Nem kegyelmezett a Juventus

Torino, 2017. május 9. Dani Alves, az olasz Juventus játékosa (j) gólt szerez a francia AS Monaco ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágó mérkőzésén a torinói Juventus Stadionban 2017. május 9-én. (MTI/AP/Antonio Calanni)
Vágólapra másolva!
Dani Alves csodagólt lőtt a Monacónak, de előtte még adott egy gólpasszt is, a harmadikat a párharc során. Két év után ismét Bajnokok Ligája-döntős a Juventus, amely nagyon simán jutott tovább, noha a végén Mbappé szépített, hogy a BL-elődöntők történetének legfiatalabb gólszerzője legyen.

Bajnokok Ligája-elődöntő, visszavágó:
Juventus–AS Monaco 2-1 - élő közvetítés
gól: Mandzukic 33., Dani Alves 45., illetve Mbappé 69.

Nem egész egy hete a Juventus idegenben is 2-0-ra legyőzte a Monacót a Bajnokok Ligája elődöntőjében, ezzel igen közel kerültek a döntőhöz. Egyetlen csapat sem jutott döntőbe kétgólos hátrányból, ráadásul a Juventus összesen két gólt kapott az eddigi 11 BL-meccsén a szezonban.

A Monaco fiatal csapatán egyértelműen látszott a tapasztalat hiány az első meccsen, ezt Leonardo Jardim edző is elismerte. Az esélyekről pedig azt mondta:

Az olaszok pedig - ha esetleg nem lett volna elég érv mellettük - idézhettek még egy súlyos statisztikát: az utolsó 11, francia csapat elleni oda-visszavágós párharcukat mind megnyerték.

Oda Khedira

Az alaphelyzetnek megfelelően a Monaco kezdett támadni, de komoly helyzetig nem jutott az első húsz percben, noha a Juve meglehetősen visszafogott volt. Mbappé lesről rúgott kapufát, Falcao 26-ről lőtt alig fölé, majd Chiellininek kellett mentenie egy balról érkező beadás után.

A Juve védekezésében ezúttal sem volt sok hiba Forrás: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco

Allegri, a Juve edzője már a nyolcadik percben cserélt: Khedira sérült meg, Marchisio jött be. A játékrész közepén rövid idő alatt két ziccert puskázott el a Juve, előbb Higuaín, majd Mandzukic került szemtől szembe Subasic kapussal. Higuaín elszórakozta, Mandzukic stukkolásánál nagyot védett a horvát honfitárs.

Később a Monaco újból lesről riogatott, de Buffon még így is védte Falcao közeli lövését. Csakhogy amint kijött a Juve a szorításból, ezúttal sikeresen befejezte a kontrát, Mandzukic fejesét még védte Subasic, ám a kipattanót már beverte az univerzális támadó.

A beadás Dani Alvestől érkezett, a párbaj mindhárom góljánál ő készített elő.

Innen már végképp lehetetlenné vált a Monaco helyzete, a Juve élvezettel merült el a kontrajáték szépségeiben, miközben a vendégeknek nem volt kaput eltaláló lövésük az első 45 percben. Bezzeg a Juvénak: Dybala ziccerénél újabb bravúrt mutatott be Subasic, ám a szöglet után Dani Alves 18-ról, kapásból a bal alsóba küldte a labdát. Összesítésben már 4-0-ra ment a Juve.

Két rekordot is láthattunk: a Juve megdöntötte a Milan rekordját, miután már több mint 641 perce nem kapott gólt a BL-ben, Dani Alves pedig a 143. BL-meccsén szerepelt, brazil játékosként a legtöbbön.

Arra viszont, amit Dani Alves művelt, nincsenek szavak. Csak számok:

Fordulás után rohamozott tovább a Juve. Tíz perc sem telt el, és Allegri lecserélte Dybalát, hadd pihenjen kicsit a Roma elleni rangadóra.

A torinóiak pedig mentek tovább előre, egészen felszabadultan, szokatlan könnyedséggel egy BL-elődöntőn.

Azért a nagy lazaság a koncentráció rovására ment, Buffon a 66. percben még bravúrral védett, de a szögletből Mbappé közelről betalált.

Mbappé 18 évesen és 140 naposan a legfiatalabb focista lett, aki gólt szerzett BL-elődöntőben.

A 70. perc után váratlanul feszültté vált a meccs: a volt Torino-játékos, Glik durván rátalpalt Higuaínra, aki lent maradt, de a Monaco nem rúgta ki a labdát, támadott tovább, majd az akció végén Fabinho játszotta el, hogy fejbe könyökölte Mandzukic (nem, hasba).

Bár Higuaínt ápolás helyett alapvetően nyugtatni kellett, végül vissza tudott térni a pályára, a játék pedig egy-két szikrát leszámítva normális mederben folyt tovább.

Noha a végeredményből akár szoros meccsre is következtethetünk, a Juventus nagyon simán jutott tovább, ha nagyon kellett volna, kiüthette volna a Monacót. A másik ágon a Real Madrid 3-0-s előnyről várja az Atlético Madrid otthonában rendezendő szerdai visszavágót.

1Sípszó (kezd + vég)
10CsereSami Khedira
33GólMario Mandzukic
33GólMario Mandzukic
40Sárga lapRadamel Falcao
40Sárga lapRadamel Falcao
44GólDani Alves
45GólDani Alves
46Sípszó (kezd + vég)
46Sípszó (kezd + vég)
51Sárga lapBenjamin Mendy
54CserePaulo Dybala
54CsereBenjamin Mendy
69GólKylian Mbappe
69GólKylian Mbappe
73Sárga lapLeonardo Bonucci
73Sárga lapLeonardo Bonucci
79CsereTiemoue Bakayoko
85CsereAndrea Barzagli
90Sárga lapMario Mandzukic
91Sárga lapMario Mandzukic
94Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
3-4-2-1
4-4-2
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Mindent egy helyen az Eb-ről