A City és a Liverpool nagyon kitolhat a MU-val

Adam Lallana (Liverpool), Fernandinho , Yaya Touré (Manchester City), foci
Liverpool's English midfielder Adam Lallana (L) gets involved in a confrontation with Manchester City's Brazilian midfielder Fernandinho (2R) and Manchester City's Ivorian midfielder and captain Yaya Toure (2L) during the English League Cup final football match between Liverpool and Manchester City at Wembley Stadium in London on February 28, 2016. GLYN KIRK / AFP
Vágólapra másolva!
Egyértelműen a Liverpool dortmundi vendégjátékát övezi a legnagyobb érdeklődés a labdarúgó Európa Liga negyeddöntőjének csütörtöki első felvonásán: a Borussia korábbi sikeredzője, Jürgen Klopp ellenfélként tér vissza a német városba. A meccset kiemelt érdeklődéssel követhetik az angol bajnokság 5. helyén álló ManUnited drukkerei is. 

A Dortmunddal kétszeres német bajnok, Bajnokok Ligája-döntős tréner a sorsolás előtt még arról beszélt, hogy nem szeretné korábbi együttesét kapni, később azonban már elégedettségének adott hangot a párosítás láttán.

Egyszer mindenkit le kell győzni

"Csak a futball képes ilyen történetet írni. Tegnap azt kérdeztem, miért akarnék összekerülni a mezőny legerősebb csapatával, de ha meg akarjuk nyerni az Európa Ligát, és ha a negyeddöntőig eljutottunk, akkor nyilván le kell győznünk a legerősebb riválist is" - fejtegette akkor a német edző.

Jürgen Klopp volt csapata ellen készíti fel a Liverpoolt Forrás: AFP

A dortmundi játékosok jelentős része dolgozott együtt a szakemberrel, s mindannyian nagy várakozással tekintenek a párharc elé. Nuri Sahin például arról beszélt, hogy továbbra is kiváló a kapcsolatuk Kloppal, ám a jó viszony nem fogja befolyásolni a két meccs kimenetelét.

A Dortmund az esélyesebb

A továbbjutás esélyese a német bajnokságban második Borussia, melybe hosszabb kihagyás után most tér vissza a középpályás Ilkay Gündogan, valamint a védelemben Szokratisz Papasztatopuloszra és Mats Hummelsre is számíthat már Thomas Tuchel vezetőedző.

A Liverpool hullámzóan teljesít Klopp bemutatkozó szezonjában, a bajnokságban ennek eredményeként csak a kilencedik. Ugyanakkor az Európa Ligában az egyedüli állva maradt angol együttes, melynek éppen az EL megnyerése maradt az egyetlen esélye arra, hogy jövőre a nemzetközi kupában, vagyis a Bajnokok Ligájában szerepeljen.

Egy országból csak öten

Létezik azonban egy furcsa, de nem teljesen irreélis forgatókönyv is. Szerdán a Manchester City igen jó eredményt ért el a PSG ellen, a 2-2-es döntetlen azt jelenti, hogy Manuel Pellegrini csapata reálisan ott lehet az elődöntőben, ahol akár a Wolfsburgot is kaphatja - a Real 2002 óta nem fordított meg európai párharcot. Így vagy úgy, a lényeg az, hogy ha a City megnyerné a Bajnokok Ligáját, és a Liverpool is elhódítaná az Európa-liga-serleget, akkor az angol bajnokság negyedik helye nem érne BL-szereplést, mert a két kupagyőztes automatikus kvalifikációt kap, egy országból viszont maximum öt csapat lehet a sorozatban.

A Liverpoolon és a ManCityn múlik a PL negyedik helyének értéke Forrás: AFP/Glyn Kirk

Vagyis a Liverpool és a City mellett csak a PL első három helyezettje indulna a BL-ben, így előfordulhat, hogy Van Gaal és a United hiába küzd a negyedik helyért.

Spanyol házimeccs

Nehéz feladat vár a kétszeres címvédő Sevillára, amely a nyolc között a szintén spanyol Athletic Bilbaóval csap össze. A bajnoki forma alapján nagy csatára van kilátás, a Primera Divisiónban ugyanis egyetlen hely választja el egymástól az egyaránt 48 pontos csapatokat: a Bilbao a hatodik, a Sevilla pedig a hetedik.

Európa Liga, negyeddöntő, 1. mérkőzések:

csütörtök:
Braga (portugál)-Sahtar Donyeck (ukrán) 21.05
Villarreal (spanyol)-Sparta Praha (cseh) 21.05
Athletic Bilbao (spanyol)-Sevilla (spanyol) 21.05
Borussia Dortmund (német)-FC Liverpool (angol) 21.05

A visszavágókat jövő csütörtökön rendezik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!