A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Vidáts Csaba futballistaként a Vasasban szerzett nevet magának, a válogatottal pedig 1972-ben ezüstérmet nyert a nyári olimpiai játékokon. A 72 éves egykori klasszis egészen fiatalon, 30 évesen vonult vissza az aktív labdarúgástól, a civil életben sikeres üzletember és borász lett.

Vidáts a focival már gyerekkorában jó barátságot kötött, amíg a szülők hétfőn este a moziban ültek, ő a telepen a többi sráccal rúgta a bőrt. Ennek is köszönhetően előbb az iskolaválogatottba került be, majd a testnevelőtanára tanácsára a tatabányai csapathoz került.

Az áttörés 1964-ben jött el, amikor a fiatal, még mindig középiskolás tehetséget leigazolta az a Vasas, amelynek soraiban olyan nagyágyúk futballoztak, mint Mészöly Kálmán, Farkas János, Berendi Pál, Mathesz Imre, Ihász Kálmán vagy Puskás Lajos.

Vidáts első bajnokiját a Salgótarján ellen játszhatta, a 4-3-ra megnyert találkozón három gólt szerzett, a másnapi sportújságban mégis csak annyi volt róla, hogy a 18 éves fiatalemberről még hallani fognak a futballt szeretők.

Már válogatott játékosként, de mint néző volt ott Pelé búcsúmeccsén, majd százötvenezer néző előtt léphetett a brazil csapat ellen pályára a legendás Maracanã Stadionban.

A nemzeti tizenegyben az 1973-as, svédek elleni vb-selejtező után romlott meg a kapcsolata Illovszky Rudolf szövetségi kapitánnyal, aki később a Vasas kispadján ülve sem számított Vidátsra. A Közép-európai Kupa-győztes futballista karrierjét végül Ózdon fejezte be.

A Magyar Nemzet által készített interjú ITT olvasható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!