Vágólapra másolva!
Kötelező a győzelem az első vb-selejtezőn a magyar válogatott számára, hiszen az ellenfél Andorra lesz, amely története során három kivételtől eltekintve mindegyik tétmérkőzését elveszítette. A miniállam csapata még pofozógépnek számít, de mostanában alaposan megnehezíti az ellenfelek dolgát, a gólzáporos vereségeket már el tudja kerülni.

Vieira, Pujol, Ayala, Silva, Gómez - ha egy összeállításban ezeket a neveket olvassuk, akkor akár világválogatottra is gondolhatnánk, pedig ők valójában a világ egyik leggyengébb csapatának, a magyarok ellen készülő Andorra válogatottjának a tagjai.

Az aranykorszak öt pontot hozott

Az andorrai drukkereknek nem sok sikerélményben volt részük a miniállam válogatottjának rövid története során. Az országnak sokáig nem volt önálló futballszövetsége, a csapatok pedig a spanyol regionális bajnokságban szerepeltek. A szövetség végül 1994-ben jött létre, és az UEFA, illetve a FIFA két évvel később vette fel a tagjai közé, vagyis az andorrai válogatott először a 2000-es Európa-bajnokság selejtezősorozatában indult el. Akkor mindegyik mérkőzését elveszítette, akárcsak a 2002-es vébé és a 2004-es Eb kvalifikációs sorozatában.

Forrás: AFP/Raymond Roig
Jól cseng a neve Vieirának (kék mezben)

Ekkor már az a David Rodrigo volt a szövetségi kapitány, aki még 1999-ben vette át a csapat irányítását (egészen 2010-ig maradt), és nagyrészt neki köszönhető, hogy a szinte csak amatőrökből álló válogatott sokkal szervezettebbé vált. Egyre ritkábbak lettek a nagy gólarányú vereségek, és a 2006-os világbajnokság selejtezősorozatában megtörtént az, amire korábban sohasem volt példa: Andorra pontot szerzett. Ráadásul nem is egyet, Macedónia és Finnország ellen is gól nélküli döntetlent ért el, a macedónokat pedig hazai pályán le is győzte 1-0-ra.

A cél - minél kevesebb gólt kapni

Ezt a remek eredménysort később nem tudták megismételni, hiszen a következő selejtezősorozattól kezdve minden visszazökkent a korábbi kerékvágásba: Andorra valamennyi tétmérkőzését elveszítette. Az ellenfelek ugyanakkor gyakran megizzadtak ellenük, Anglia például 2007 márciusában 45 percen keresztül képtelen volt gólt szerezni, és bár végül 3-0-ra nyert, Steve McClaren csapata rengeteg negatív kritikát kapott a drukkerektől és az újságíróktól. A 2012-es Eb-selejtezők során Andorra hazai pályán az írektől és az oroszoktól is csak 2-0-ra kapott ki, Szlovákia pedig egy sovány 1-0-val vitte haza a három pontot.

Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev
Feljövőben az andorrai foci

Pedig az edzők rendszeresen próbálják felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy nincs könnyű feladatuk a miniállam ellen. Az írek pályaedzője, Marco Tardelli például így fogalmazott: "Az andorrai csapat fizikálisan nagyon erős, a pálya talaja pedig rendkívül rossz és göröngyös, ami probléma lehet". Főnöke, Giovanni Trapattoni pedig az andorrai együttes felfogásbeli változására hívta fel a figyelmet. "Ha megnézik a meccseiket, láthatják, hogy most már igyekeznek letámadni, de a fő céljuk az, hogy minél kevesebb gólt kapjanak." Mindezt az aktuális szakvezető, a Rodrigót váltó Koldo Álvarez is elismerte: "Tisztában vagyunk a képességeink határaival. De egy dologban mindenki biztos lehet: bárki is az ellenfelünk, meg fog izzadni ellenünk, mert igyekszünk megnehezíteni a dolgát."

Aki három válogatottban játszik egyszerre

A szakvezető már csak azért is tudja, hogy miről beszél, mert korábban éveken keresztül védte az andorrai csapat kapuját. Koldo Álvarez 2009-ben vonult vissza, 79 alkalommal volt válogatott, és a helyi szövetség őt választotta meg minden idők legjobb andorrai focistájának. Álvarez azon kevés honfitársa közé tartozik, akik profik is voltak, természetesen Spanyolországban, ahol megfordult az Atlético Madrid B csapatában, a Toledóban és a Salamancában is.

A miniállam játékosainak többsége azonban félamatőr, munka mellett futballozik. A csapatkapitány Oscar Sonejee például biztosítási ügynök, a középpályás Josep Ayala az építőiparban dolgozik, és többek között az andorrai városháza is az ő keze munkáját dicséri, a keretből most hiányzó Jordi Escura pedig fizikoterapeutaként végzett, és dolgozott ilyen minőségben az RCD Espanyolnál is.

Forrás: AFP/Natalia Kolesnikova
Puyol (jobbra) mellre veszi a labdát

A legnagyobb sztárnak alighanem a középhátvéd Ildefons Lima számít, aki az andorrai válogatott történetének gólrekordere hét találattal. A gólerősség nem véletlen, hiszen sokszor nem védőként, hanem középcsatárként szerepelt klubjaiban. Lima légióskodott Svájcban, Görögországban, Olaszországban és még Mexikóban is, Spanyolországban pedig még a Rayo Vallecanóban is szerepelt, igaz, a madridiak akkor éppen harmadosztályúak voltak.

Ez lesz a magyar válogatott első mérkőzése Andorra ellen, és a többi miniállamnak egy kivételtől eltekintve nem sok babér termett Magyarország ellen. San Marinót négyből négyszer, Luxemburgot tízből tízszer győztük le, azonban Liechtenstein ellen még 1999 szeptemberében idegenben egy rendkívül kínos 0-0-s döntetlent játszott a válogatott.



Hogy a mindössze 85 ezres lélekszámú, a spanyol-francia határon fekvő országban milyen kevesen futballoznak, azt jól mutatja, hogy a második számú kapus, Ferran Pol a strandfoci-válogatottnak is a tagja, a csatár Ludovic Clemente pedig a nagypályás focis és a strandfutball mellett a futsalban is válogatottságig vitte.

Sőt az andorraiakat sem kerülte el az utóbbi időben oly divatos honosítási hullám: a középpályás Carlos Peppe Uruguayban született, és otthon még profi játékos volt a Defensor Sportingban, illetve a Cerritóban, majd 2007-ben, 24 évesen Andorrába költözött, és tavaly bemutatkozhatott a válogatottban is.

A andorrai futballnak egyetlen magyar vonatkozása van: a korábban az Atlético Madridban is szerepelt Csóka József 1964 és 1970 között az FC Andorra játékosa volt.

Az andorrai keret

névposztszületési időklubválogatottság/gól
Josep Gómezkapus1985. december 3.Carabanchel24/0
Ferran Polkapus1983. február 28.FC Andorra2/0
Ivan Perianeskapus1982. január 25.Sant Juliá-/-
Alexandre Martínezhátvéd1987. március 4.UE Santa Coloma5/0
Ildefons Limahátvéd1979. december 10. klub nélküli73/7
Óscar Sonejeehátvéd1976. március 26. FC Santa Coloma89/3
Emili Garcíahátvéd1989. január 11. FC Andorra11/0
David Maneirohátvéd1989. február 17. FC Andorra3/0
Marc Garcíahátvéd1988. március 21.Vic4/0
Moisás San Nicoláshátvéd1993. szeptember 17.FC Andorra -/-
Adrian Rodríguesközéppályás1988. augusztus 14.Huracán Z2/0
Josep Ayalaközéppályás1980. április 8. FC Andorra 62/0
Marcio Vieiraközéppályás1984. október 10.Monzón41/0
Marc Valesközéppályás1990. április 4.Real Madrid C 21/0
Manolo Jiménezközéppályás1976. augusztus 12.FC Santa Coloma80/1
Carlos Peppeközéppályás1983. január 28.Sant Juliá4/0
Samir Bousenineközéppályás1991. február 7.FC Santa Coloma4/0
Victor Hugo Moreiraközéppályás1982. október 5.FC Lusitanos5/0
Marc Pujolcsatár1982. augusztus 21.FC Andorra51/2
Sergi Morenocsatár1987. november 25.Vllaznia Shkoder40/0
Fernando Silvacsatár1977. május 16. Guadiana 47/2
Joan Toscanocsatár1984. augusztus 14.FC Andorra19/0
Iván Lorenzocsatár1986. április 15.Barbastro 6/0
Sebastián Gómezcsatár1983. november 1.Sant Juliá14/0
Ludovic Clementecsatár1986. május 9.Manresa 1/0

Szövetségi kapitány: Koldo Álvarez



www.globalsoccerapp.com

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!