EL: Dárdai Herthája ráfázott a svéd túrára, a ráadásban nyert a Milan

Östersunds FK - Hertha BSC sports soccer FOOTBALL
Berlin's goalkeeper Thomas Kraft (R) cannot stop the the 1-0 score during the Europa League match between Ostersunds FK and Hertha BSC at the Jaemtkraft Arena in Ostersund, Sweden, 28 September 2017. Photo: Soeren Stache/dpa
Vágólapra másolva!
Dárdai Pál csapata, a Hertha BSC 1-0-ra kikapott Östersundban az Európa Liga csoportkörének 2. fordulójában. A berliniek az első félidő elején és a hajrában is több nagy helyzetet kihagytak, míg a szívósan védekező, és helyenként ötletesen támadó Östersunds a 22. percben egy jogos tizenegyesből megszerezte a vezetést, egyben a győztes gólt. A Hertha két forduló után egy ponttal a J-csoport harmadik helyén áll holtversenyben a Zorja Luhanszktól hazai pályán kikapó Athletic Bilbaóval. Az esti meccseken is volt fordulat bőven.

Európa Liga, csoportkör, J-csoport, 2. forduló:
Östersunds FK - Hertha BSC 1-0 (1-0)
gólszerző: Nouri 22. (11-esből)

Az első fordulóban a J-csoport legerősebbjének tartott spanyol Athletic Bilbao ellen hazai pályán elért 0-0-s döntetlennek akkor lesz valós értéke, ha a Hertha a második fordulóban győzni tud Östersundban. Ezt pontosan tudta Dárdai Pál, aki a találkozó előtti sajtótájékoztatón azt mondta, ahogy mindig, úgy "ezúttal is a legerősebb csapatomat küldöm pályára" - ezek szerint Vladimir Darida, Salomon Kalou és Valentin Stöckert most nem tagja a legerősebb berlini tizenegynek.

A mérkőzést műfüvön játszották, aminek a berliniek annyira nem örültek, a hazaiak viszont eddig élvezték a különleges borítás előnyeit: a selejtezőben mindhárom hazai meccsét megnyerte a svéd kupagyőztes, amelyik még gólt sem kapott. Ahogy a csoportkör első meccsén idegenben a Zorja Luhanszktól, az ukránokat 2-0-ra verték - azaz nem csak otthon, és nem csak műfüvön jók.

A hazaiaknál négy svéd játékos volt a kezdőben, rajtuk kívül ugandai, egyiptomi, iraki, iráni, nigériai, angol, görög és comore-szigeteki focista kapott helyet Graham Potter tizenegyében.

Az ötödik percben a hazaiak előtt adódott az első helyzetféle, amikor az ugandai Mukiibi fejelt fölé-mellé, majd az iráni Ghoddos, a svédek egyetlen olyan játékosa, akiért pénzt adott a klub, lőtt tizenöt méterről mellé. Helyzetre helyzettel válaszolt a Hertha: Pettersson veszített labdát a középpályán, Ibisevic rögtön kiugratta Essweint, de a német csatár először nem tudta elvinni a labdát Keita kapus mellett, majd az újabb próbálkozást a visszafutó Pettersson tisztázta a gólvonal elől.

A 13. percben aztán még közelebb volt a Hertha a vezető gólhoz: Esswein remekül adott középre az alapvonal közeléből, de Lazaro közeli piszkálását Keita kétszer is védte, aztán Ibisevic próbálta bepöckölni, de azt meg Mukiibi vágta ki a gólvonalról. A Hertha ekkor már 65 százalékban birtokolta a labdát, azaz nem lett volna csoda, ha a vezetést is megszerzik. Joggal bizakodott a Hertha kispadján Dárdai Pál.

Ehhez képest a 22. percben az Östersunds került előnybe, miután a játékvezető figyelmét nem kerülte el, hogy Torunarigha kézzel ütött a labdába a tizenhatoson belül, Brwa Nouri pedig higgadtan lőtte a kapu közepébe a jogosan megítélt tizenegyest.

A gól után a svéd csapat maradt fölényben, rúgtak gyors egymásutánban két szögletet, a Hertha pedig a felezővonalat is alig léte át a következő tíz percben. Amikor mégis sikerült, akkor meg a sűrű hazai védelmen nem tudták magukat áthámozni Dárdai legényei, és rendre elakadtak 25-30 méterre Keita kapujától. Német oldalon viszont Kraftnak nagyot kellett védenie a 40. percben Gero lövésénél.

Ugyanerre a hazai kapusnak csak a 43. percben volt szüksége, fél órával az első védése után,

amikor is Mitchell Weiser 18 méterről leadott lövését kellett megfognia.

Dárdai Pál nem cserélt a szünetben, és Esswein révén már a 46. percben helyzetbe kerülhettek volna, ha a támadó kicsit jobban veszi át a labdát. Aztán Luca Banti játékvezetőnek meg kellett állítania a játékot, mert a Hertha-drukkerek lelkes pirózásától nem sok at lehetett látni a vendég kapu környékéből. Pedig nem ártottak a tiszta látási viszonyok, mert Ghoddos szabadrúgásánál Kraftnak nagyot kellett védenie az 54. percben.

Kraft felköthette a kesztyűket:

A 61. percben nem kellett védenie, elég volt a kapu fölé imádkoznia Ghoddos remek lövését Edwards visszagurítása után. Dárdai Pál ekkor már nem várt tovább, a sérültnek tűnő Langkamp helyett beküldte Daridát, hátha több labdát tud szerezni a Hertha a középpályán, a középső védő helyére pedig Lustenberger húzódott vissza. Esswein helyére pedig Ondrej Duda érkezett.

A Hertha próbálta fokozni a nyomást, de nem nagyon látszott a játékukon, hogy ott lapulna valahol az egyenlítő gól. Ghoddos lövésében bezzeg benne volt a második svéd gól, de centikkel a kapu mellé ment a labda.

64Sárga lapVedad Ibisevic
66Sárga lapFouad Bachirou
80Sárga lapOndrej Duda
Összeállítások
4-4-2
4-4-2
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Az utolsó húsz perc Hertha fölénnyel és Hertha-helyzetekkel kezdődött, de Ibisevic, Lazaro és Weiser elől is sikerült tisztázni. Sőt, a 88. percben Gero és Ghoddos kényszerítője után utóbbi rontotta el a meccslabdát, amikor hét méterről a kapu mellé pöckölt. A hosszabbítás négy percét hiába nyomta meg rettentően a Hertha, Stockert, Torunarigha és Darida helyzete sem hozta meg az egyenlítő gólt.

A csoport másik mérkőzésén:
Athletic Bilbao - Zorja Luhanszk 0-1 (0-1)

A többi pályán történt

Ami a magyarokat illeti, Kleinheisler László sérülése miatt nem szerepelt az Asztanában, amely hazai pályán 1-1-re végzett a Slavia Praha ellen. Korhut Mihály viszont végig a pályán volt a Plzenben 3-1-es vereséget szenvedő Hapoel Beer Shevában. A 19 órás meccsek harmadik magyarja, Vécsei Bálint pedig a padról nézte végig, ahogyan csapatát, a Luganót az állást a maga javára fordító Steaua (jelenlegi hivatalos nevén: FCSB) fekteti két vállra (1-2).

Az Arsenal B-csapatának nem okozott gondot a BATE idegenbeli legyőzése, a duplázó Theo Walcott vezérletével 4-2-re nyert Boriszovban. A Lazio, a Zenit és a Nice is otthon hozta magabiztosan a kötelezőt, a Marseille viszont elvérzett Salzburgban.

A hét órakor kezdődő találkozók legnagyobb meglepetését a Crvena Zvezda szállította, amelyik Boakye bombájával idegenben győzte le az 1. FC Kölnt.


Majdnem nyert, nem nyert

Az esti program magyar érdekeltségű párosításában a Kádár Tamást is foglalkoztató Dinamo Kijev ahhoz a Partizan Beográdhoz látogatott, mely a Videotont ütötte el az El-csoportkörtől. Nos, a szerbek remekül kezdtek, hiszen a szünetben már 2-0-ra vezettek, a Dinamo azonban a második félidőre megrázta magát, fordított és végül mindhárom pontot megszerezte. Kádár végigjátszotta a találkozót.

Ezzel a szemfüles góllal nyertek az ukránok:

Szalai Ádám sérülés miatt nem utazott el Bulgáriába a Hoffenheimmel és talán jobban is járt, a Ludogorets ugyanis 2-1-re legyőzte a Bundesligában második helyen álló csapatát.

A Milan kishíján ráfizetett a Rijeka ellen a könnyelmű taktikájára, 2-0-s vezetés után ugyanis csak csalta a focit, a horvátok pedig egy ötperces rövidzárlatot kihasználva a hajrában egalizáltak, az egyenlítő gólt a 90. percben megítélt büntetőből szerezték.

A Milannak azonban még volt válasza, és Cutrone azonban a 94. percben megmentette az olaszokat a blamától, így Montella együttese végül megnyerte a találkozót.

Az Everton ellenben ismét csalódást okozott szurkolóinak, a 87. percben 2-1-es állásnál emberelőnybe került, az Apollon azonban 10 emberrel egyenlített és értékes ponttal távozott Liverpoolból.

A Lyon sem bírt az Atalantával, így a franciáknak sincs meg az első győzelmük a csoportban, amelyet a bergamói csapat vezet.

A Lokomotív Moszkva 17 perc alatt lerendezte a Zlin elleni összecsapást, köszönhetően elsősorban a negyedóra alatt mesterhármast elérő Manuel Fernandesnek.

Európa Liga, csoportkör, 2. forduló:
A csoport:
Makkabi Tel-Aviv (izraeli)-Villarreal (spanyol) 0-0
Asztana (kazah)-Slavia Praha (cseh) 1-1 (1-1)
Az állás: 1. Villarreal 4 pont (3-1), 2. Slavia 4 (2-1), 3. Makkabi Tel-Aviv 1 (0-1), 4 Asztana 1 (2-4)
B csoport:
Partizan Beograd (szerb)-Dinamo Kijev (ukrán) 2-3 (2-0)
Skenderbeu (albán)-Young Boys (svájci) 1-1 (0-0)
Az állás: 1. Dinamo 6, 2. Young Boys 2, 3. Partizan 1 (3-4), 4. Skenderbeu 1 (2-4)
C csoport:
Ludogorec (bolgár)-1899 Hoffenheim (német) 2-1 (0-1)
Braga (portugál)-Basaksehir (török) 2-1 (1-1)
Az állás: 1. Braga 6, 2. Ludogorec 4, 3. Basaksehir 1, 4. Hoffenheim 0
D csoport:
AEK Athén (görög)-Austria Wien (osztrák) 2-2 (1-1)
AC Milan (olasz)-HNK Rijeka (horvát) 3-2 (1-0)
Az állás: 1. Milan 6, 2. AEK 4, 3. Austria 1, 4. Rijeka 0
E csoport:
Olympique Lyon (francia)-Atalanta (olasz) 1-1 (1-0)
Everton (angol)-Apollon Limasszol (ciprusi) 2-2 (1-1)
Az állás: 1. Atalanta 4, 2. Limasszol 2 (3-3), 3. Lyon 2 (2-2), 4. Everton 1
F csoport:
Lokomotiv Moszkva (orosz)-Fastav Zlín (cseh) 3-0 (3-0)
Sheriff Tiraspol (moldovai)-FC Köbenhavn (dán) 0-0
Az állás: 1. Lokomotiv 4, 2. Köbenhavn és Sheriff 2 (0-0), 4. Zlín 1
G csoport:
Viktoria Plzen (cseh)-Hapoel Beer-Seva (izraeli) 3-1 (1-0)
Lugano (svájci)-FCSB (román) 1-2 (1-0)
Az állás: 1. FCSB 6 pont, 2. Hapoel Beer-Seva és Plzen 3-3 (3-4), 4. Lugano 0
H csoport:
BATE Boriszov (fehérorosz)-Arsenal (angol) 2-4 (1-3)
1. FC Köln (német)-Crvena zvezda (szerb) 0-1 (0-1)
Az állás: 1. Arsenal 6, 2. Crvena zvezda 4, 3. BATE 1, 4. Köln 0
I csoport:
Salzburg (osztrák)-Olympique Marseille (francia) 1-0 (0-0)
Konyaspor (török)-Vitoria Guimaraes (portugál) 2-1 (1-0)
Az állás: 1. Salzburg 4, 2. Konyaspor 3 (2-2), 3. Marseille 3 (1-1), 4. Guimaraes 1
J csoport:
Athletic Bilbao (spanyol)-Zorja Luhanszk (ukrán) 0-1 (0-1)
Östersunds (svéd)-Hertha BSC (német) 1-0 (1-0)
Az állás: 1. Östersunds 6, 2. Zorja 3, 3. Athletic Bilbao és Hertha 1-1 (0-1)
K csoport:
Lazio (olasz)-Zulte Waregem (belga) 2-0 (1-0)
Nice (francia)-Vitesse (holland) 3-0 (2-0)
Az állás: 1. Nice 6 (8-1), 2. Lazio 6 (5-2), 3. Vitesse 0 (2-6), 4. Waregem 0 (1-7)
L csoport:
Rosenborg (norvég)-Vardar Szkopje (macedón) 3-1 (1-0)
Zenit (orosz)-Real Sociedad (spanyol) 3-1 (2-1)
Az állás: 1. Zenit 6, 2. Real Sociedad 3 (5-3), 3. Rosenborg 3 (3-5), 4. Vardar 0

Mindent egy helyen az Eb-ről