Vágólapra másolva!
Március 10-én játszottak utoljára mérkőzést a spanyol labdarúgó-élvonalban, azóta a globális koronavírus-járvány miatt szünetelnek a küzdelmek. A La Liga illetékesei korábban még egy május végi folytatásban reménykedtek, de a kór tombolása miatt ezt a dátumot június 6-ra módosították a legszigorúbb egészségügyi előírásokat figyelembe véve. A klubok és a játékosok is szeretnék befejezni a pontvadászatot a nagyobb anyagi veszteségek elkerülése miatt, és az sem utolsó szempont, hogy rendkívül izgalmasan és szorosan alakult a bajnokság a megállásig.

Bizonytalan folytatás

Az Eibar 2-1-re kapott ki hazai pályán a Real Sociedad csapatától március 10-én, ez volt az utolsó lejátszott mérkőzés a La Ligában. Ekkor egy, a 24. fordulóban elmaradt meccset pótoltak a felek. A találkozót már nézők nélkül, zárt kapuk mögött rendezték a koronavírus-járvány miatt.

A bajnokság állása a kényszerszünetben, 27 forduló után rendkívül szoros, az első helyen a Barcelona áll 58 ponttal, mögötte 56-tal a Real Madrid.

A Bajnokok Ligája-indulást érő 3. és az Európa-liga-selejtezőt érő 6. helyezett között mindössze két pont a különbség. A tabella hátsó felén sem dőlt még el semmi, a 18., kiesést jelentő pozíció és a 15. hely között is csak négy pont a differencia.

A globális koronavírus-járvány Spanyolországot is súlyosan érintette, ezért először azt a döntést hozták, hogy zárt kapuk mögött lépnek majd a csapatok pályára. Ez az álláspont hamar megváltozott, miután a Real Madrid játékosai március 12-én karanténba kerültek. A szeparálásra azért volt szükség, mert a klub egyik kosárlabdázójának pozitív lett a koronavírustesztje, aki ugyanabban az edzőközpontban volt, mint a futballisták.

A Real Madrid karanténba vonulása volt az utolsó csepp a pohárban Forrás: AFP/Fayez Nureldine

Az eseményekre a liga hamar reagált, bejelentette, hogy a következő két forduló az első és másodosztályban halasztásra kerül. A gyors folytatás reménye aztán március 23. napján teljesen szertefoszlott. A mediterrán ország miniszterelnöke április 11-ig meghosszabbította a szigorú társas távolságtartásra és otthon maradásra vonatkozó szabályokat.

A La Liga is követte a protokollt, és határozatlan időre felfüggesztette a labdarúgó-bajnokságot az első és másodosztályban.

Az újrakezdés kapcsán március végén a La Liga elnöke, Javier Tebas még optimistán azt nyilatkozta, hogy szerinte május közepén már lehetnének mérkőzések. A vírus agresszív terjedése azonban ezt az elképzelést is felülírta.

A fertőzés időközben elérte a futballistákat is, a Valencia, az Espanyol és az Alavés csapata is jelezte, hogy a keretükben több embernek is pozitív lett a koronavírustesztje.

Kezdődhetnek az edzések

Április harmadik szombatján a Spanyol Labdarúgó-szövetség, a La Liga és a Spanyol Nemzeti Sporttanács egy maratoni, nyolcórás megbeszélést tartott a fennálló helyzet értékelésére és a folytatás mikéntje kapcsán. A tárgyaláson a felek elfogadták, hogy a járvány alakulását szem előtt tartva és az Egészségügyi Minisztérium rendelkezéseit beépítve döntenek minden releváns kérdésről.

A tervek szerint júniusban folytatódhatna a bajnokság Forrás: Getty Images

A tanácskozás legfontosabb eredménye az lett, hogy a klubok elkezdhetik az edzéseket, de csak addig, amíg „az egészségügyi helyzet megengedi, és ez esetben is követni kell a szigorú előírásokat".

A La Liga ezzel kapcsolatban már élt egy javaslattal, mely szerint tesztelnék a játékosokat, és kialakítottak egy menetrendet. A visszatérés az egyéni edzésprogramokkal kezdődne, és lépésről lépésre érnék el az egész csapatos foglalkozásokat.

Ezenkívül a futballistákat és az őket kiszolgáló stábot elkülönítenék hotelekben, vagy a saját edzőközpontjaikban, hogy vírusmentes környezetet biztosítsanak számukra.

A folytatás pontos dátumát illetően a május végi időpontot is felülvizsgálták a felek, mert az országban a miniszterelnök javaslatát követően várhatóan május 9-ig továbbra is érvényben lesznek a korlátozó intézkedések a járvány miatt.

Az április 21-i információk szerint a La Liga legkorábban június 6-án, szombaton folytatódhat, de ez a forgatókönyv is könnyen változhat a vírus miatt.

Ha újra is indulnak a küzdelmek, nézőket valószínűleg egy ideig nem láthatunk majd a stadionokban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Ha június első szombatján már pályára léphetnek a csapatok, akkor már most el kellene kezdeni az edzéseket. A bajnokságból még 11 forduló van vissza, a tervek szerint ezek mindegyikét zárt kapuk mögött játszanák a felek. Amennyiben nem sikerül befejezni a pontvadászatot, akkor a jelenlegi állás alapján döntenének arról, hogy melyik csapatok indulhatnak a nemzetközi kupákban.

Ebben az esetben a 2020/2021-es idényben a Bajnokok Ligájában a Barcelona, a Real Madrid, a Sevilla és a Real Sociedad indulhatna, az Európa-ligában a Getafe, míg az Európa-liga-selejtezőben az Atlético Madrid.

Kieső bevételek és fizetéscsökkentések

Ha le kell fújni a folytatást, akkor a liga körülbelül egymilliárd eurós veszteséget szenved el, ha nézők nélkül lehet folytatni, akkor 350 milliót, végül, nézőkkel együtt „csak" 156 milliót. Ráadásul nemcsak a bevételek maradnának el a teljes leállással, hanem a TV-társaságok részére is jelentős összeget kellene visszafizetni.

A közvetítésekért ugyanis a 2019/2020-as szezonra vonatkozó anyagi megállapodás 90%-át már teljesítették a médiaszolgáltatók, ugyanakkor a meccsek 28%-át nem játszották még le.

A szurkolók mellett a TV-közvetítésekből befolyó pénzek is hiányoznának a csapatoknak egy teljes leállásnál Forrás: AFP/Cristina Quicler

A csapatok is érzik az elmaradt jegy- és egyéb bevételeket, éppen ezért a Spanyol Labdarúgó-szövetség 500 millió eurós csomagot tett elérhetővé a klubok részére. Az óriási összegből az első és másodosztályú együttesek vehetnek fel kölcsönt az átmeneti állapotban felmerült financiális problémák kezelésére. Ezenkívül négymillió eurót különítettek el a nem professzionális labdarúgóklubok megsegítésére.

A La Liga vezetősége és a labdarúgó-szövetség a nehéz helyzetben is elkötelezett más, anyagilag rendkívül kiszolgáltatott sportágak támogatásában, ezért egy 10 millió eurós készenléti alapot hoznak létre erre a célra.

A klubok a hitelfelvétel lehetősége mellett is költségcsökkentésbe kezdtek.

A spanyol törvényhozás által bevezetett szükségállapot lehetővé tette, hogy 70%-os bércsökkentést hajtsanak végre a csapatok.

Március végén a Barcelona, az Atlético Madrid és az Espanyol is élt a drasztikus lépéssel. A Barcelona játékosai Lionel Messivel az élen azért vállalták a jelentős csökkentést, hogy a klub alkalmazottjai megkapják a rendes, 100%-os bérüket a rendkívüli helyzetben is. Ez azért volt meglepő lépés a katalán együttestől, mert néhány nappal korábban a vezetőség 50%-os csökkentési javaslatát elutasították a labdarúgók.

A Barcelona játékosai végül belementek a csökkentésbe Forrás: AFP/Josep Lago

Április elején a La Liga egy asztalhoz ült a keresetek kapcsán a játékosok érdekképviseleti szövetségével.

A bajnokság vezetői felhívták a figyelmet arra, hogy a liga a teljes spanyol GDP 1,37%-áért felel, és több mint 185 000 embernek ad munkát. Ha mindezt meg szeretnék őrizni, akkor csökkenteni kell a focisták fizetését, hogy a többi munkavállalót ne kelljen elbocsátani.

A megbeszélésen egyetértettek a felek abban, hogy a járvány miatt megszorításokra van szükség, ugyanakkor a csökkentés mértékéről nem sikerült megegyezni.

Április második hetében újabb két nagy csapat, a Real Madrid és a Sevilla is költségoptimalizálást jelentett be.

A fővárosi együttes kezdetben 10%-kal csökkentette a futballisták és az edzői stáb fizetését azzal a kikötéssel, hogy ha a járvány elhúzódik, akkor ez a szám 20% is lehet.

A Sevilla más eszközhöz is nyúlt, az alkalmazottaik jelentős részét hazaküldték, és erre az időszakra a rendes bérük 95%-át fizetik nekik. A Sevillán kívül még hét másik élvonalbeli együttes élt hasonló megoldással a helyzet kezelésére április elején. Ehhez a társasághoz csatlakozott április 21-én a Valencia is.

Több sebből vérző óriás

A La Ligát 27 forduló után vezető Barcelonának a járvány okozta problémák mellett a saját belső „ellenségeivel" is meg kell küzdeni.

Április második hetében a klub hat igazgatósági tagja is lemondott posztjáról, és azonnali elnökválasztást sürgetett.

A Barcelona négy alelnökéből kettő, az igazgatók közül pedig négyen távoztak a pozíciójukból. Indoklásuk szerint a vezetés nem képes megbirkózni a koronavírus-járvány okozta pénzügyi problémákkal.

Ezenkívül azt is elfogadhatatlannak tartották, hogy korábbi sajtóhírek szerint Josep Maria Bartomeu elnök egy céget kért fel arra, hogy a közösségi médiában jobb színben tüntessék fel a munkásságát, lehetséges ellenlábasait - beleértve korábbi futballistákat - pedig lejárassák.

Josep Maria Bartomeu körül mostanában forr a levegő Forrás: AFP/Lluis Gene

Ezután Victor Font elnökjelölt nyílt levélben támadta az egyesület első emberét, és kifejtette, hogy szerinte

erkölcsi hanyatlás közepette gazdasági csőd felé halad az FC Barcelona.

Font úgy látja, hogy egyik hibás döntést a másik követi, mind az üzleti, mind a morális kérdések területén.

A jelentős botrányt kirobbantott lemondások és levél után a Barcelona vezetősége is lépett, átszervezte az igazgatóságot és egy közleményében jelezte, hogy jogi lépéseket tesz egykori alelnökével szemben azokért az állításokért, amelyekkel "súlyosan rombolta a klub megítélését".

Ha mindez nem lett volna elég, a járvány miatti kényszerszünetben a csapat korábbi alapembere, Ivan Rakitic hangot adott annak, hogy nem érti, miért vált stabil kezdőből perememberré:

„Nem egy zsák krumpli vagyok, amivel bármit meg lehet tenni."

Ivan Rakitic (bal oldalon) vajon megy vagy marad a szezon végén? Forrás: AFP/Miguel Medina

Mindeközben az együttes vezetőedzője, Quique Setién a bajnokság lehetséges folytatásával kapcsolatban eléggé szkeptikus hangot ütött meg, és a RAC1 rádióadónak a következőket mondta ez ügyben:

„Mindenki készen akar állni, amikor a szezon újra elkezdődik, de ez addig nem valósulhat meg, amíg az egészségügyi hatóságok nem tudják garantálni, hogy nem lesz ezzel semmi probléma.

Olvastam a protokollt, és a valóság az, hogy nem tudom, hogy azt, ami ott le van írva, meg lehet-e valósítani. Szerintem nem. Úgy gondolom, logisztikailag nagyon nehéz lenne megcsinálni."

A 61 éves szakember arról is szót ejtett, mit gondol a pontvadászat azonnali befejezéséről:
„A jelenlegi helyzet olyan, amilyen. Nem tudom, hogy ez azt jelentené, hogy megkaphatnánk a bajnoki címet.

Nem érezném magam úgy, mint egy bajnok, még úgy sem, hogy nagyobb előnnyel vezetjük a tabellát, mint, amikor idekerültem, akkor pontegyenlőség mellett voltunk a Real Madrid előtt."

Quique Setién (bal oldalon) nem túl optimista a folytatást illetően Forrás: AFP/Lluis Gene

A katalánoknak az sem lenne mindegy, hogy nézők előtt vagy zárt kapuk mögött rendeznének mérkőzéseket. A klub minden egyes hazai bajnokival több mint hárommillió eurót tehet zsebre (belépők, shop, büfék, stb.), a Bajnokok Ligája-találkozók esetében ez a szám akár a többszöröse is lehet az előbbinek. Zárt kapus találkozók esetén természetesen ezek az összegek nem folynának be az egyesület bankszámlájára.

A sok rossz mellett azért annak a Barcelonánál is örülhetnek, hogy a csapat hatszoros aranylabdás sztárja, Lionel Messi kereken egymillió eurót ajánlott fel a koronavírus elleni harcra.

Stadioncsere Madridban

A Real Madrid együttesének karanténba vonulása adta meg a végső lökést március 12-én a La Liga megállásához. Ugyanebben a hónapban egy komoly tragédia is érte a fővárosi együttest, amelynek korábbi elnöke, Lorenzo Sanz a vírus következtében meghalt, életének 77. évében.

A madridi együttes a fizetéscsökkentések mellett úgy veszi ki a részét a koronavírus elleni harcból, hogy felajánlotta a Santiago Bernabéu Stadiont a spanyol kormánynak, hogy abban egészségügyi eszközöket raktározzanak.

A tervek szerint ilyen lesz majd a felújított madridi stadion Forrás: Real Madrid

A Bernabéura amúgy is egy, több mint félmilliárd eurós felújítás, átalakítás vár, amelyet a járvány miatt lehet, hamarabb kezdenek el a tervezettnél.

A klub vezetősége jelenleg a La Liga áldása után az UEFA engedélyére vár, hogy az első számú csapata az Estadio Alfredo Di Stéfano komplexumban léphessen pályára.

A Real második számú együttese által használt stadion mindössze 6000 fő befogadására képes, de átmeneti megoldásnak a várhatóan zárt kapus szezonbefejezésre ez is megfelelő lenne.

A munkálatok után a 80 000 fős stadionban helyet kap majd egy 360 fokos kivetítő, egy futurisztikus külső, valamint a múzeum, a bolt és a tetőszerkezet is megújul.

A kényszerszünet a tabellán második helyen álló csapatnál a sérült Eden Hazard-nak jött a legjobban, aki szépen halad a felépülésével.

Eden Hazard állapota folyamatosan javul Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Burak Akbulut

A belga válogatott támadó még februárban a Levante elleni bajnokin szenvedett bokatörést, márciusban pedig meg is operálták az Egyesült Államokban.

Roberto Martínez, Belgium nemzeti tizenegyének szövetségi kapitánya szerint:

„Tudom, hogy jól halad a rehabilitációja. Nincs már attól messze, hogy újra futhasson mindenféle probléma nélkül. Tudjuk, hogy erősebben tér majd vissza.

Szerencsések vagyunk, hogy az operációja még a járvány kitörése előtt történt. Máskülönben nem tudott volna Madridból elutazni. Jó érzéseim vannak azzal kapcsolatban, hogy Eden hamarosan visszatérhet."

Az utolsó pályára lépő spanyol csapat

A bajnokságban március 10-e után a járvány miatt ideiglenesen befejeződtek a csaták, mégsem ekkor lépett utoljára pályára spanyol csapat. Egy nappal később, március 11-én az Atlético Madrid a Bajnokok Ligájának nyolcaddöntőjében egy hihetetlenül izgalmas mérkőzésen végül kiütötte a sorozatból a címvédő Liverpoolt.

Diego Simeone együttese 27 forduló után mindössze hatodik a tabellán, de csak két pont választja el a harmadik Sevillától.

A csapat háza táján a szünetben a bércsökkentés mellett gőzerővel dolgoznak azon, hogy a 2019/2020-as idény statisztikái alapján a liga legjobban cselező játékosát megtartsák.

Thomas Partey még Lionel Messit is maga mögé tudta utasítani a spanyol mezőnyben az egészen elképesztő, 81,8%-os mutatójával a sikeres cselek tekintetében.

A ghánai válogatott védekező középpályást az Arsenal nagyon szeretné a nyáron megvásárolni, míg az Atlético mindenképpen megtartaná labdarúgóját.

A fővárosi együttes új szerződést kínál 26 éves focistájának, amellyel 2025.06.30.-ig kötnék a csapathoz. Fizetését megdupláznák, heti 153 000 eurót ajánlanak neki. A szerződésében szereplő kivásárlási ár pedig a jelenlegi 50 millió euróról 100 millióra emelkedne.

Összegzés

A jelenlegi helyzetben a június 6-i kezdés megvalósíthatónak tűnik, és amíg az egészségügyi hatóságok máshogy nem döntenek, a La Liga illetékesei így készülnek, a csapatok ezzel számolnak. Egy dolog biztos, abban minden érintett, legyen az játékos, edző, alkalmazott, szurkoló, médiamunkatárs vagy szponzor, egyetért, hogy a 2019/2020-as szezont be kellene fejezni.

Ehhez „mindössze" egyetlen feltételnek kell teljesülni, a koronavírus-járvány okozta fertőzésszámok továbbra is csökkenő tendenciát kell, hogy mutassanak Spanyolországban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!