A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első meccsén a Liverpool egy pazar 20 perces periódusnak köszönhetően 3–0-ra verte a Manchester Cityt. Lassan kijelenthető, hogy Guardiola nem találja az ellenszerét Klopp focijának, ami a sebességen és a kíméletlen helyzetkihasználáson alapszik – ez döntött most is. Salah megsérült, le kellett cserélni, de a hírek szerint a jövő heti visszavágóra rendben lesz. A Barcelona góljait a Roma lőtte, amely a meccs után két meg nem adott tizenegyest reklamált a bírónál.

Ha a sorsolás előtt megkérdezik Guardiolától, hogy melyik az a csapat, amelyet mindenképp szeretne elkerülni, valószínűleg a Liverpoolt mondja. Nem feltétlenül azért, mert az idei egyetlen bajnoki vereségét pont a Liverpool ellen szenvedte el, hanem azért, mert Kloppnál többször senki nem győzte őt le.

Klopp eddig hét meccset nyert Guardiola ellen Forrás: AFP/Anthony Devlin

Klopp Guardiola kriptonitja

Azt persze túlzás lenne állítani, hogy Klopp csapatai (Dortmund, Liverpool) kimondottan a Guardiola-foci ellen lennének felépítve, mint mondjuk annak idején Mourinho Realja, de tény, hogy még mindig az ő gegenpressingje (az ellenfél szinte folyamatos letámadása) a legcélravezetőbb eszköz a katalán ellen.

A negyeddöntő első meccsén ez újra bebizonyosodott.

Az első tíz perc mintha egy átlagos City-bajnoki lett volna: a Liverpool minden mezőnyjátékosa a saját térfelén védekezett, ha pedig valaki labdát szerzett, azonnal el is adta (a Liverpool 41 passzából csak 22 ment jó helyre ebben az időszakban).

Mégis, a 20. percben már 2–0 volt az eredmény. Michael Cox, a Zonal Marking írója itt jegyezte meg, hogy mennyire hatékony, mennyire Kloppos az, amit a Liverpool csinál.

Labdát szerez és lő.

Lövésből lesz a gól. Már, ha van egyáltalán

Az első tíz perc után a Liverpool letámadott, nem hagyta élni a Cityt, de így is csak négy kaput eltaláló lövése volt a félidőben. Igaz, abból három gólt szerzett.

– mondta a meccs után De Bruyne.

„Úgy kezdődött minden, hogy két támadásból rúgtak két gólt – értetlenkedett Guardiola. – Nehéz ezt lenyelni. A második félidőben mindent megpróbáltunk, de képtelenek voltunk betalálni. Visszaálltak, kivédekeztek minket, nem tudtunk gólhelyzetet kidolgozni."

Olyannyira nem, hogy a 90 perc alatt a City egyszer sem találta el a kaput.

Hogy ezzel mekkora tettet hajtott végre a Liverpool, arra az Opta figyelmeztet minket: legutóbb 2016 októberében fordult elő ilyesmi a Manchester United ellen, a Ligakupában.

A kétségbeesett Guardiola Forrás: AFP/Paul Ellis

A szurkolók szerint még innen is továbbjuthat a City

„Most senki sem hisz abban, hogy továbbjuthatunk. De holnap meggyőzzük magunkat róla" – tette még hozzá Guardiola. Ha ők nem is hisznek magukban, a szurkolók igen. A BT Sport szakértői megszavaztatták a nézőkkel, hogy szerintük képes lehet-e a City fordítani és bejutni az elődöntőbe.

42 százalék arra szavazott, hogy igen.

„Szerintem meg nem" – vágta rá gyorsan Gerrard, a Liverpool legendája, aki a „tökéletes" szót használta Kloppék teljesítményére.

Salah rendben lehet a visszavágóra

A német edző ugyanígy fogalmazott, de azt azért hozzátette, hogy a háromgólos előny ellenére sincs lefutva a párharc.

– mondta, majd rátért a 38 gólos Salahra, akit az 53. percben kellett lecserélni sérülés miatt. – Meccs közben odajött hozzám, hogy fájdalmai vannak. Ennyi elég is volt, hogy lehozzam őt a pályáról. Az öltözőben megkérdeztem, és azt mondta, hogy rendben lesz. Persze ez nem elég, meg kell várnunk az orvosi vizsgálatot."

Salah lőtte a Liverpool első gólját Forrás: AFP/Paul Ellis

Messi után Öngól a legjobb Barca-játékos

A negyeddöntős párosítások közül már előzetesen is kilógott a Barcelona–Roma, olyan értelemben, hogy itt volt a leginkább borítékolható, hogy melyik csapat fog továbbjutni. A vártnál talán nehezebben jöttek bele a Barca, de végül 4–1-re győzött,

köszönhetően elsősorban De Rossi és Manolas öngóljának.

Úgy tűnik, hogy a szerencse az egész BL-idényben végigkíséri a katalán csapatot, hiszen Messi mögött az ellenfél játékosai szerezték a legtöbb Barca-gólt (ötöt).

Persze, ez sem véletlen, mondja Valverde.

A 13 hónap után első BL-gólját szerző Suárez is így gondolja. „Ha a Roma két öngólt rúgott, akkor az azért volt, mert mi hibára kényszerítettük őket."

Az olaszok a bíróra mutogatnak. Jogosan?

A túloldalt Di Francesco csapatára és legfőképp a bíróra panaszkodott. „Épp elég erős csapat a Barcelona, nem kell, hogy mi is és a bíró is segítse őket" – utalt Dzeko és Pellegrini tizenegyesgyanús esetére.

Dzeko esése:

És Pellegrinié:

Ettől függetlenül nem szabad ennyi hibát elkövetni. A Barcelona erősebb csapat, mint mi, de a 3–1 az, ami igazságos lett volna" – mondta Dzeko.

Messi nem lőtt gólt, de így is főszereplő volt

A meccs kezdete előtt Messi emléktáblát kapott a 100. BL-gólja tiszteletére. A díjat az a Puyol adta át neki, aki a Barca csapatkapitánya volt Messi legelső BL-góljakor, 2005-ben, a görög Panathinaikosz ellen.

Messit díjazták a 100 BL-ben szerzett góljáért Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A jövő héten a negyeddöntők visszavágóival folytatódik a Bajnokok Ligája. Kedden játsszák a Roma–Barcelonát és a Manchester City–Liverpoolt, szerdán a Real Madrid–Juventust és a Bayern München–Sevillát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!