hogy Ranieri azonnali hatállyal távozik, a csapatot pedig a következő meccseken a tartalékok trénere, Andrea Stramaccioni irányítja, aki egyelőre a nyárig kapott megbízást.

Felkérés élő adásban

A hírt először a Radio Radio nevű olasz rádióadó hallgatói sejthették meg, Stramaccioni ugyanis az este tízkor kezdődő élő adásban szerepelt, azonban egyszer csak otthagyta a stúdiót. "Egy nagyon fontos telefonhívást kaptam" - magyarázkodott, és mint utólag kiderült, Moratti hívta, és egy egyszerű eldöntendő kérdést tett fel neki: elvállalja-e a felnőttcsapat vezetését a szezon végéig. A 36 éves szakember igent mondott, és ezzel a Serie A jelenlegi legfiatalabb vezetőedzője lett - még az Inter csapatkapitánya, Javier Zanetti is idősebb nála.

Persze Stramaccioni nem véletlenül szerepelt a műsorban, hiszen Olaszországban sem jellemző, hogy a sztárklubok korosztályos csapatait irányító edzők reflektorfényben vannak. Egy nappal korábban azonban együttesével megnyerte a NextGen Seriest, amelyet ifjúsági Bajnokok Ligájának is neveznek. Az U19-es csapatok részvételével megtartott meghívásos torna döntőjében az Inter azt az Ajaxot győzte le Londonban tizenegyesekkel, amely előtte 3-0-ra verte az FC Barcelonát, majd 6-0-ra a Liverpoolt. A milánóiak ráadásul a döntő nagy részében emberhátrányban játszottak.

Az Ajax TV felvétele az inter elleni ifi BL-döntőről:

Nehéz sorsú olasz fiatalok

A londoni döntőn Massimo Moratti is jelen volt, holott a felnőttek akkor játszottak a Juventusszal, ez pedig jelzi, hogy az elnök kiemelt jelentőséget tulajdonított a sorozatnak - ami már csak azért is figyelemre méltó, mert a topligák közül valószínűleg Olaszországban a legnehezebb a saját nevelésű fiatalok helyzete a sztárcsapatoknál.

A FIFA által felügyelt szervezet, a Profi Futballjátékosok Figyelője (Professional Football Player's Observatory, azaz PFPO) 2008-2009-es idényre vonatkozó jelentése szerint a Serie A-ban volt a legalacsonyabb a saját nevelésű futballisták száma - a pályára lépett labdarúgók mindössze 12,8 százaléka.

A saját nevelésű fiatalok kevés játéklehetősége persze nem újdonság az olasz szakemberek számára, a 2003-ban az U19-es válogatottal Európa-bajnokságot nyert Paolo Berrettini például kijelentette: "A hozzáálláson kellene változtatni, és a sztárkluboknak is be kellene látniuk, hogy a fiatal focisták is merítési lehetőséget jelentenek".

Különösen igaz ez az Interre, amelynek kerete statisztikailag csak a negyedik legidősebb a Serie A-ban, de az átlagéletkort az olyan fiatalok húzzák le, akik csak elvétve kapnak lehetőséget: a 19 éves Luc Castaignos hat bajnokin szerepelt, a 20 éves Davide Faraonit csupát 13 mérkőzésen vetették be a Serie A-ban (a NextGen Series döntőjében is pályára lépett), a 19 éves Lorenzo Crisetig pedig még nem is szerepelt az élvonalban. Viszont a keretből 14-en már túljárnak a harmincon, és a klub tavaly novemberben új rekordot állított fel a Bajnokok Ligájában azzal, hogy a Lille elleni csoportmérkőzésen a kezdőcsapat átlagéletkora 31,5 év volt, ilyen öreg csapat még sohasem lépett pályára a sorozatban.

Az Inter tehetségei máshol bizonyíthattak

A korosztályos BL megnyerése mutatja, hogy igenis vannak tehetségek az Inter utánpótlásában, de ez sem új információ - a probléma csak az, hogy eddig esélyük sem volt arra, hogy beverekedjék magukat a csapatba. Az Olaszországban bevett szokás szerint a fiatalokat folyamatosan kölcsönadják, végül megválnak tőlük. Például a Juvéban jelenleg alapembernek számító, már válogatott középhátvéd Leonardo Bonucci Inter-nevelés, de csak egy bajnokin játszott a milánóiaknál, az ebben a szezonban a Sienában már hat gólt szerzett Mattia Destro pedig be sem mutatkozhatott a felnőttek között az Interben. Az elmúlt időszakban az Inter utánpótlásából csak Mario Balotelli és Davide Santon mondhatta el magáról, hogy rendszeresen játszott a nagycsapatban, de már egyikük sincs a klubnál, pedig mind a ketten csak 21 évesek.

Forrás: AFP/Fabio Muzzi
Castaignos tavaly novemberben gólt lőtt a Sienának

Kérdés, Stramaccioni tud-e ezen változtatni a hátralévő két hónapban. Nem feltétlenül arról van szó, hogy a következő bajnokin teletömje a primaverában szerepelt focistákkal a csapatot, bár még ez sem elképzelhetetlen: a brazil származású irányító, Daniel Bessa; a paraguayi középpályás, Rodrigo Alborno vagy a már említett Crisetig is lehetőséget kaphat. A szurkolók inkább abban bíznak, hogy Castaignos, Faraoni, a januárban igazolt, de pályára még nem küldött 20 éves brazil hátvéd, Juan, illetve az utóbbi időben már Ranierinél is rendszeresen szerepelt Joel Obi új lendületet adnak.

Módszereiben is Mourinhóra hasonlít

Az edzőcsere persze a keret idősebb tagjainak is segíthet, elvégre nem véletlen, hogy Stramaccionit José Mourinhóhoz szokták hasonlítani. A fiatal szakember ugyanis legalább olyan alapos, mint nagy elődje: az ificsapatnál rendszeresen külön dossziét készített minden ellenfélről, és precízen felkészítette focistáit arról, hogy az adott játékszituációban mire számíthatnak. Emellett híres arról, hogy igyekszik orrvérzésig gyakoroltatni az edzéseken a rögzített játékszituációkat, állítólag több mint 30 figurát dolgozott ki a szögletekre és a szabadrúgásokra.

Egy másik jellemzője, hogy szívesen próbál ki focistákat más posztokon is: így faragott az Inter utánpótlásánál az alaphelyzetben középpályás Simone Pecoriniből jobbhátvédet, korábban a Románál pedig Federico Vivianit hátravont irányítónak képezte át.

Forrás: AFP

Játékosként Stramaccioni nem vitte sokra: a Bologna korosztályos csapatában játszott középhátvédként, de 19 évesen egy súlyos térdsérülés miatt be kellett fejeznie pályafutását. Edzősködni kezdett, mégpedig egy római utánpótlás-klubnál, a Zeta Sportnál. Az U16-os csapattal megnyerte a tartományi bajnokságot, majd egy másik fővárosi csapat, a Romulea U14-es együttesével nyert pár trófeát, amivel felhívta magára az AS Roma figyelmét. A Roma U14-es csapatával 2007-ben, az U16-osokkal pedig 2010-ben lett bajnok. Időközben, 2009-ben megszerezte az UEFA A-licencet, ám Rómában nem tudott továbblépni, ott ugyanis a felnőttcsapat sztárjának, Daniele de Rossinak az édesapját, Albertót kellett volna kitúrnia a primavera kispadjáról.

Az olasz szövetség utánpótlás-koordinátoraként dolgozó Arrigo Sacchi csábította őt az U17-es válogatotthoz, de Stramaccioni inkább az Inter ajánlatát fogadta el, Milánóban megkapta a közvetlen utánpótlást, a primaverát. Valószínűleg maga sem gondolta volna, hogy egy éven belül a nagycsapat kispadjára ülhet, már csak azért sem, mert nincs UEFA Pro-licence, így Giuseppe Baresinek is ott kell lennie a kispadon.

Mindent egy helyen az Eb-ről