Vágólapra másolva!
A még három aktív korábbi győztes közül sem Lionel Messi, sem Cristiano Ronaldo, sem Luis Suárez nem tagja a legeredményesebb góllövőket tartalmazó Európai aranycipő listájának. Az öt topligából legjobban Robert Lewandowski áll, aki második az észt bajnokság gólkirálya, Erik Sorga mögött.

A pontozásban a bajnokságok nehézségét azzal próbálják meg ellensúlyozni, hogy a legrangosabb európai bajnokságok góljait kétszeres (angol, francia, német, olasz, spanyol), illetve másfélszeres (pl. holland, orosz, portugál, stb.) szorzóval számítják. A lista élén az észt bajnokság gólkirálya, Erik Sorga áll jelenleg. Azonban mivel az észt bajnokság nem őszi-tavaszi rendszerben zajlik, ezért 27 szerzett gólja mellé már biztosan nem fog többet szerezni.

Az észt bajnokság mellett tavaszi-őszi rendszerben rendezik a fehérorosz, a norvég és a svéd bajnokságokat is, így a lista 3-8. helyén álló labdarúgóknak egyaránt kevesebb mint öt mérkőzésük van már csak a kapuba találni.

Európai aranycipő 2019-20, a legjobb 10 góllövő 2019. október 8-án Forrás: Origo

Az öt topligát figyelembe véve Robert Lewandowskinak van a legtöbb gólja, aki a Bayern München eddigi hét Bundesliga-mérkőzésén 11 gólt szerzett. Őt követi a Chelsea 22 éves fiatalja, Tammy Abraham és Sergio Agüero 8-8 góllal, akik holtversenyben vezetik a Premier League góllövőlistáját. A Serie A-ban Ciro Immobile, a Ligue 1-ben Victor Osimhen, a spanyol bajnokságban pedig Karim Benzema, Loren Morón és Gerard Moreno állnak az élen.

A korábbi hatszoros aranycipős Lionel Messinek egy, Cristiano Ronaldónak pedig három gólja van eddig a 2019-20-as szezonban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!