Minden idők egyik legizgalmasabb Bundesliga-tavasza jön

Soccer 1. Bundesliga / RB Leipzig - FC Bayern Munich 1-1. First League Sports Sports jersey 19 professional footballer MATCH season 2019 database DFL 20 men Bundesliga 2020.1.Liga league match soccer FOOTBALL footballer club shirt Club Dress club football
goalchance Muenchen with goalkeeper Peter GULACSI (L), Willi ORBAN (L) and Jerome BOATENG (FC Bayern Munich). Box scene. Action. Soccer 1. Bundesliga, 4.matchday, matchday04, RB Leipzig (L) - FC Bayern Munich (M), on 09/14/2019 in LEIPZIG 1-1. REDBULLARENA, DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPH AS IMAGE SEQUENCES AND / OR QUASI VIDEO. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Pénteken este a Schalke 04 – Mönchengladbach mérkőzéssel folytatódik a német labdarúgó-bajnokság. A Lipcse, a Mönchengladbach, a Bayern, de még a Dortmund is megnyerheti ezt a bajnokságot, amelyet – hosszú idő után – nem fullaszt unalomba a rekordbajnok Bayern München.

Valószínűleg nincs a világon egyetlen olyan Bundesligával foglalkozó szakíró, aki megtippelte volna, hogy a bajnokság felénél ez lesz a sorrend:

  • 1. Leipzig 37 pont
  • 2. Mönchengladbach 35 pont
  • 3. Bayern 33 pont

De minden tévedő tippelőnek van egy mentsége: a Bundesliga edzői sem gondoltak ilyen őszre. Mert vegyük csak elő a Kicker szezon előtt kiadott példányát és olvassuk el újból mit mondott a 18 tréner. Tizenketten mondták, hogy a Bayern lesz a bajnok, egy tippelt a Dortmund bajnoki címére és öten úgy vélték, hogy a Bayern-Dortmund páros egyike lesz a befutó. Julius Nagelsmann, az őszi bajnok Leipzig edzője is a bajorokat tippelte. Saját csapatát pedig az első négybe várta.

Julian Nagelsmann csapata a Bajnokok Ligája csoportkörből is továbbjutott Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jan Woitas

A várakozásokra alaposan rácáfolt a bajnokság első felvonása. A szurkolók erősorrendjére is. Ugyanis a mérvadó német orgánum több mint 100 ezer olvasójának 49,3 %-a a Dortmundot, 36,9 %-a a Bayernt és csak 3,4 %-a várta/várja az első helyre a Leipziget. Az élmezőny tehát korántsem a várakozásoknak megfelelően alakult. De így van ez jól. Mert ettől izgalmas egy bajnokság.

Olyan volt a Bundesliga, amilyennek mindenki szeretne látni egy bajnokságot. Nem csak magas színvonal, látványos mérkőzések, hanem végre ismét izgalmak.

Talán titokban még a Bayern szurkolói is örülnek ennek a váratlanul feszült, kiszámíthatatlan ősznek. Mert amikor a rekordbajnok már utcahosszal vezette a tabellát március közepére – a végére lankadt a koncentrációja, és ez megbosszulta magát a Bajnokok Ligájában. Most a müncheni alakulat nem üldözött, hanem üldöző, és ez egészen más téli felkészülést követelt meg. Ráadásul olyan edző vezeti, aki még soha nem volt a szakmai munka elsőszámú irányítója komoly helyen. Eddig – erős túlzással — a bójákat rakosgatta, a bemelegítő köröket számolgatta, most meg – ismét csak erős túlzással -- Bajnokok Ligája-győzelemre készül a világ egyik legnépszerűbb csapatával.

Hans-Dieter Flick irányításával megindult felfelé a Bayern München Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Werner Eifried

A rekordbajnok óriási változáson ment át a nyáron, és nem is úgy kezdte a szezont, ahogy azt drukkerei várták. Pedig ha jól belegondol valaki, ilyen játékoskeret változást követően egy ideig törvényszerű az alacsonyabban teljesítés. És ebbe elvileg beleférhetett volna a Hertha elleni rajt döntetlenje és a Hoffenheimtől elszenvedett hazai vereség is. Az nem fért bele, hogy Niko Kovacnak megromlott a viszonya a játékosok többségével és nemcsak a személyzeti politikája vallott kudarcot, hanem néhányszor a csapat szerkezete is. Így aztán – bármilyen furcsa ezt kijelenteni - kapóra jött a megsemmisítő frankfurti vereség, mert volt indok a menesztésére. Viszonylag csendben, sárdobálás nélkül távozott és a csapat jó része ettől fellélegzett és felszabadultan kezdett el focizni. A Flick-korszakban is becsúszott két vereség, de mindenki látta, hogy a Leverkusen és a Gladbach ellen leírhatatlan balszerencse üldözte a csapatot. És senki nem akart az illetékesek közül ezek miatt rutinos trénert a nullkilométeres helyére. Bár ha az utolsó két meccsen nem érkezik a hajrában egy olyan holland tini, mint Joshua Zirkzee - aki az év elején kiadott Kicker-listán még nem szerepelt, és így négy ponttal kevesebbel zár a csapat -, akkor lehet, hogy edzőkereséssel telik a téli szünet.

Arjen Robben visszavonulása után újabb holland sztárja lesz a Bayernnek? Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/Marcel Engelbrec

Így Flick iránt életben maradt a bizalom és mindenki elfelejtette a döntéshozók közül, hogy a Kovac-érában sem volt minden rossz. A lipcsei rangadón egy agyonnyert első félidő után bukott két pontot a csapat, a BL-ben gálaelőadást tartott Londonban, továbbá a frankfurti kivégzés során szinte végig emberhátrányban küszködött az egyébként is sérülésektől sújtott védelem.

A sérüléseket (is) okolhatja a Dortmund, hogy a várt szint alatt teljesített. Ugyan eggyel kevesebb vereséget szenvedett el, mint a Bayern, de a 17 mérkőzéséből csak nyolcat tudott megnyerni. Senkinek nincs több döntetlenje mint a Borussiának. A hárompontos rendszerben ezzel nem nagyon lehet haladni.

A BVB agyonnyert meccset szórakozott el burleszkfilmekbe illő jelenetekkel a listavezető ellen, míg a sereghajtóval szemben háromgólos hátrányban volt hajlandó elkezdeni a meccset.

Reménytelenül buta teljesítménnyel kapott ki az Union otthonában, míg a Bayern felmosta vele az Allianzot. Ezek kétségkívül edzői hibák (is), Favre állását tulajdonképpen az mentette meg, hogy a Barcelona B csapata továbbjuttatta a Bajnokok Ligája csoportköréből.

Lucien Favre esetleges kirúgásáról rengeteget cikkeztek ősszel Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Friso Gentsch

A Leipzig és a Gladbach okosan, ügyesen és talán kissé szerencsésen kihasználta a Bayern és a Dortmund bukdácsolását. Mindkét csapat az építkezés fázisánál tart, vagyis lesz még ennél jobb is. Ha valamelyikük esetében ez már a tavasszal bekövetkezik, az bajnok lehet. Erre inkább a volt NDK területén található Lipcse csapatának van több esélye. Egyrészt azért, mert ez a csapat már a nyáron is túl volt az alapok lerakásán, így az egyre magasabban jegyzett Nagelsmann-nak csak a saját tudását kellett hozzátennie. Tapasztalatról egy 32 éves tréner esetében még nagyon nem beszélhetünk, ám ha majd ez is párosul a már most meglévő szakmai tudással, akkor Németország legnagyobb edzői közé kerülhet. Pedig az nem egy kis tudású, kis létszámú, és sikerekben sem szűkölködő csoport. Ha idén célba ér Gulácsiékkal akkor már ott fog kopogtatni a legnagyobbak ajtaján. Jó volt nézni a csapatot az ősszel. Gulácsi továbbra is megbízható, a védelem akkor is rendben volt, amikor Orbán időleges kiszállt belőle, Werner pedig élete legjobb hónapjain van túl.

Utóbbi valószínűleg mostanra fogta fel, hogy gyakorlatilag egyetlen német állampolgárságú csatárként milyen teljesítményt vár tőle a közvélemény.

Nagy kérdés, hogy fogja-e bírni a Leipzig a Bajnokok Ligája mellett a folyamatos hétvégi nyomást, mert előbbiben minden esélye megvan, hogy ne csak a Tottenham elleni páros-mérkőzés várjon rá. És válogatott játékosai hármas terhelés elé néznek, hiszen egy részük Európa-bajnokságra készül, mások (pl. Gulácsi) nemzeti csapatukkal vívnak élet-halál harcot a kontinenstornán való szereplésért.

Timo Werner 18 gólt lőtt az őszi szezezonban Forrás: AFP/Ina Fassbender

A Gladbachnak nincs gondja a nemzetközi szerepléssel. Peches, de úgy is fogalmazható, hogy megalázó módon esett ki egy nevetségesen gyenge csoportból az Európa-ligában. És már a Német Kupában sincs versenyben, igaz a dortmundi búcsú miatt nem kell szégyenkezni. Hátul stabil, otthon jó. Ám idegenben már sebezhetőbb, ráadásul tavasszal Lipcsébe, Münchenbe és Gelsenkirchenbe is utaznia kell.

Nagy meglepetés lenne, ha nem a Leipzig-Gladbach-Bayern-Dortmund négyes osztozna a Bajnokok Ligája indulást érő négy helyen.

De az talán még nagyobb lenne, ha ebben a sorrendben érnének a célba. Talán a Gladbachot kipöckölhető az első négyből a két közvetlen üldöző. Csakhogy az a Bundesliga két örök vesztese a Leverkusen és a Schalke. Ezzel együtt nagy harcot fognak vívni ők hárman – vélhetően a negyedik helyért. A Leverkusen otthon lényegesen gyengébb, mint idegenben, csak 10. a hazai tabellán. Neki ezen kell változtatnia. A Schalke meg túl sok nyerhető meccset adott döntetlenre.

Ezt a mondatot az origo.hu tette közkinccsé a szezon kezdetekor. Azóta kiderült, hogy a nem éppen bombaigazolásokkal előrukkoló csapatot az új edző, David Wagner egészen ügyesen összerakta. Igaz a télen sokkot kapott csapat-edző-néző egyaránt. Ugyanis a jövő nagy kapusának (Neuer-utódjának) tartott Alexander Nübel, a csapatkapitány a szezon végén távozik. Megy Neuer mögé a Bayern kispadjára. Ki tudja, ez a tény, illetve az erre adott nézői reakció majd hogyan befolyásolja a fiatal sportembert és az egész kollektívát.

Alexander Nűbel nyártól az ősi rivális Bayern München kapusa lesz, így könnyen lehet, hogy a Schalke-szurkolók gyűlöletével is meg kell majd birkóznia Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/Jürgen Fromme

Ha már egy idézet erejéig szóba került a szezon előtti beharangozó, akkor érdemes megemlíteni, hogy a bajnokság előtt honlapunk egészen jól tippelt, amikor úgy gondolta, két részre osztható a mezőny. Kilenc csapat fog küzdeni a kiesés elkerüléséért, az első kilencbe kerülés legcsekélyebb reménye nélkül. Ez a jóslat szinte tökéletesen bejött.

Az egyetlen apró tévedés a Freiburg szereplésének köszönhető, a fekete-erdei kiscsapat a nyolcadik helyen telelt három ponttal megelőzve a tizediket. Remekül kezdett, még arra is volt esélye, hogy története során másodszor egy játéknapot követően az élen álljon.

Ám szép lassan lecsúszott, ugyan most még 7 pontra van a Bayerntől és 11-re az osztályozótól, de nincs kizárva, hogy már február közepén inkább lefelé kell néznie, mint felfelé. Helyette az első kilencbe a Frankfurt volt inkább várható, de a nyáron értékei egy részét pénzre váltó csapat nem bírta az Európa-ligában való helytállás mellett a Bundesligát is. Nemzetközi színtéren a Salzburggal találkozik, nincs kizárva, hogy még nem ér véget az a kaland. Ne feledjük, hogy tavaly csak egy rosszul sikerült 11-espárbaj fosztotta meg a döntőbe jutástól.

A Frankfurt Londonban győzte le az Arsenalt az Európa-ligában Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Uwe Anspach

A Hoffenheim és a Bremen helyét volt a legnehezebb megítélni a szezon kezdetekor. Nos, az előbbi egy borzasztó rajt után összekapta magát, és aki nyer Münchenben, mindkét berlini stadionban, ponttal megy haza Leverkusenből és legyőzi a Dortmundot, valamint a Schalkét annak inkább az Európa-ligáért vívott harc jár és nem a kiesés elkerüléséért vívott háború.

A Werderről viszont alig lehet jót mondani. A 17 találkozójából hármat tudott megnyerni, kilencet elveszített. A legtöbb gólt kapta. Az egyetlen csapat, mely a Bundesliga megalapítása óta csak egy évben hiányzott az elsőosztály mezőnyéből.

Vagyis a legtöbb meccset játszotta a legjobbak között. A szezonzáró találkozó lesz neki az 1900., ha azt követően elbúcsúzik ettől az osztálytól, akkor a legtöbb mérkőzésen pályára lépő csapat kategóriájában is a Bayern veszi át a vezetést. Nem lesz könnyű kiharcolni a bentmaradást ennek a gyenge Bremennek, bár a szezon előtt megjósolt Paderborn-Düsseldorf-Köln-Union-Augsburg-Hertha-Mainz-hetesből hármat simán megelőzhet. Akár mind a hetet is.

Az Union Berlin mérkőzésein mindig fantasztikus a hangulat Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Soeren Stache

Amikor nyáron elrajtolt a bajnokság minden németfoci-rajongó előadta a szokásos mantrát: miért nincs itt a Hamburg, a Stuttgart, a Kaiserslautern, a Nürnberg, az 1860 München a „jöttmentek" helyett. Az ősz erre markánsan választ adott. Nem kell sírni a régmúlt nagy csapatai után, a Paderborn, az Union, az Augsburg, a Mainz, a Hoffenheim találkozóit is érdemes nézni. Szép megoldásokra képes, képzett játékosok is erősítik ezeket klubokat, és sok izgalmas találkozót vívnak. És nem csak egymás között. Hanem a „felső kilenc" tagjai ellen is.

Így aztán nem csak felül, de alul is rengeteg izgalomra van kilátás. És ha ez kijelenthető egy bajnokságról, akkor azt érdemes figyelemmel kísérni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!