Vágólapra másolva!
Az első osztályba 25 év után visszajutó portugál kiscsapat, a Famalicao vezeti a portugál labdarúgó-bajnokságot. Az észak-portugálok veretlenül állnak a tabella élén, megelőzve a nagy hármast, a Benfica, Porto, és a Sporting együtteseit.

A Famalicao legutóbb 25 éve, az 1993-94-es szezonban volt tagja a portugál első osztály mezőnyének. Akkor négy idényt tudtak a legjobbak között futballozni, mielőtt 1994-ben kiestek a másodosztályba. A csapat ezután igazi mélyrepülésbe kezdett; a 2008-09-es szezonban az ötödosztályban érte legválságosabb időszakát. Innen küzdötték vissza magukat napjainkra a legjobbak közé.

A főként brazilokra építő (11 brazil tagja van a bő keretnek) csapat az első hét játéknapon csak a Vitoria Guimaraes otthonában veszített pontot, másik hat mérkőzését megnyerte. Kiemelendő, hogy legutóbbi két mérkőzésén a félidőben egyaránt hátrányban volt, azonban a második félidőben sikerült fordítaniuk. A nagyobb bravúr a Sporting elleni fordítás volt, mely a csapat eddigi legnagyobb győzelme az ősszel.

A Sporting otthonában elért 2-1-es győzelmet egy 23,6 éves átlagéletkorú kezdővel sikerült elérniük.

A gólokért a Fábio Martins – Anderson páros a felelős, akik eddig 4-4 góllal vették ki a részüket a menetelésből. A legrutinosabb játékos a 35 éves brazil kapus, Rafael Defendi. A mezőnyjátékosok közül csak a - szintén brazil - védő, Lionn töltötte be a harmincat.

A legjobban csengő név a keretben a 19 éves Gustavo Assuncao neve, akinek az édesapja az Atlético Madriddal két Európa-ligát, a Portóval három portugál bajnokságot nyerő brazil Paulo Assuncao.

Hogy mennyire nem indokolja semmi a Famalicao szárnyalását, jól jelzi, hogy

ez a csapatot vezető Joao Pedro Sousa első idénye vezetőedzőként.

A 48 éves Sousa az elmúlt hét évben Marco Silva másodedzője volt öt különböző csapatnál. Sousa a szezon előtt két éves megállapodást írt alá a klubbal, munkáját rögtön az első hónapban elismerték már Portugália-szerte is: ő lett a hónap menedzsere augusztusban a bajnokságban.

Új név a portugál bajnokság élén: Famalicao Forrás: NurPhoto/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

A Sporting és a Belenenses elleni fordítások után a Famalicao 19 ponttal vezeti a 18 csapatos portugál bajnokságot, egy ponttal megelőzve a Benficát és a Portót. A rendkívül hosszú, négy hetes szünet után két nehéz idegenbeli mérkőzés következik, normál esetben a Porto (október 27.) és a Braga (november 3.) otthonában sem a Famalicao lenne az esélyes.

A 2019-es naptári évet december 15-én a Benfica ellen zárják – szintén idegenben -, így Karácsonyra már tudni fogjuk, hogy meddig tart az európai klubfutball egyik legnagyobb őszi csodája.

Mindent egy helyen az Eb-ről