A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megdobták a bírót, lefújta a meccset, de még a pályát sem zárták be

EUROPA CHAMPIONSHIP GROUP MATCH ISRAIL- MALTA Horizontal SPORT-ACTION MATCH FOOTBALL
Israeli Alon Harazi (top) heads for the ball in front of Malta's Jeffry Chetcuti (3) during their Euro 2004 qualifying match at Antalya Ataturk stadium in Turkey 10 September 2003. AFP PHOTO/ Mustafa Ozer (Photo by MUSTAFA OZER / AFP)
Vágólapra másolva!
Hétfőn kiderült, hogy az UEFA egyszerűen lesöpörte az asztalról a Budapest Honvéd óvását, amelyet a kispesti klub azok után nyújtott be, hogy botrányos véget ért Romániában a Craiova-Honvéd Európa-liga-selejtező. Az újságokban visszalapozva 1980 decemberében a craiovaihoz hasonló eset történt, de Vallettán a Málta-Lengyelország meccs a lengyelek 2-0-s vezetésénél a 77. percben félbeszakadt. Aztán több nem is történt, mert a FIFA 100 napos gondolkodás után megelégedett azzal, hogy 10 ezer svájci frankra büntették a vétkes máltaiakat. Mindez a "sportszerűség jegyében" történt. A mostanihoz hasonlóan botrányos döntést akkor is nagy tiltakozás övezte.

Az 1982-es spanyolországi vb-re selejtező európai 7. csoportban három csapat, Lengyelország, Málta és az NDK szerepelt. A máltai válogatott 1980. december 7-én hazai pályán fogadta a lengyeleket. Nézzük, mi történt pontosan 39 évvel ezelőtt Vallettán.

A mérkőzés 77. percében a lengyel Lipka gólját megelőzően a partjelző lest intett, de a jugoszláv játékvezető, Dusan Makszimovics felülbírálta kollégáját, és megadta a gólt.

A következő pillanattól kezdve kőzápor zúdult a játéktérre, a célpont a bíró volt,

aki megpróbált az öltözőbe menekülni, de nem tudott, mert a feldühödött máltai szurkolók folyamatosan kövekkel dobálták.

A Gzira Stadion Máltán, itt tört ki a botrány 1980. december 7-én Forrás: Origo

Már a vb-selejtező előtt roppant feszült volt a légkör. A lengyel szövetség írásos beadvánnyal fordult a FIFA-hoz, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség

kötelezze a máltai szövetséget arra, hogy a selejtezőt füves pályán rendezzék meg.

Az idő rövidségére hivatkozva a máltaiak ebbe nem mentek bele, így került a meccs a Gzira Stadion köves-salakos pályájára. (Azért ez elképesztő, hogy 1980-ban ilyen körülmények között kellett megrendezni egy vb-selejtezőt.)

Mivel a mérkőzést nem lehetett folytatni, az a 77. percben félbeszakadt, a lengyelek 2-0-s vezetése győzelemmé változott, így könyvelte el a FIFA. A máltai szövetséget nem zárták ki, így a selejtezősorozat további mérkőzéseit is lejátszhatta. Ugyanakkor érdekes volt a meccs utóélete.

A FIFA fegyelmi bizottsága hónapokig nem foglalkozott az esettel.

1981. március 14-én azt jelentették a hírügynökségek, hogy a késés teljesen érthetetlen, különös tekintettel arra, hogy közelgett az április 4-i Málta-NDK vb-selejtező. Végül két nappal később, március 16-án született meg a döntés. A FIFA 10 ezer svájci frank befizetésére kötelezte a máltai szövetséget, de a pályát nem tiltotta be, így az NDK is ugyanabban a stadionban lépett pályára, ahol a lengyelek elleni meccs félbeszakadt. Magyarul: úgy gondolták, hogy a pálya bezárása miatt a semleges helyszínen lejátszandó meccs helyzeti előnybe hozná az NDK-t. Azt viszont senki sem értette, miért nem lehetett zárt kapus mérkőzést elrendelni.

Erre persze az NDK szövetsége kezdett vad tiltakozásba. A szövetségi kapitány azt mondta, hogy a FIFA döntése igazságtalan,

mert ebben a csoportban az is nagyon sokat számított, hogy ki hány góllal tud nyerni a szigeten.

Az NDK futballvezetői azon méltatlankodtak, hogyha semleges pályára lehetne vinni a meccset, akkor minden bizonnyal nagyobb arányban nyernének, mint a lengyelek. De a FIFA pont ezt nem akarta - szólt a szervezet svájci állásfoglalása. Az NDK-nak tehát ugyancsak a Gzira Stadionban kellett fellépnie, és csak 2-1-re nyert. Végül azonban nem ez döntötte el a továbbjutást, mert a lengyelek mind Chorzówban, mind Lipcsében megverték a keletnémeteket, így ők jutottak ki az 1982-es spanyolországi vb-re.

Címlapfotó: A máltai labdarúgó-válogatott egyik vb-selejtezője (illusztráció)
A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!