Vágólapra másolva!
Nehéz lenne azzal a kijelentéssel vitatkozni, hogy korunk két legkiemelkedőbb labdarúgója az egyaránt ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo és Lionel Messi. Abban viszont már a szurkolók között is éles szóváltások zajlanak, hogy melyikük a jobb játékos. Szinte lehetetlen igazságot tenni a világ két legjobbja között, de ezúttal sem ez a cél. Inkább arra voltunk kíváncsiak, hogy a válogatottban a portugál vagy az argentin zseni döntött el több fontos mérkőzést, azaz melyikük szerzett több sorsdöntő gólt az eddigi pályafutása során.

C. Ronaldo Messi előtt jár a válogatottban

Senkit nem akarunk száraz tényekkel untatni, ám a tisztánlátás miatt azért érdemes pár adatot megemlíteni, miből is lehetett meríteni. Lionel Messi eddigi pályafutása során összesen 136 mérkőzésen 68 gólt szerzett a nemzeti csapatban, ebből a számból azonnal kiesik 45 találkozó, na meg 32 találat, ugyanis ezek barátságos mérkőzések voltak, amelyeket pedig nem érdemes vizsgálni, ha sorsdöntő gólokról beszélünk.

Cristiano Ronaldo esetében az összecsapások és a gólok száma is magasabb (162/95), amely nemcsak az életkorából – a portugál 34, az argentin 32 éves – adódik,

hanem mert CR európai játékosként sokkal több sorozatban kipróbálhatta magát (például az Eb-selejtezők, vagy éppen a Nemzetek Ligája).

Cristiano Ronaldo valahogy jobban megtalálta a helyét a válogatottban, mint Lionel Messi Forrás: Origo

Nem szeretnénk így az elején lelőni a poént sem, de

talán senki nem fog meglepődni, hogy a sorsdöntő gólok tekintetében is jobban áll Ronaldo a legfőbb riválisánál a válogatott szerepléseket tekintve,

amely közel sem biztos, hogy csak azért van, mert több mérkőzést játszott. Gyakran megemlítik Lionel Messivel kapcsolatban, hogy a válogatottban meg sem tudja közelíteni azt a formát, játékot, amelyet az FC Barcelonánál mutat. A világklasszis játékos képtelen győzelemre vezetni nagy tornán Argentínát. 2014-ben Németország ellen bukták el a világbajnoki döntőt, de három alkalommal (2007, 2015, 2016) a Copa América fináléját is elvesztette Argentína.

Messit ezek miatt örök vesztesnek tartják

még akkor is, ha 2008-ban Pekingben a csúcsra ért az olimpián (az ötkarikás játékokon a válogatottak 23 éven aluli csapatai indulnak, és bár a szabályok szerint mindig van lehetőség idősebb játékos nevezésére is, nem tartozik a komoly tornák közé a labdarúgásban.).

Mi számít sorsdöntő gólnak?

Olyan felnőtt válogatottban lőtt gólt, gólokat vettünk figyelembe, amikor döntetlen állásnál – legyen ez 0-0, 1-1, vagy éppen 2-2 – az adott játékos találatával dőlt el a találkozó (csak tétmeccsek). A vizsgálatunk során figyelembe vettük, ha Messi vagy Ronaldo több góllal fordította meg a mérkőzést vesztes állásból. Sokszor előfordult a két játékos pályafutása során, hogy a válogatott egy góllal nyert, azonban a focisták az első, egyenlítő, vagy éppen a sokadik gólt szerezték, a döntő találatot valamelyik csapattársuk érte el, ezeket nem vettük figyelembe, hiába kellett az adott gól a sikerhez.

Cristiano Ronaldónál már más a helyzet, a 2016-os Európa-bajnokságon Franciaország, illetve a Nemzetek Ligájában Hollandia ellen is felért a csúcsra a válogatottal, amelyben számos mérkőzést döntött el a góljaival.

A számok Messi ellen dolgoznak

A számok szerelmesei kedvéért jöjjenek a tények.

Cristiano Ronaldo tizenegy mérkőzést döntött el a válogatottban, míg Lionel Messi „csak" négyet.

De melyek ezek a találkozók, és végül mennyit ért a nemzeti csapatnak egy-egy siker? Kezdjük először a Barcelona argentin világklasszisával.

Lionel Messi nem tudta a világbajnokág vagy a Copa América csúcsára ültetni Argentínát Forrás: AFP/Benjamin Cremel

Messi a vb-selejtezőkön háromszor, illetve egy világbajnoki mérkőzésen szerzett sorsdöntő gólt.

Érdekesség, hogy a Copa Américán nem volt olyan meccs, amelyet az ő találatával nyert volna meg Argentína. Elsőként a 2014-es világbajnokságig kell visszaugrani az időben, amikor a csoportmérkőzések során Argentína Messi 90. percben szerzett találatával győzte le Iránt, végül csoportelsőként jutott tovább.

A dél-amerikai válogatott egészen a döntőig menetelt – nem elsősorban Messi remeklése miatt –, de ott a döntőben hosszabbítás után 1-0-ra kikapott, így nem sikerült elérni a nagy álmot, a világbajnoki címet.

Ami a vb-selejtezőket illeti, egyszer 2016-ban, illetve kétszer 2017-ben vált főszereplővé a támadó. 2016 szeptemberében a Barca játékosának a 43. percben szerzett találatával sikerült legyőzni Uruguayt 1-0-ra.

Messi 2017-ben két alkalommal döntött el meccset,

nagy szerepet vállalva abban, hogy Argentína a 3. helyen zárva kvalifikálja magát a 2018-as oroszországi vb-re.

Az argentinokat éppen Uruguay és Brazília tudta megelőzni.

Elsőként egy ugyancsak egygólos mérkőzésen Chile ellen büntetőből volt eredményes Messi, amely végül újabb három fontos pontot jelentett.

Végül pedig jött az argentin zseni talán legjobb meccse Ecuador otthonában. A hazai csapat már az első percben vezetéshez jutott, de Messi mesterhármasával fordítani tudott Argentína a kezdeti ijedtség ellenére.

A portugál világklasszis a fontos gólok szerzője

Cristiano Ronaldo a klubkarrierjében is bizonyította, hogy bárhol megállja a helyét, legyen az Sporting, a Manchester United, a Real Madrid, vagy éppen jelenleg a Juventus.

A portugál esetében a válogatott sem jelent kivételt, a nemzeti csapatban is kiválóan teljesít,

amelyet jól bizonyít a 162 fellépésen szerzett 95 gólja is. Az ötszörös aranylabdás focista világ- és Európa-bajnokságokon, selejtezőkön, Konföderációs-kupán és a Nemzetek Ligájában is szerzett sorsdöntő gólt. Összesen 11 olyan találkozó volt, amelyeken Portugália neki köszönhette a három pont sorsát.

Cristiano Ronaldo a válogatottal is gyűjti a trófeákat, amelyekhez fontos gólokkal járult hozzá Forrás: NurPhoto/Pedro Fiuza

Először nézzük a vb- és Eb-selejtezőket. 14 évvel ezelőtt, 2005 júniusában Portugália 1-0-ra nyert vb-selejtezőn Észtország ellen, méghozzá C. Ronaldo 33. percben szerzett találatával. A portugálok végül csoportelsőként, vereség nélkül jutottak ki a 2006-os németországi viadalra.

A következő Ronaldo által eldöntött vb-selejtezőre 2013-ig kellett várni, ám akkor a világklasszis támadó nagyjából egymaga verte meg Svédországot.

A párharc minden bizonnyal ott van a pályafutása legszebb emlékei között.

Az első mérkőzésen hazai pályán a 82. percben szerzett CR-találattal szerzett előnyt Portugália, majd a visszavágón hiába vezettek 2-1-re a svédek, Ronaldo fordítani tudott, a találkozón pedig mesterhármast szerzett.

Az első mérkőzés:

A visszavágó:

A svédek elleni párharchoz tartozik egy érdekes történet is. A 2013-as Aranylabda-szavazásnál mindenki biztosra vette, hogy a Bayern Münchennel triplázó Franck Ribéry fogja kapni a díjat, de a FIFA meghosszabbította a szavazás határidejét, ez pedig elég volt Ronaldónak arra, hogy egyedül megverje a svédeket a pótselejtezőn. Sokak szerint ennek köszönhetően lett a portugál támadó az aranylabdás ebben az esztendőben.

Az Eb-selejtezőkön sem tétlenkedett Ronaldo,

az örmények biztosan nem felejtik el a portugál támadót.

2014 októberében Dánia ellen idegben szerzett hihetetlenül fontos három pontot érő gólt a 90. percben, amely meg is alapozta a portugálok további szereplését.

Itt még nem volt vége C. Ronaldo főszereplésnek, amelyet elsősorban Örményország bánt. Előbb hazai pályán nyertek a portugálok az ötszörös aranylabdás támadó 72. percben szerzett góljával 1-0-ra, majd hét hónappal később idegenben győztek 3-2-re, méghozzá CR mesterhármasának köszönhetően. A meccsen Marcos Pizzellinek köszönhetően jutottak előnyhöz a 14. percben, de ezt követően Ronaldo háromszor is beköszönt.

A két csapat portugáliai mérkőzése:

Az örményországi találkozó:

A portugálok végül csoportelsőként jutottak ki a 2016-os franciaországi Eb-re, amelyen a magyar válogatott is ott volt, sőt a csoportmérkőzésen 3-3-as döntetlent játszott Ronaldóék ellen. A Juve támadója két gólt szerzett azon a meccsen, de szerencsére ez nem ért győzelmet.

Nemcsak a selejtezőkön, hanem a nagy tornákon is villogott a portugál sztár.

2012-ben Hollandia ellen Rafael van der Vaart találatát követően CR két találatával fordított Portugália.

Ronaldo a kieséses szakaszban is döntött el meccset, Portugália a negyeddöntőben 1-0-ra verte Csehországot. Az már más kérdés, hogy az ukrán-lengyel közös rendezésű kontinensviadalon végül a spanyolok tizenegyesrúgások után megállították a portugálokat az elődöntőben.

Ami a világbajnokságokat illeti, a 2014-es brazíliai vb-n Ronaldo 1-1-es állásnál, a 80. percben döntötte el a Ghána elleni csoportmeccset. Az már megint más kérdés, hogy ez is kevésnek bizonyult, mivel Németország és az Egyesült Államok is megelőzte a portugálokat, akik így a csoportból sem mentek tovább.

Négy évvel később Oroszországban Ronaldo jelentette a Marokkó elleni 1-0-s győzelem alkalmával

a különbséget, Portugália pedig Spanyolország mögött tovább is jutott a csoportból. A kieséses szakasz már nem sikerült ilyen jól, a nyolcaddöntőben Uruguay jelentette a végállomást (1-2).

Ám még itt sincs vége a sornak. 2017-ben a Konföderációs-kupán bronzérmet szerző Portugália a csoportmeccsen 1-0-ra verte a házigazda oroszokat, a találkozó egyetlen találatát ezúttal is Cristiano Ronaldo szerezte.

C. Ronaldo utolsó nagy dobása a válogatottban pedig idén volt, a Nemzetek Ligája elődöntőjében, amikor

a Juventus játékosa mesterhármast szerzett,

1-1-es állás után kétszer is eredményes tudott lenni. A portugálok megnyerték a hollandok elleni döntőt is (1-0), annak ellenére, hogy ezen a meccsen nem szerzett gólt Ronaldo.

Ezekből a mérkőzésekből is látszik, hogy mindkét játékos képes elképesztő villanásokra a válogatottban is, illetve sokszor a hátukon vezetik a nemzeti csapatukat. Viszont ahogy azt már a korábbiakban is írtuk,

Cristiano Ronaldónak valahogy sokkal jobban fekszik a portugál válogatott stílusa, mint Lionel Messinek az argentin,

így nem meglepő, hogy ha a címeres mezben kell bizonyítani, akkor a két világklasszis közül a portugál az igazi király.

Mindent egy helyen az Eb-ről