Nagy az Isten német futball-állatkertje - fotók

Soccer 1.Bundesliga / FC Cologne - Werder Bremen 1-0. Erste Liga Sport Sports jersey 19 professional footballer GAME season 2019 database DFL feature 20 men Bundesliga Kv? 1.Liga 2020 League In football SOCCER PLAYER ANIMAL club jersey GOAT club soccer ga
The mascot of K, the billy goat Hennes IX. (the ninth) with supervisor Ingo REIPKA Fussball 1. Bundesliga, 17th matchday, FC Cologne (K) - SV Werder Bremen (HB) 1: 0, on December 21, 2019 in Koeln / Germany. ¬ | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Medvék egymás ellen, az oroszlán az egérhez utazik, a jávorszarvas felett a sas repked, a bika el szeretné taposni a lovagot, a bányászfiú be akarja törni a vad csikót és a farkas a kecskéhez látogat. A tavaszi Bundesliga rajtra nemcsak a játékosok, hanem a klubok kabalái is készülnek.

Hennes Wölfi ellen. Erre az ütközetre kerülne sor a Bundesliga 2020-as első fordulójában, ha a kabalaállatok idegenbe is elkísérnék csapataikat. De csak az otthon játszókat biztatják a kabalák, ennek pedig elsősorban a kölni kecske örülhet.

Továbbá azért is boldog lehet IX. Hennes, hogy az Eintracht Frankfurton kívül a többi elsőosztályú csapatnak nem élő a kabalaállata.

Mert a többségükkel szemben bizony komoly hátránnyal indulna, ha farkasszemet kellene velük néznie.

Egyébként a német labdarúgás legrégebben, 1950-ben kitalált kabalaállata csak wolfsburgi kollegájával tudna szó szerint farkasszemet nézni, hisz Wölfi tényleg egy farkas. Az otthoni meccsek kezdetén vérszomjasnak tűnő változata a kijelzőről is riogatja az ellenfeleket.

Ő egyébként a 70 éve uralkodó Geissbockheim-dinasztiával ellentétben, melynek jelenlegi tagja IX. Hennes, csak 22 éves.

Akkor született, amikor a Wolfsburg feljutott a Bundesligába. Jól végzi dolgát, ennek bizonyítéka, hogy a Bundesligából soha ki nem eső csapatok közül a Bayern München és a Bayer Leverkusen után a Wolfsburg szerepel legrégebben a legjobbak között. De a szombat délutáni Köln-Wolfsburg mérkőzésen ő nem lesz ott, csak a kecske.

IX Hennes biztosan ott lesz a kölniek mérkőzésén. Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Anke Waelischmiller/Sven Simon

Ha már szóba került a Rekordbajnok: neki fiatalabb kabalája van, mint a Wolfsburgnak. Berni a 2001-es BL-győzelem idején még nem élt. 2004-ben született a jóságos fejű medve. A Herthának is egy medve a kabalája, ez érthető, hisz Berlin címerében ez az állat szerepel.

Herthinho jóval magasabb, mint Berni, 2 méter 35 centis óriás.

A tavaszi nyitófordulóban egyébként Herthinho és Berni csapata egymás ellen harcol, de mivel a találkozóra a német fővárosban kerül sor, csak előbbinek kell szolgálatba lépnie. Berni még aludhat egy hetet.

Félelmetesnek gondolt a Leverkusen kabalája is, hisz Brian a kis állathatározó szerint az oroszlánok közé sorolandó, ám ő egy jóságos fejű fenevad. Tulajdonképpen egy kedves napocskának is lehetne őt nézni. Magassága 195 cm, ennek ellenére senkiben sem kelt félelmet. Ahogy többnyire a Leverkusen csapata sem. Brianék egy még tőlük is kevésbé félelmetes csapat otthonában kezdik a 2020-as évet, Paderbornban. Érdekes kérdés, hogy a sereghajtó csapat kreatív részlege milyen megfontolás alapján választott egy undok rágcsálót kabalának, de tény, hogy a hazai meccseken Holli-egér forrósítja a hangulatot az újoncnál.

Holli egyébként nem egy félős jószág. A Bundesliga-kabalák versenyét 2009-ben úgy nyerte meg, hogy a döntőben Herthinho-medvét győzte le.

Ettől az oroszlántól nem kell félni. Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Revierfoto

Kedves kabalája van az évtizedek óta nemcsak a Bundesliga, hanem az európai foci élvonalába is tartozó Borussia Dortmundnak.

Egy méh, amelynek Emma a neve. 2 méter 25 centis, de csak a méretével kelt félelmet. Nevét Lothar Emmerichről kapta, aki a harmadik és a negyedik Bundesliga-évben is gólkirály lett, dortmundi mezben.

Az őszi bajnokot, az RB Leipziget még meg sem alapították amikor Emmerich már rég visszavonult, de egy nagy terveket szövögető gárda nem lehet meg karakteres kabala nélkül. Az RB megjelölés ugyan egy jogszabály miatt hivatalosan RasenBallsportot jelent, de mindenki tudja, hogy melyik (hasonló rövidítésű) energiaitalgyártó cég szponzorálja a csapatot. Így aztán nem véletlen, hogy Bulli, a bika indítja az arénába a játékosokat, és az ő támogatásával robogott át a mezőnyön a lipcsei klub az ősszel.

Az első felvonás másik kellemes meglepetését okozó csapatát, a több mint 100 évvel korábban alapított Mönchengladbachot egy csikó, Jünter vezeti a csatákba.

A nagy fejű és nagy patájú csikó hivatalosan 1965-ben született, de azokban az időkben még nem személyesítette meg senki a pálya szélén.

Amikor az ezredforduló környékén a Bundesligát is elérte az Amerikából érkező kabalaőrület, akkor jelent meg ő is a játékosok és szurkolók között.

55 éves kora ellenére Jünter kiválóan tartja magát. Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marius Becker

A harmadik évezred kezdetén még alig valaki tudott arról, hogy a 3400 lakosú falucskában, Hoffenheimben létezik labdarúgás.

Ám amikor Németország egyik leggazdagabb embere, Dietmar Hopp felvázolta merész terveit a csapattal, rögtön kreáltak ott is egy kabalát. Hoffi, a jávorszarvas 2004-ben született meg.

Ha egy német klub kabalaállata lehet a nem őshonos oroszlán, medve, krokodil vagy éppen dinoszaurusz, akkor miért ne lehetne egy jávorszarvas is? Utóbbi kettő, mármint Fritzle, a stuttgarti krokodil és Hermann, a hamburgi dinó egyébként jelenleg a másodosztály mezőnyét ijesztgeti, de vannak még további állatok az elsőosztályban is.

A Freiburg kabalája Füchsle, a róka, a Frankfurté Attila, a sas.

Utóbbi egyébként Hennes mellett a másik élő állat, amelyik tűzbe-lázba hozza a szurkolókat a hazai mérkőzések előtt. Attila áprilisban lesz 16 éves, vagyis hamarosan már lesznek tőle fiatalabb játékosok is az Eintracht profi keretében. A klub címerében már régebben is szereplő sas 2006-ban elevenedett meg. Norbert Lawitschka kíséri a csapat hazai mérkőzéseire, és a kezdetekről igen szellemesen beszélt.

„Korábban csak akkor mehettem Eintracht-mérkőzésre, ha a feleségem elengedett, ma már kötelező minden hazai találkozón jelen lennem, nem gátolhat meg az asszony, hiszen fontos feladatom van." Attila egyébként 4 kilós, a szárnytávolsága 190 cm.

Attila, a sas, a Frankfurt kabalaállata. "Testvérét" a Ferencváros hazai mérkőzésein lehet látni. Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Arne Dedert

A többi Bundesliga-csapat nem állatok varázserejében bízik. Gelsenkirchenben, az ősi bányászvárosban ugyan a szénkitermelés nagy része már leállt, de továbbra is a „csupaorr" bányász, Erwin vezeti a játékosokat a pályára.

Mivel Európa egyik legmodernebb stadionjában a játékoskijáró is egy tárnára emlékeztet, nyugodtan elmondható, hogy arrafelé dicséretes módon nem felejtkeznek el a gyökerekről.

Az újonc Union Berlin múltja semmilyen szinten nem hasonlítható a Schalke 04-hez, így ő a német történelemből választott kabalát, egy vaspáncélos lovagot.

A 235 centis, nagy orrú Keule igen bambán vigyorog, de fenyegető külsőt ad neki méretes buzogánya.

A Mainz még nem tudja eldönteni, hogy neki van-e varázserővel bíró talizmánja vagy sem. A meccseiken már több mint egy évtizede feltűnik egy bohóc, Johannes, de ő a nézőtérről szurkol. Még folyik a nagyon komoly vita, hogy kapjon-e hivatalos státust vagy maradjon meg egy kissé flúgos néző hóbortjának a figura.

Erwin, a Schalke "csupaorr" kabalája. Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/ Jürgen Fromme

Augsbugban is még képlékeny a helyzet kabalafronton. Van egy Jim Knopf nevű Alabára emlékeztető báb, amely egy ezredfordulón készült német-francia rajzfilm főszereplője alapján formázódott, de még nem kapott hivatalos státust a klubnál. Düsseldorfban sincs béke ezen a fronton. Pedig a Fortunánál már próbálkoztak élő állattal is.

Többször sikeresen vették igénybe egy szerencsemalac segítségét, de utóbb rájöttek, hogy nem biztos, hogy szerencsés egy malaccal népszerűsíteni a klubot. Pedig amilyen játékosállománnyal rendelkezik a Fortuna, lehet, hogy egy sertésfarm mágikus ereje sem tud segíteni rajta idén.

És szüksége lenne némi külső segítségre a Werder Bremennek is.

A legtöbb Bundesliga-mérkőzéssel rendelkező csapatnak gyakorlatilag soha nem volt kabalája.

Werdi, a sirály próbálkozott betölteni ezt az űrt, de rövid pályafutás jutott neki. Sebastian Langkamp, a csapat védője nemrég szóvá tette, hogy kellene a négyszeres bajnoknak is egy kabalaállat. Csendben megjegyezte, hogy neki a panda a kedvence, de belátja, ha az nem éppen egy komoly sikerekhez szokott klubhoz illik.

Ami biztos: lehet babonásnak lenni és lehet elutasítani a babonát, de az tény, hogy féltávnál Holli-egér csapata mellett a Düsseldorf és a Bremen szégyenkezik a három kieső helyen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!