Vágólapra másolva!
A MOL Vidi 50 percet emberelőnyben játszva Hadzic góljával 1-0-ra legyőzte a Ludogorecet, így bejutott a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójába, ahol a Kolozsvárt kiejtő svéd Malmö lesz az ellenfele. Előzetesen a bolgár bajnok számított a mérkőzés esélyesének, de igazából egy pillanatig sem tudta megnehezíteni a Vidi dolgát.

Egy hete a Vidi hősies védekezéssel 0-0-s döntetlent ért el a Ludogorec otthonában, így a visszavágó előtt egyszerű volt a képlet: ha a magyar csapat eggyel több gólt rúg, mint ellenfele, akkor továbbjut.

Két éve a bolgárok a BL csoportkörében játszottak az Arsenal és a Paris Saint-Germain ellen, így értelemszerűen ők számítottak a párharc esélyesének, de Marko Nikolics vezetőedző nem tiltotta meg az álmodozást. "Ezekért az álmokért keményen fogunk dolgozni. Szeretnénk meglepetést okozni."

A Ludogorec nem talált fogást a Vidin Fotó: Mudra László - Origo

Hogy nem csak a levegőbe beszélt, azt hamar bizonyították a játékosok. A Ludogorec kezdett jobban, de ahogy haladt előre a meccs, úgy vette át a játék irányítását a Vidi. Az első félórában inkább a nagy küzdelem volt jellemző, helyzet(ecske) csak elvétve akadt, de az legalább a bolgár kapunál. Az egyik hazai szabadrúgásnál a Ludogorec legértékesebb játékosa Wudra emberkedett, nem akart beállni a vonal mögé, amiért sárgát kapott. Miért fontos ez? Mert pár perccel később megkapta a másodikat is.

A félidő végére emberelőnybe került a Vidi, ami meg is látszott, előbb Nego lőtt kapura, majd Stopira fejesénél kellett bravúrral védenie Renannak. A kapott gólt így sem úszta meg a Ludogorec, Huszti beadását Nego fejelte vissza, Hadzic pedig középről a kapuba stukkolta, 1-0.

Rögtön a szünet után Hadzic megszerezhette volna a másodikat, de Stopira lekészítését fölé vágta. A Vidi duzzadt az önbizalomtól, Kovácsik kapuja egyáltalán nem forgott veszélyben, kivéve akkor, amikor Goralski megunta csapata semmittevését, és 20 méterről kapura lőtt - a labda épphogy elment a felsől éc fölött.

A Ludogorecnek mennie kellett az egyenlítő gólért, és ment is, az 59. percben Marcelinho kényszerítőzött egy társával, a visszakapott labdát 18-ról ráküldte, de Kovácsik jó helyen volt, és biztosan fogta a jobb alsóba tartó labdát. A bolgárok támadtak, de a fölényük egyáltalán nem volt nyomasztó, a Vidi továbbjutása nem forgott veszélyben.

A félidő végén szerzett vezetést a Vidi Fotó: Mudra László - Origo

A 76. percben lezárhatta volna a meccset a magyar csapat, Stjepan Scepovic remekül adott középre, Huszti pörgette kapura, Renan azonban védeni tudott. A bolgárok nem hagyták veszni a továbbjutást, volt, hogy szabadrúgásból, volt, hogy szögletből, volt, hogy megpattanó labdából veszélyeztettek. A legközelebb a 82. percben álltak a gólhoz, amikor szabadrúgásból a felső lécet találták el. A végén a sárgákkal és a cserékkel a Vidi jól tördelte a játékot és lopta a perceket, ez pedig még akkor is igaz, ha a bíró öt percet (de miért?) húzott rá a rendes játékidőre.

A 94. percben Nego lépett ki egy az egyben, de kihagyta a ziccert - ez azonban már nem számított.

A Vidi borította a papírformát Fotó: Mudra László - Origo

Előzetesen a Ludogorecet tartották esélyesebbnek, de a Vidi kihasználta az emberelőny adta lehetőséget, és végig összeszedetten, magabiztosan futballozva meglepetést okozott. Csak egy kis adalék ahhoz, hogy mekkora tettet hajtott végre a Vidi: a Ludogorecnek eddig egy olyan párharca volt az európai kupákban, ahol két mérkőzésen egyetlen gólt sem szerzett, méghozzá egy AC Milan elleni El-csatában.

A BL-selejtező harmadik fordulójában a Kolozsvárt 2-1-es összesítéssel kiejtő svéd Malmö lesz az ellenfele.

"Gratulálok a Ludogorecnek, fantasztikus csapatuk van, ettől csak még inkább felértékelődik a győzelmünk. Így terveztük ezt a meccset, ugyanolyan stabilan próbáltunk játszani, mint idegenben. Amit a luxemburgi ellenfél ellen elhagytunk, azt ma itt visszaszereztük. Megérdemelten jutottunk tovább. Fehérváron élek, most már lassan hét éve, érzem, hogy szeretnek a szurkolók. Próbálok úgy játszani hétről hétre, hogy ezt visszaszolgáltassam nekik" - mondta közvetlenül a lefújás után Kovács István.

A Malmö jön a következő körben Fotó: Mudra László - Origo

"A Bajnokok Ligája más szint. Büszke vagyok a csapatra, még minimum négy meccsünk van. Meg kell értenie mindenkinek, hogy ez nem könnyű, háromnaponta jönnek a meccsek, keveset alszunk, de rögtön utána topformába kell kerülnünk. Bízunk benne, hogy sokáig tudunk jutni. Már a kiállítás előtt jól játszottunk, csak gratulálni tudok a játékosaimnak. Senki nem tilthatja meg, hogy álmodjunk. De ha nem is sikerül továbbjutni a Malmö ellen, büszkék lehetnek ránk az emberek. A Vidi egy harcos csapart, küzdünk tovább" - nyilatkozta Marko Nikolics.

További eredmények:
FC Midtjylland (dán)-Asztana FK (kazah) 0-0
Továbbjutott: az Asztana 2-1-es összesítéssel.
Karabag (azeri)-Kukesi (albán) 3-0 (1-0)
Tj.: a Karabag 3-0-s összesítéssel.
Malmö FF (svéd)-CFR Cluj (román) 1-1 (0-1)
Tj.: a Malmö 2-1-es összesítéssel.
Suduva (litván)-Crvena zvezda (szerb) 0-2 (0-2)
Tj.: a Crvena zvezda kettős győzelemmel, 5-0-s összesítéssel.
Vidi FC-Ludogorec (bolgár) 1-0 (1-0)
Tj.: a Vidi FC 1-0-s összesítéssel.
FC Basel (svájci)-PAOK Szaloniki 0-3 (0-1)
Tj.: A PAOK 5-1-es összesítéssel.
Sturm Graz (osztrák)-Ajax (holland) 1-3 (0-1)
Tj.: Az Ajax 5-1-es összesítéssel.
Rosenborg (norvég)-Celtic (skót) 0-0 (0-0)
Tj.: A Celtic 3-1-es összesítéssel.

1Sípszó (kezd + vég)
26Sárga lapMarcelinho
29Sárga lap
39Sárga lapVirgil Misidjan
39Piros lapVirgil Misidjan
39Sárga lapCosmin Moti
45GólAnel Hadzic
45GólAnel Hadzic
46Sárga lapAttila Fiola
46Sípszó (kezd + vég)
46CsereGustavo Campanharo
47Sárga lapAnel Hadzic
48Sípszó (kezd + vég)
68CsereJakub Swierczok
71Sárga lapMarcelinho
72CsereWanderson
75CsereMarko Scepovic
85Sárga lap
85Sárga lap
87Sárga lapCosmin Moti
88CsereAnel Hadzic
90CsereIstván Kovács
94Sárga lapBoban Nikolov
95Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-2-3-1
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Mindent egy helyen az Eb-ről