Még sosem volt ennyire rossz a BL-ben a rekordgyőztes Real Madrid

Horizontal
Real Madrid's French goalkeeper Alphonse Areola (R) and Real Madrid's Belgian forward Eden Hazard (C) react at the end of the UEFA Champions league Group A football match between Real Madrid and Club Brugge at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on October 1, 2019. (Photo by PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP)
Vágólapra másolva!
Kedden este nyolc mérkőzést rendeztek a Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában. A Zinédine Zidane vezette Real Madrid két találkozó után is nyeretlen a BL-ben. A tavalyi döntős Tottenham akkora verést kapott hazai pályán a Bayern Münchentől, amilyenbe angol csapat még sosem szaladt bele. Jöjjenek a keddi játéknap főszereplői, köztük a mesternégyest lövő Serge Gnabry és a Real Madrid kispadján szebb napokat is megélt Zinédine Zidane.

A csoport

A Real Madrid-Club Brugge mérkőzés rengeteg ember fogadószelvényét elvitte, ugyanis Zinédine Zidane csapata toronymagas esélyesként várta a találkozót, de végül a 2-2-es döntetlennek is örülhetett.

„Mindenki azt hitte, hogy simán legyőznek minket, de felkészültünk, hittünk magunkban, és már a meccs előtt jó érzésünk volt.

Kétgólos vezetés után nyilván jó lett volna győzni, ezért valamilyen szinten csalódott vagyok, de azért örülök is, hogy pontot tudtunk szerezni egy ilyen nagy csapattól" - mondta a találkozó után a nigériai Emmanuel Bonaventure Dennis, aki a hetedik játékos, aki BL-meccsen duplázni tudott a Real Madrid otthonában - Alessandro Del Piero, Alexandre Pato, Klaas-Jan Huntelaar, Lionel Messi, Mario Mandzukic és Pierre-Emerick Aubameyang után.

Szavazzon!

Két meccs, 1 pont. Mi lesz a Real Madriddal a BL-ben?

Emmanuel Bonaventure Dennis illusztris társasághoz csatlakozott Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Burak Akbulut

A 21 éves támadó egyébként óriási Real Madrid-rajongó, a kedvenc játékosa pedig Cristiano Ronaldo. Az iránta való tiszteletből másolta le az ötszörös aranylabdás gólörömét.

„Mindig is nagy rajongója voltam, és nagyon ideges lettem, amikor elhagyta a Bernabéut, ezért úgy döntöttem, hogy ha ma gólt lövök, azt úgy fogom csinálni, ahogy ő" – tette hozzá a belga csapat támadója.

„Pozitívnak kell lennünk, mert pontot szereztünk a Bernabéuban.

Nyilván, ha a félidőben két góllal vezetsz, akkor reménykedsz a győzelemben, de azt is tudod, hogy ha gólt szereznek a második félidőben, akkor nehézségekbe ütközhetsz. Sajnos így tettek" - mondta a belga válogatott kapus, Simon Mignolet, aki az első félidőben bemutatta a játéknap egyik legnagyobb védését.

Zinédine Zidane korántsem volt elégedetlen, pedig a Real Madrid története során először áll két fordulót követően győzelem nélkül a Bajnokok Ligájában.

Az első félidőben is ugyanakkora nyomást kellett volna gyakorolnunk rájuk, mint a másodikban. A második félidőt 2-0-ra megnyertük, de sajnos ez csak egy pontra volt elég. Az eredmény, amit elértünk rossz, az viszont nagyon tetszett, ahogy a játékosaim reagálták 0-2 után" – mondta a háromszoros BL-győztes edző, aki elárulta, hogy Thibaut Courtois-t nem azért cserélte le a szünetben, mert elégedetlen lett volna vele, hanem mert a belga kapus jelezte, hogy nem érzi jól magát.

A Real Madrid edzője látja a fényt az alagút végén Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Zidane valamelyest tényleg elégedett lehet csapata teljesítményével, ugyanis a Real Madrid 2006 decembere óta először jött vissza kétgólos hátrányból. 13 évvel ezelőtt az ukrán Dinamo Kijev csapata ellen tudott egyenlíteni.

Azonban a jövőre nézve intő jel lehet, hogy a Real Madrid sorozatban harmadik hazai Bajnokok Ligája-mérkőzésén került kétgólos hátrányba. Fennállása óta még sosem volt ilyen rossz sorozata a BL rekordbajnokának.

A csoport második meccsén a Paris Saint-Germain – az eltiltott Neymar nélkül – hozta a kötelező győzelmet Isztambulban. A francia bajnokcsapat az Intertől kölcsönvett Mauro Icardi első találatával győzött a Galatasaray otthonában, így százszázalékos teljesítménnyel vezeti a csoportját és a Real Madrid botlásának köszönhetően óriási lépést tett a csoportgyőzelem felé.

Úgy tűnik, Párizsban idén rendben van a csapategység Forrás: AFP/Bulent Kilic

„Nagyon szoros meccset játszottunk, de megérdemeltük a győzelmet. A Galatasaray bátran, agresszíven játszott. Az első húsz percben kihagytunk pár helyzetet, de remek teljesítményt nyújtottunk. Mindannyian együtt harcoltunk, csapatként, és ennek nagyon örülök. A három középpályásunk - Verratti, Marquinhos és Gueye - nagyon jó volt.

- mondta a találkozó után Thomas Tuchel, a PSG vezetőedzője.

Ha már a PSG edzője kiemelte a középpálya összetételét, mi sem mehetünk el szó nélkül a nyáron az Evertontól igazolt Idrissa Gueye neve mellett. A szenegáli válogatott védekező középpályás az idei szezonban hét meccsen lépett pályára, a párizsi csapat pedig úgy nyerte meg mind a hetet, hogy egy gólt sem kapott.

B csoport

A játéknap szenzációját a Bayern München szolgáltatta, amely lehengerlő játékkal, idegenben győzte le 7-2-re az előző szezonban BL-döntős Tottenham Hotspur csapatát. A találkozó hőse a mesternégyest lövő Serge Gnabry volt, aki a meccset megelőzően még nem lőtt gólt a Bajnokok Ligájában.

„Nehéz ezt szavakba önteni, hét kettőre nyertünk, erre senki nem gondolt közülünk. Négy gólt lőni egy meccsen, csodás érzés. Nagyszerűen játszottunk, talán most a legjobban.

Nem hiszem, hogy sokan lőnének hét gólt a Tottenhamnek. Elképzelem, mennyire örülnek most az Arsenal-szurkolók

- mondta Serge Gnabry, aki Arsenal-nevelésként a meccs után finoman oda is szúrt a Tottenhamnek a közösségi-oldalán.

3-1 vagy 4-2 után megállhattunk volna, de nem tettük. Még több gólt akartunk lőni. Ez egy üzenet mindenkinek. Persze ilyen eredmények nem gyakran fordulnak elő, ezért a földön kell maradnunk. Ha így teszünk, jönnek majd ehhez hasonló eredmények" – tette hozzá a német válogatott támadó, aki a második félidőben lőtt mesternégyesével BL-rekordot állított fel. Elmondása szerint legutóbb gyerekkorában sikerült egy meccsen négy gólt lőnie.

Serge Gnabry élete meccsét játszotta a Tottenham ellen Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Matthias Balk

Niko Kovac, a Bayern München horvát edzője szerényen értékelt. Neuer védéseit és Lewandowski szünet előtti gólját emelte ki.

„Harminc perc után nem úgy tűnt, hogy a vége hét kettő lesz ide.

Voltak problémáink a védelemmel, és Manuel Neuernek kellett megmentenie bennünket pár világklasszis védéssel. Ezt követően sokkal jobban futballoztunk, a lehető legjobbkor találtunk be, a kulcs a félidő előtt szerzett gól volt" – nyilatkozta Niko Kovac.

Mauricio Pochettino, a Tottenham edzője elkeseredetten nyilatkozott a lefújás után, de bízik csapata talpra állásában.

„Nehéz elfogadni egy ilyen vereséget, de ha az ellenfél ilyen klinikai pontossággal teszi a dolgát, mint most, akkor nincs mit tenni. Nagyon idegesek vagyunk, de együtt kell kimásznunk ebből a gödörből, mentálisan erősnek kell most lennünk.

– mondta a Tottenham edzője, akinek a csapata júniusban még BL-döntőt játszott, most pedig akkora verést kapott, amilyet angol csapat hazai pályán még sosem.

Mauricio Pochettino gondterhelten értékelt a meccs után Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Matthias Balk

A Bayern rendkívül hatékony volt, minden egyes lövéséből gól lett.

Éppen ezt nehéz feldolgozni, de tovább kell lépnünk, ezzel a helyzettel szembe kell nézni. Nem szabad bűnösöket keresni vagy elmenekülni. Harminc percig nagyon jól futballoztunk, egységesen, agresszíven játszottunk, működött a letámadásunk. Pechesek voltunk, hogy a szünet előtt kaptunk gólt, aztán már klinikai pontossággal támadtak. Nyolc vagy kilenc perc telt el a második félidőből, és máris négy egy volt oda.

– tette hozzá az argentin szakember.

A Tottenham edzőjének nincs miért elkeserednie, ugyanis csapata nincs világverő csoportban, így a következő négy meccsen kiharcolhatja a továbbjutást. Ráadásul a 2003/2004-es szezonban a spanyol Deportivo La Coruna is 8-3-ra kikapott az AS Monaco elleni csoportmeccsen, mégis bejutott a legjobb négy közé.

C csoport

A C csoportban a Ferencvárost a BL-selejtezőből kiejtő Dinamo Zagreb több mint egy órán át remekül tartotta magát Manchesterben, de a 66. percben a City egy gyönyörűen felépített támadás végén Raheem Sterling góljával megszerezte a vezetést, majd Phil Foden 95. percben lőtt góljával bebiztosította a győzelmet.

„Miután gólt kaptunk, megpróbáltunk többet támadni, és nyílt meccset játszottunk a Manchester Cityvel. Végig meccsben voltunk, és ez nem kis dolog egy olyan csapat ellen, amely magasabb szinten van, mint mi" - mondta a lefújás után Nenad Bjelica, a Dinamo Zagreb edzője.

Manchesterben kevesen ússzák meg két bekapott góllal Forrás: AFP/Anthony Devlin

„Jó meccset játszottunk, megnehezítettük a dolgukat, hiszen viszonylag későn tudtak csak gólt szerezni.

Felemelt fejjel és motiváltan térhetünk haza, annak reményében, hogy ha keményen dolgozunk, továbbjuthatunk a csoportból"

- értékelt a zágrábiak spanyol sztárja, Dani Olmo.

D csoport

A végső győzelemre is esélyes Juventus 3-0-ra győzött a Bayer Leverkusen ellen. A találkozó legszebb gólját az argentin Gonzalo Higuaín szerezte, aki hatalmas ovációban részesült.

„Remekül játszottunk, olyan elszántsággal, amire szükség van.

Ez a győzelem közelebb visz minket a továbbjutáshoz, de még nagyon sok a tennivalónk" – mondta az argentin csatár.

A csoport másik mérkőzésén az Atlético Madrid a portugál tinisztár, Joao Felix és a ghánai Thomas Partey találataival nyert a Lokomotiv Moszkva otthonában.

„Boldog vagyok, hogy megszereztem az első gólomat a Bajnokok Ligájában. Nagyszerűen játszottunk, és ami még fontosabb, hogy megszereztük a három pontot.

Hárman együtt – Diego Costával és Alváro Moratával – nagyon jól működünk elől. Majd meglátjuk, hogy a vezetőedző továbbviszi-e ezt a taktikát"

- mondta a meccs után a nyáron 126 millió euróért igazolt Joao Felix, aki az Atlético Madrid történetének legfiatalabb játékosa lett, aki gólt lőtt a Bajnokok Ligájában.

Hosszabbítás

Végül jöjjön néhány érdekesség, különleges statisztika a keddi játéknapról.

  • Az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo lőtte a Juventus harmadik gólját a Bayer Leverkusen ellen, ezzel pedig már 33 csapatnak talált be a Bajnokok Ligájában, ezzel beérte a Real Madrid legendáját, Raúl Gonzálezt.
  • Cristiano Ronaldo 102 győztes meccsén lépett pályára a Bajnokok Ligájában, ezzel pedig megelőzte a korábbi rekorder Iker Casillast, akinek 101 megnyert meccse van.
  • Sergio Ramos, a Real Madrid védője már a tizedik BL-szezonjában szerzett gólt. Rajta kívül erre a bravúrra csak az FC Barcelona védője, Gerard Piqué volt képes.
  • Robert Lewandowski, a Bayern München támadója már 10 meccsen 14 gólt lőtt az idei szezonban. Többet, mint bárki más az öt európai top bajnokságból.
  • Serge Gnabry, a Bayern München támadója mesternégyest lőtt a Tottenhamnak – a BL-történelemben elsőként a második 45 percben.
  • Serge Gnabry a második német játékos, aki mesternégyest szerzett a Bajnokok Ligájában. Az eddigi csúcstartó Mario Gomez volt, aki 2012 márciusában a Basel ellen 7-0-ra megnyert meccsen ért el mesternégyest.
  • Serge Gnabry az első játékos Cristiano Ronaldo óta, aki mesternégyest lőtt a Bajnokok Ligájában. A portugál szupersztár már 2015-ben a Malmö elleni csoportmeccsen talált be négyszer.
  • Csak két játékos van a Bajnokok Ligájában, aki mesternégyest lőtt angol csapat ellen: Lionel Messi (2010-ben az Arsenal ellen) és Serge Gnabry.
  • A Bayern München másodszor lőtt hét gólt idegenbeli Bajnokok Ligája-meccsen. Legutóbb 2014 októberében, az AS Roma ellen 7-1-re megnyert csoportmeccsen.
  • A Bayern München a legutóbbi 10 idegenbeli BL-meccséből egyet sem vesztett el (hét győzelem és három döntetlen), ezzel pedig beállította a 2012 októbere és 2014 áprilisa között felállított klubrekordját.
  • Federico Bernardeschi, a Juventus olasz támadója legutóbb 2019 januárjában, a Bologna ellen szerzett gólt egy Olasz Kupa-mérkőzésen. Azóta 56 lövéssel kísérletezett, mire végre betalált a Leverkusen ellen.
  • A Tottenham Hotspur a legnagyobb arányú európai kupavereségét szenvedte el azóta, hogy 1995 júliusában 8-0-ra kikapott a német Köln vendégeként az Intertotó-kupában.
  • A Tottenham 2-7-es hazai veresége a legnagyobb arányú vereség, amelybe angol csapat valaha is beleszaladt hazai pályán a Bajnokok Ligájában.
Történelmi vereség Észak-Londonban Forrás: AFP/Glyn Kirk

  • Raheem Sterling a Manchester City legutóbbi 16 hazai mérkőzésén 18 gólban játszott szerepet - 11 góllal és 7 gólpasszal.
  • A Real Madrid 2006 decembere óta először tudta megúszni a vereséget, amikor két- vagy annál többgólos hátrányba került. A madridiak akkor a Dinamo Kijev ellen tudtak 0-2-ről visszakapaszkodni.
  • Joao Felix, az Atlético Madrid portugál támadója 19 évesen és 325 naposan a klub történetének legfiatalabb BL-gólszerzője lett, megelőzve a korábbi rekorder Sergio Agüerót, aki 20 évesen és 106 naposan lőtt gólt a PSV-nek még 2008-ban.
  • Csak három játékos van a Bajnokok Ligája-történelemben, aki 14 egymást követő szezonban is gólt tudott lőni: Raúl González, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo.
Cristiano Ronaldo újabb mérföldkőhöz érkezett Forrás: AFP/Isabella Bonotto

Bajnokok Ligája, csoportkör, 2. forduló

A csoport:
Galatasaray (török) - Paris Saint-Germain (francia) 0-1 (0-0)
g: Icardi (52.)

Real Madrid (spanyol)-Club Brugge (belga) 2-2 (0-2)
g.: S. Ramos (55.), Casemiro (86.), illetve Bonaventure (9., 39.)
kiállítva: Vormer (84. - Brugge)

B csoport:
Tottenham Hotspur (angol)-Bayern München (német) 2-7 (1-2)
g.: Szon (12.), Kane (61. - tizenegyesből), illetve Kimmich (15.), Lewandowski (45., 87.), Gnabry (53., 55., 83., 88.)

Crvena zvezda (szerb)-Olimpiakosz Pireusz (görög) 3-1 (0-1)
g.: Vulic (62.), Milunovic (87.), Boakye (90.), illetve Rúben Semedo (37.)
kiállítva: Benzia (58. - Olimpiakosz)

C csoport:
Manchester City (angol)-Dinamo Zagreb (horvát) 2-0 (0-0)
g.: Sterling (66.), Foden (90+5.)

Atalanta (olasz)-Sahtar Donyeck (ukrán) 1-2 (1-1)
g.: Zapata (28.), illetve Júnior Moraes (41.), Solomon (90+5.)

D csoport:
Juventus (olasz)-Bayer Leverkusen (német) 3-0 (1-0)
g.: Higuaín (17.), Bernardeschi (62.), C. Ronaldo (89.)

Lokomotiv Moszkva (orosz)-Atlético Madrid (spanyol) 0-2 (0-0)
g.: J. Félix (48.), Thomas (58.)