Budapestről zsarolhatják a legnagyobb fociklubokat

cristiano ronaldo real madrid
Real Madrid's Portuguese Cristiano Ronaldo in action during the Spanish league football match Real Madrid CF vs Celta de Vigo at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on March 5, 2016. (Photo by Isa Saiz/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Egy spanyol sportlap állítólag kiderítette, ki működteti a futballvilág pénzügyeit kiteregető, Football Leaks néven ismert portált. Egy büntetett előéletű portugál hacker, aki Budapestről zsarolja áldozatait.

Egy Budapesten élő portugál hacker áll a nagy európai futballklubok és játékosok titkos szerződéseit szivárogtató oldal, a Football Leaks mögött – írja a Marca spanyol sportlap angol nyelvű internetes kiadása.

A legnagyobbakra utaznak

Az újság szerint a 27 éves, Pinto nevű férfi hackermódszerekkel szerzi meg a dokumentumokat, köztük átigazolási szerződéseket, fizetési listákat. Néhányan az eddigi érintettek közül: Modric, Van Persie, Di María, Morata, Özil, C. Ronaldo, Martial, Kroos, Bale, De Gea, James Rodriguez, Xabi Alonso, Jackson Martinez, Tello, Matic, Tévez, Hulk. De ennél sokkal többen vannak.

C. Ronaldo valószínűleg a Football Leaksről tudta meg, hogy mégsem ő a világ legdrágább játékosa, hanem Gareth Bale Forrás: NurPhoto/Isa Saiz/NurPhoto/Isa Saiz


A Marca azt is írja, hogy Pinto büntetett előéletű. A cikk spanyol nyelvű változatában szerepel, hogy 2013-ban megzsarolt egy Kajmán-szigeteki bankot, de lebukott. Végül pénzbüntetéssel megúszta.

A lap szerint amit Pinto most tesz, azt sem pusztán az átláthatóság szeretete motiválja: szintén Pinto nevű ügyvédje útján először mindig

megzsarolja a klubokat, és csak akkor publikál, ha azok nem fizetnek.

Meg kell jegyezni, hogy a Marca semmilyen forrásra nem hivatkozik, ellenben tudható, hogy madridi lapként nagyon közel áll a Real Madridhoz. A világ legnagyobb futballklubja pedig a Football Leaks tevékenységének egyik legfőbb célpontja.

Egy kelet-európai város, nagy folyóval

A Spiegel német hetilap online kiadása február végén riportot közölt a Football Leaks "egyik tagjával", akit a cikkben Johnnak neveztek, és szintén portugál születésűként írtak le. Az nem szerepelt a cikkben, hogy hol találkoztak vele, csak annyi, hogy egy olyan városban, ahol egy nagy folyó folyik, és jelenleg elég hideg van. (Három héttel korábban azt írta a Spiegelnek, hogy társaival együtt mindannyian portugálok, és Portugáliában is élnek.)

A Spiegel-riport szerzője megemlíti viszont, hogy egy portugál ügyész már vizsgálódik, és nemrég "egy kelet-európai ország" hatóságától kért segítséget. A Marca cikkének illusztrációja pedig egy olyan Pinto nevű férfi szelfije, aki a Facebook-adatlapján a magyar nyelvet is feltüntette az általa beszéltek között.

Mindent egy helyen az Eb-ről