A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Közel másfél éve nem kapott ki a Juventus az olasz bajnokságban, sorozata immár 47 mérkőzésből áll, pedig ebben a szezonban vezetőedzője, Antonio Conte eltiltása miatt még nem ülhetett le a kispadra. A mindennapi edzéseket azonban ő tartja, és munkája maximálisan érződik az együttesen, amely szükség esetén erőből nyomja le az ellenfeleket.

Nyolc forduló után már csak egy veretlen van a Serie A-ban, mivel a két éllovas rangadóján a Juventus 2-0-ra legyőzte a Napolit. A Juve előnye így jelenleg három pont a nápolyiakkal szemben, ráadásul nem csak ebben a szezonban veretlen, hanem majdnem másfél éve nem kapott ki a bajnokságban.

Még tucatnyi meccs kell a rekordhoz

A Juventustól már az is igazi bravúr volt, hogy az előző szezonban egyetlen alkalommal sem kapott ki a bajnokságban, hiszen ez korábban mindössze két egyesületnek sikerült a Serie A történetében. A klub azonban nem állt meg ennyinél, és egyelőre a mostani idényben is veretlen, így sorozata immár 47 mérkőzést számlál. Az olasz rekordot az AC Milan legendás, 1990-es évek eleji csapata tartja, amely 58 találkozón nem kaptak ki - a Juvénak még 12 további sikeresen megvívott meccs kell ahhoz, hogy ezt beállítsa.

Míg a 2011-2012-es szezon elején kisebbfajta meglepetés volt a Juve ilyen jó szereplése, elvégre az előző két idényben egyaránt csak hetedik lett, az aktuális szezonnak a torinóiak toronymagas esélyesként futottak neki. Míg a két milánói sztárklub anyagi problémákkal küzdve jelentős fiatalításba és egyben költségcsökkentésbe kezdett, megszabadulva sztárjai nagy részétől, addig a Juventus rendkívül komolyan megerősítette keretét. A klub több mint 52 millió eurót költött új játékosokra, ami nem csak Olaszországban volt a legtöbb, hanem nemzetközi összehasonlításban is komoly összeg, a nyáron mindössze nyolc egyesület adott ki több pénzt Európában.

Egyetlen pontvesztés a bajnokságban

Az amúgy is erős keret tehát még jobb lett, azonban egy tényező miatt a torinói szurkolók kifejezetten aggódtak: a vezetőedzőt, Antonio Contét (és segítőjét, Angelo Alessiót) hosszú időre eltiltották a kispadtól. A meglehetősen zavaros ügy során a szakembert először azzal vádolták meg, hogy még a Siena trénereként bundázott, majd miután ez a vád megdőlt, jelentési kötelezettség elmulasztása miatt tíz hónapra meszelték el. Továbbra is együtt dolgozhatott a csapattal, azonban a mérkőzéseken csak a lelátón foglalhatott helyet, helyette a szakmai stáb egyik tagja, Massimo Carrera meccselt.

Forrás: AFP/Filippo Alfero
Padra nem ülhet, edzést vezethet Conte

Az eredményességben azonban ebből semmi sem látszott meg, a csapat ott folytatta, ahol az előző idényben abbahagyta, pedig immár a Bajnokok Ligájában is bizonyítania kell. A BL-ben egyelőre nem is megy olyan jól a csapatnak, elvégre mindkét meccsén döntetlent játszott (igaz, a Chelsea elleni idegenbeli 2-2 később még nagyon értékes lehet), a bajnokságban azonban továbbra is ellenállhatatlan. Nyolc forduló alatt a megszerezhető 24 pontból 22-t gyűjtött be, csupán Firenzében nem nyert. A legutóbbi, Napoli ellen 2-0-ra megnyert rangadón pedig Alessio már ott lehetett a kispadon, és decemberben Conte is visszatérhet, mivel október elején a felére csökkentették eredeti büntetését.

Conte a lelátón is vezetőedző

Egyelőre úgy tűnik, hogy Conte távollétét probléma nélkül kiheverte a csapat, hiszen továbbra is ugyanazokat az erényeket csillogtatja, mint amikor ő meccselt. A tréner által vezetett mindennapi munka fontosságára utalt Alessio is, amikor a Napoli elleni meccs után kijelentette: "Továbbra is minden értelemben Conte az edző, az ő személye meghatározó, ezért is mutattam a gólunk után a díszpáholy felé, mert fontosnak éreztem, hogy jelezzem: ő is velünk van."

Forrás: AFP/Fabio Muzzi
A posztonkénti rangsorokban rosszul állnak a juvésok - a legjobb az ötödik helyezett Asamoah

A Juventus eredményességének oka az egység, illetve a kereten belüli elképesztő konkurenciaharc, ami természetesen nem azt jelenti, hogy ne lennének kiemelkedő egyéni képességű focisták. Ugyanakkor árulkodó jel, hogy a La Gazzetta dello Sport osztályzatai alapján jelenleg egyetlen poszton van ott a Serie A öt legjobbja között Juve-focista: a középpályásoknál Kwadwo Asamoah az ötödik. Ugyanígy a góllövőlistán sincsen az első ötben játékosuk, ugyanakkor a Juventus szerezte a legtöbb gólt és kapta a legkevesebb találatot.

Nincs pótolhatatlan ember

A keret ugyanis rendkívül kiegyensúlyozott, minden posztra van két ugyanolyan kiváló teljesítményre képes játékos. A Conte által az előző idényben alkalmazott 3-5-2-es rendszer immár alaptaktikának számít, és a védőhármas mellett eddig a két középső középpályás, Claudio Marchisio és Andrea Pirlo volt az, aki mindegyik bajnokin kezdett, a többi poszton viszont állandó a rotáció. Nyolc forduló alatt 23-an léptek pályára a bajnokságban, és 21-en voltak kezdők, a gólokon pedig összesen 12-en osztoztak.

De szó sincsen arról, hogy a cserék ne tennének hozzá valamit a csapat teljesítményéhez: a Napoli ellen mind a két találatot ők szerezték, és a gólok közül összesen ötöt lőtt csereember az idényben, ez a szám egyik Serie A-s együttesnél sem ilyen magas. Nem csak ebben a statisztikában áll az élen a Juve, hiszen a gólok közül összesen kilenc született pontrúgás után (hat szabadrúgásból, három pedig tizenegyesből), ez szintén a legtöbb a bajnokságban. Jelenleg tehát az a helyzet, hogy a torinóiak ledarálják, erőből gyűrik maguk alá a Serie A-t.

www.globalsoccerapp.com

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!