A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Végre feljutott a Bundesliga harmadosztályába a Bayern München

Soccer Regional League FC Bayern Munich VFL Wolfsburg 4-1. Sports Sports jersey 19 season 2018 GAME 18 Database DFL Relegation Men Ball Sports Regional League League FOOTBALL Football Player Club Jersey Club Dress Club Football Match Career Game Football
v.re: Alexander NOLLENBERGER, Angelo MAYER, Jannik ROCHELT, team photo, team, team, team photo. Players stand in front of the awarded and celebrate the promotion to the 3rd league. jubilation, joy, enthusiasm, football Regionalliga, promotion to the 3rd league. FC Bayern Munich Amateur VFL Wolfsburg 4-1, on 26.05.2019 in Munich Gruenwalder Stadion. DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPH AS IMAGE SEQUENCES AND / OR QUASI VIDEO. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Nem sok olyan hely van a világon, ahol sok szó esik a német labdarúgó-bajnokság harmadik osztályáról, a Bundesliga 3-ról. Pedig ez a sorozat érdemes lenne a figyelemre, mert tele van olyan csapatokkal, amelyeknek a régi dicsősége elveszett az éji homályban. De itt focizik a Bayern München is. Nem, nem hibbantunk meg. Ismerkedjenek meg a német labdarúgás harmadosztályának titkaival.

Ilyenkor, a szezon indulása előtt érdemes lenne feltenni egy általános műveltséget igénylő vetélkedőben sok(tízezer)forintos kérdésnek a következőt: melyik ötös csoport a német labdarúgó-bajnokság melyik osztályában szerepel?

A: Hamburger SV, VfB Stuttgart, Nürnberg, Dynamo Dresden, Hannover 96
B: Kaiserslautern, 1860 München, Braunschweig, Bayer Uerdingen, Bayern München
C: Union Berlin, Augsburg, Düsseldorf, Freiburg, Paderborn

Akik esetleg nem tudnák a választ, azok kedvéért most leírjuk a megfejtést.

A: a Bundesliga 2, azaz a másodosztály csapatai
B: a Bundesliga 3, azaz a harmadosztály csapatai
C: a legmagasabb osztály, vagyis a Bundesliga 1 csapatai

Nyilván a világhírű Bayern München neve a B-csoportban félrevezető, de tévedésről szó sincs, erre majd a későbbiek során visszatérünk.

Mert most olyan dologról lesz szó, amelyről Magyarországon nem nagyon szoktunk beszélni. A Bundesliga 3 csapatairól, küzdelmeiről.

Fura képződmény ez a Bundesliga 3. A körülményeket, a szervezést, a stadionokat tekintve kétséget kizáróan professzionális. A színvonalat tekintve már közelebb áll az amatőrhöz.

A Kaiserslautern egykor a Bundesliga I-ben nyert bajnokságot, most a harmadosztályban szenved Forrás: Getty Images

A csapatok többségéről biztos nem lehet rosszat gondolni. Az előbb felsoroltak közül az első három tagja annak a mindössze 12 tagú klubnak, amelyben azok a csapatok szerepelhetnek, amelyek a Bundesliga 1963-as megalapítása óta elsőosztályú bajnoki címet nyertek.

Ugyanez soha nem sikerült a Bayer Leverkusen-nek, a Schalke 04-nek, a Hertha-nak, a Frankfurtnak.

Az Uerdingen nyert Német Kupát, a Magdeburg pedig Kupagyőztesek Európa Kupáját. És hosszan sorolhatóak lennének azoknak a csapatoknak az eredménysorai, amelyeknél Németországban jelenleg minimum 36 jobb együttes van. Annál is inkább, mert a Bundesliga 3 húsztagú mezőnyéből hat az egykori NDK sorozataiban gyűjtögette a trófeákat.

A Zwickau labdarúgócsapata, amely szintén a Bundesliga 3 egyik csapata Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Kahnert

A hatalmas nemzetközi sikert elérő Magdeburgon kívül itt szerepel az utolsó NDK bajnokság győztese a Hansa Rostock, az akkor és ott negyedik Halle, az ötödik Karl-Marx-Stadt, amely azóta már ismét Chemnitz, valamint a hatodik Jena. És bónuszként itt játszik a Zwickau, amely nem focicsapatáról híres, hanem autógyártásáról hírhedt, ott barkácsolták ugyanis az NDK jelképévé váló népautót, a Trabantot.

A nyugatnémetnek született csapatok közül a már említetteken túl jelenleg harmadosztályú az Ingolstadtt.

Itt szenved a Bundesliga 1-ben 28 évet töltő Duisburg,

a 7 évet ott szereplő Mannheim, amely 1949-ben bajnok is volt és játékosai először ünnepelhettek a Salátástállal, továbbá az az Unterhaching, mely 2000-ben tálcán nyújtotta át a Bayern Münchennek a Leverkusentől elcsent Meisterschale-t. Mind a hat keletnémet megnyerte anno az NDK bajnokságát és a Chemnitzen kívül a többi a kupát is. És arról az országról ugyan sok rosszat lehet mondani, ám azt nem, hogy a sportot ne vette volna nagyon komolyan. Vagyis a Bundesliga 3-ban jelenleg 10 olyan csapat van, mely a második világháború befejezése utáni 74 év pontvadászatai során aranyéremmel zárt egy (német) bajnokságot.

Az SpVgg Unterhaching is a harmadosztályban szerepel Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sven Hoppe

Érdekes, hogy a Bundesliga 1-ben csak nyolc ilyen van, és közülük

a Schalke és a Frankfurt nem is a Bundesligát nyerte meg,

hanem 1945 és 1963 között az egészen más rendszerű bajnokságban bizonyult a legjobbnak. És a harmadosztályú csapatok sikerlistájába nem is számítanak be a Bayern München trófeái.

Itt az idő, hogy lehulljon a lepel a Rekordbajnok titkáról.

Mit is keres itt a világ egyik legjobb és legeredményesebb csapatának, a Bayernnek a neve? Mert a Bundesliga 3-ban valóban egy olyan csapat játszik, amely Münchenben a Sabenerstrassen készül, és olyan címerrel díszített mezben lép pályára, amilyen címerrel eddig tízszer szerepelt társaság BEK, illetve BL-döntőben.

Németországban a klubok utánpótlását, hátterét jelentő játékosok is komoly bajnokságban szerepelnek. Többnyire negyed-, ötödosztályban, ahol teljes jogú tagok: kieshetnek onnan és fel is juthatnak. Azonban a harmadosztály a végállomás felfelé.

A Bayern München amatőrcsapata a harmadosztályba jutást ünnepli Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

Ha valamelyik profi klub amatőrcsapata (ez a hivatalos megnevezése a Bayernnek is itt) feljutó helyen végez akkor is marad, és a mögötte végző vált osztályt.

Kiesni viszont az amatőröknek is lehet.

Ha valaki erre azt mondja, hogy persze, hisz nekik még a tartalékjuk is olyan feltételekkel rendelkezik, ami mások számára megközelíthetetlen annak nincs teljesen igaza. Ugyanis

a Bayern amatőr idén jutott csak fel a Bundesliga 3-ba,

előtte nagyon sokáig alsóbb osztályokban szenvedett. Miközben néha 3-4-5 tőle eredménytelenebb klub amatőrje is itt játszhatott.

Persze ez csak látszólagos siker vagy kudarc, ugyanis ha egy csapatnak jó az utánpótlása, akkor a nagycsapat lerabolja az amatőrt, így utóbbi meggyengül, és negyedik, ötödik osztályba zuhan, de ez tulajdonképpen büszkeség a klubnak. A Bayern amatőr kapujában hétről hétre olyan kapusok (Früchtl és Hoffmann) védenek, akik folyamatosan a profikkal készülnek, és már többször voltak nevezve Bundesliga 1-es mérkőzésre. Magyarul: van német bajnoki aranyérmük.

A Bayern München harmadosztályban szereplő csapata Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

A középhátvéd Lukas Mai is ült már padon Bundesliga 1-es mérkőzésen, vagyis a felfelé mozgás folyamatosan biztosított az itt jól teljesítők számára a világ egyik legjobb (profi!) csapata felé. Viszont a német futball egyik nagy problémája, hogy a harmadik osztályba a többi nagy csapat amatőr társulata nem fér be.

Néhány hónapja ugyanezen a helyen arra biztattam mindenkit, hogy kövesse a Bundesliga 2 hajráját, mert szokás szerint nem kis izgalmakat tartogat majd. Szokás szerint izgalmas is lett. Ezúttal nem nevettetném ki magamat, hogy azt javasoljam, hogy foglalkozzanak a Bundesliga 3-al, mert egy ilyen mondat hazánkban hosszan tartó és jogos hahotával járna. Ám abban talán egyetérthetünk, hogy bizonyára érdekes egy olyan pontvadászat, amelyben az említett csapatok szerepelnek, és a legjobbak számára a másodosztályba jutás a tét, ahol már komolyabb rivaldafény (és pénz) van, míg a gyengébbek számára a teljes elsüllyedés (és amatőrré válás) veszélye fenyeget.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!